CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1768 din 03 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Gabriel Cotabiţă. Readus de la ţărmul vieţii, de iubire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Iubirea voastră m-a adus acum înapoi!”, a exclamat la Gala Chapeau („Chapeau à vous”), închinată lui de către prieteni, artistul Gabriel Cotabiţă, cu ocazia sărbătoririi a şaizeci de ani de viață și a patruzeci de ani de carieră muzicală, la Sala Palatului din Bucureşti, pe 29 octombrie 2015. Sunt cuvintele necrezute de mulţi a mai fi vreodate rostite de către artistul ce-a luptat la piept cu moartea şi a biruit. Sunt cuvinte de final de spectacol, după incantaţia „Ave Maria” glăsuită de eroul propriei vieţi, mai suav ca niciodată, acompaniat de corul de voci al tuturor artiştilor protagonişti ai concertului cel mai emoţionant ce-a avut vreodată loc în vasta Sală bucureşteană, cu istorie impresionantă, pe care s-au scris atâtea poveşti de viaţă şi spectacol. Un „Ave Maria mai vibrând nu s-a cântat altădată. A fost cântecul vieţii cu cele mai glorioase resurse de supravieţuire: iubirea şi bunătatea umană!  
„Pentru mine, ultimele luni au trecut extrem de repede, dar iată că m-am întors să vă spun ceva: iubirea e tot ce mi-a rămas, iar iubirea voastră m-a adus acum înapoi!”, răsună incontinuu de atunci în memoria celor prezenţi la concert, cuvintele artistului. Peste patru mii de spectatori au rămas cu aceste cuvinte scrise în conştiinţă: „Tot ce vă doresc este să fiţi convinşi că iubirea este mai bună şi mai mare decât orice altceva. Numai iubirea m-a adus înapoi, iubirea voastră şi a tuturor acelora care mă înconjoară.” [...] „Este prima dată când apar pe scenă şi emoţia şi cele trei luni şi jumătate cât a trecut - pentru mine au trecut foarte repede... Orice s-ar întâmpla, dintr-odată, acum, când am ajuns pe scenă, toate problemele au dispărut. Aşa că, îmi pare rău, nu aţi scăpat de mine!” [...] „Singurul lucru important este că dumneavoastră existaţi!” Prezente în sală, cele trei fiice ale interpretului, Aela, Eliza și Milena, trup şi suflet alături de tatăl lor în toate zilele dramatice ale suferinţei pe patul de spital şi în continuare, ele susţinând fundamental organizarea galei, au primit cuvenite şi afective mulţumiri publice din partea artistului.  
Impresionant, la Sala Palatului din Bucureşti în zi de solemnă şi dublă sărbătoare alipită de o a treia, cea a victoriei vieţii şi slavei muzicii, prietenii interpretului Gabriel Cotabiţă au cântat iubirii, prieteniei, cu inima şi gândul într-o împletitură spirituală cu inima, viaţa, iubirea şi harul prietenului lor trecut printr-o răscruce de destin în care i-a fost pusă viaţa în pericol!  
Momentele de coeziune a publicului cu scena, în spiritul comicului bine repartizat, spre a da timp consistent muzicii, au fost făptuite de actorul Mihai Bendeac. Desfăşurătorul spectacolului a integrat un repertoriu de piese celebre din repertoriul interpretului Gabriel Cotabiţă interpretate de către porotagoniştii spectacolului după cum urmează: Doru Todoruţ, „Ce mai faci”, Aurelian Temişan, „Nu-ţi spun adio”, Monica Anghel şi George Miron, „Continent pierdut”, Alex Velea, „Te chem, adolescenţă”, Adrian Daminescu, „Prima iubire şi ultima”, Jorge, „Balada timidului etern”, Smiley, „Poate că da, poate că nu”, „Luminiţa Anghel, „Şi va mai trece o noapte”, Horia Moculescu, „Scrisoare”, Vunk, „Convenţional”, VH2 şi Nicoleta Nucă, Florin Ristei, Tudor Turcu, „Trece vremea”, „Fiecare zi”, „Departe de tine”, „Dacă n-ai iubi”, Matteo, „Ce zi liniştită”, Loredana, „Noapte albastră”, Bodo, „Cât de mult poţi greşi”, Delia, „Raiul e pe pământ”, Antonia, „Atunci când nu eşti”, Miţă, („Bere Gratis”), „Prizonier”, Nico, „Când zâmbeşti”, Marcel Pavel, „Să nu ne spunem adio”, Connect-R şi Rashid, „Domnişoară nu pleca”, Gabriel Cotabiţă şi All Stars, „Ave Maria”. Acompaniamentul orchestral a fost făptuit de Andrei Tudor Band, baking vocals Pinky, Walter Dionisie, Muse Quartet, grupul vocal Acappella, condus de George Miron şi Cvartetul Passione. Un plus de elegantă şi profunzime a actului prezentării - neexcluzând prestaţia comică a actorului Mihai Bendeac, dar una e prezentarea şi alta poantele sale - ar fi asigurat-o, o spunem fără teama de a greşi, unicul până azi din România capabil să dea strălucire profundă, acurateţe şi conţinut artei prezentării spectacolului, Octavian Ursulescu.  
Dacă a biruit viaţa, a biruit, fără îndoială, iubirea! Fără iubire şi bunătate uşile vieţii s-ar fi închis la marginea lumii, dincolo de care poate că artistul Gabriel Cotabiţă făcuse deja o jumătate de pas.  
Incredibil! S-a întors! Cei ce îl iubesc au înmărmurit când s-a prăbuşit, şi extrem de puţini dintre ei au sperat în minune. Mai ieri putea să i se cânte sfâşietorul prohod al conducerii pe drumul despărţirii de lume, pentru ca într-un sfârşit de octombrie, dar nu de timp cu spirit şi fiinţă, un ocean de oameni, aproape toţi cu un bob de lacrimă scurs din fântâniţa adâncă a sufletului să cânte „Mulţi ani trăiască!”. Din ce tainice adâncimi izvorăsc oare iubirea, viaţa, despărţirea, reîntâlnirea?!  
Apa lacrimei se scurge, nu e dig pentru ea. Iar, odată acumulată în greul timp de suferinţă a artistului Gabriel Cotabiţă avea termen de a fi zăgăzuită până la clipa verdictului. A căzut, însă, mai curând, şi nesperat, atrasă din lumina ochilor, de bucurie nu de plăns.  
Gabriel Cotabiţă era cu noi pe 29 octombrie 2015. Din nou! Şi totuşi plecase, şi totuşi s-a întors! Scena era plină de prieteni, sala de spectacole era arhiplină de prieteni, de asemenea. Nu era rând de locuri fără să nu stea pe scaune numeroşi artişti, personalităţi din cele mai diverse domenii ale vieţii publice româneşti. A fost o poveste de bucurie analoagă uneia de recâştigare a vieţii ajunse la hotarul propriului timp şi limita propriei puteri.  
„Iubirea voastră m-a adus acum înapoi!”, aceasta spunea artistul în faţa unui public ce l-a aplaudat, a murmurat cu el rugă sorbită de la îngerul din lacrimă, i-au cântat „Mulţi ani trăiască”. De bună seamă că s-au rostit rugi, că pe tot cuprinsul ţării s-a sudat un lanţ de inimi într-o comuniune spirituală, de bună seamă că un număr inimaginabil de gânduri de pretutindeni au fost unite virtual cu artistul deconectat de la conştiinţa de sine, sau poate nu, cine poate şti...? Dar n-a fost nicio clipă secundară forţa de luptă şi capacitatea de supravieţuire a artistului, fără de care nicio forţă exterioară nu poate produce miracole.  
Gabriel Cotabiţă a fost întreaga sa viaţă un luptător cu forţe proprii, înzecit sporite de iubirea inimii, bunătatea conştiinţei, curăţenia sufletului, uniform difuzate de la un punct cardinal al tonusului său spiritual şi călăuzite de duhul muzicii.  
Gala Chapeau, făptuită de prietenii lui Gabriel Cotabiţă a clădit pe 29 octombrie 2015 un văzduh cu o constelaţie de stele, iar noi, toţi cei prezenţi ne-am întâlnit cu vulturul lui ce crezusem că zburase peste graniţele lumii noastre într-o străinătate eternă şi nemărginită!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriel Cotabiţă. Readus de la ţărmul vieţii, de iubire / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1768, Anul V, 03 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!