CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1760 din 26 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Maria Dragomiroiu. Concert aniversar şi carte impresionabilă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
22 octombrie 2015! La răscrucea lor, zilele reci şi zilele calde, sorbite una pe cealaltă au ivit în calendarul muzicii româneşti un timp increat, nu cu ore, nu cu secunde, al anotimpului nevârstnic, al iubirii! Contesă frumoasă a folclorului românesc, şi dragă românilor ca soarele ochilor şi umbra inimii, artista ce pentru numele mirabilului ei har a vlăguit de simbol până şi cuvântul farmec, Maria Dragomiroiu, a fost omagiată cu solemnitate faţă de care fastul regal n-ar avea forme de deosebire!  
Împlinind treizeci şi cinci de ani de carieră de succes, dar la mare distanţă în urma lor pe calea timpului, pentru că artista e tânăra de care anii nu se-ating, doar ea trece prin ei, ca iubirea prin viaţă, nespintecând-o, mângâind-o şi înveşmântând-o cu poleială, Maria Dragomiroiu a fost sărbătorită în centrul toamnei anului 2015, la Sala Palatului din Bucureşti, printr-un concert ce şi-a primit reputaţia de eveniment aniversar, galant, cu o redutabilă participare de artişti şi un public vast cât o lume de veghe, în comuniunea şi extazul sărbătorii celei mai fericite! Scena şi sala de spectacole n-au fost două lumi, au fost una unită într-o singură bătaie de inimă, o singură îmbrăţişare, o singură iubire, un singur cosmos sufletesc înbălsămat de muzică…  
S-a sărbătorit ziua uneia dintre cele mai iubite artiste din toate timpurile, ale României, cu flori, sărutări, felicitări, îmbrăţişări şi cântec! Mioara Velicu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mâţu Stoian, Constantin Enceanu, Văru’ Săndel, Olga Bălan, Marcel Pavel, Andreea Bănică, Annes, Raoul, Aurel Moga, Iuliana Tudor, Elise Stan, Mihaela Neagu (regizor de platou TVR), Stoian Anghel, realizatorul evenimentului inclus în cadrul Proiectului Naţional „Artă contra Drog”, 2015, Bebe Mihu, soţul artistei şi impresarul, magnifica orchestră „Lăutarii” din Chişinău, supusă sub vrajă maestrului Nicolae Botgros au făptuit şi închinat acestei zile un spectacol total, sporit de interrelaţionarea cu publicul, un public totalmente cucerit, uniformizat, armonizat, exaltat într-un tot, pe o oglindă spirituală cu faţa la un soare: Maria Dragomiroiu!  
Aceasta, în timp ce în foyer-ul Sălii Palatului se făptuia un eveniment livresc de excepţie: lansarea cărţii „Maria Dragomiroiu. Cântecul şi dragostea”, scrisă de Oana Georgescu şi lucrată de Editura la care scriitoarea a mai încredinţat şi alte opere ce-au fost izbutite, de asemenea, remarcabil, Allfa. Ne-a obişnuit Oana Georgescu, de atâta timp, cu neobişnuitul! Cărţile ei, arhive sentimentale de biografii ale oamenilor cumsecade din ţara românească sunt neîntrecute până azi de altele. Ele însele creează evenimente. Moment de prezenţă la datorie în chip de delectare, în comparaţie cu hărţuiala din agitatul spaţiu public românesc, chiar şi pentru media, lansarea cărţii biografice Maria Dragomiroiu a Oanei Georgescu a însemnat o a doua sărbătoare la Sala Palatului, chemătoare cu răspuns a unui val fremătând ca marea, întruchipată în publicul prezent. Dacă în scenă, o pleiadă de artişti a captat ca într-un ochi singur, şi o inimă singură, a armonizat într-un singur ritm de puls publicul înviorat, pătruns de fericire, Oana Georgescu a izbutit de una singură aceasta, cu o carte impresionabilă!  
„Această carte reprezintă confesiunea mea sinceră, făcută la 60 de ani despre trăirile, sentimentele, învățămintele și convingerile mele. Am depănat aici amintiri din întreaga mea existență de până acum cu bune și cu mai puțin bune, cu frumoase și mai puțin frumoase. Am ales împreună cu Oana Georgescu titlul pentru această carte «Cântecul și Dragostea», datorită convingerii mele că acolo unde dragoste nu e, nimic nu e, iar cântul este darul divin cu care am plecat în lume să-mi urmez destinul. Dragostea este un sentiment extrem de complex. Datorită lui poți cunoaște atât extazul, fericirea deplină, cât și agonia, durearea, suferința absolută. În această carte cititorul poate afla despre iubirile sufletului meu și despre drumul anevoios pe care l-am parcurs alături de cântec, în lupta mea pentru a reuși în viață. Strădaniile mele au fost făcute din dragoste și cu dragoste, iar aliat mi-a fost cântecul popular și harul de la Dumnezeu. Dragostea, acest sentiment minunat, este cel care mi-a ghidat întregul destin, începând cu dragostea pentru părinți, apoi cu cea pentru alesul inimii, continuând cu dragostea pentru copii, pentru familia toată, pentru oameni în general și alături de toate acestea, dragostea pentru Cântec.”, iată o alcătuire din cuvinte a unei subtile şi adeveritoare prezentări făcute chiar de către artista Maria Dragomiroiu.  
Pe seama aceloraşi considerente cărora se adaugă farmecul plămădirii din cuvânt a pâinii dulci din grâul cuvintelor, de către scriitorul Dinu Săraru, se consemnează mai jos, ca o înceheiere de triumf al plăcerii citirii, spusele sale măiestrite: „Invitat să scriu o Prefaţă a cărţii consacrate Mariei Dragomiroiu la împlinirea celor 35 de ani de la debutul acestei mari artiste înscrise în galeria celebrităţilor care au dat glas fericit cântecului popular românesc, am ajuns să descopăr eu însumi, cu mirare, cât de strâns legat este acest debut, pe care l-am şi salutat primul, de propria mea intrare în literatură cu un roman, „Nişte ţărani”, aniversat şi el în 2015 la 40 de ani de la apariţia lui, deci cu numai cinci ani înaintea afirmării talentului unic al unei frumoase, frumoase rău adolescente, de abia elevă de liceu, care avea să se adauge, meritat, numelor Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Maria Ciobanu.  
Adevărul este că atunci când la Cenaclul „Flacăra” al lui Adrian Păunescu, la Râmnicu Vâlcea, foarte frumoasă, ca şi azi, Maria Dragomiroiu, olteancă vâlceancă, fulgerător cucerea inima marelui public, în „Flacăra” eu publicam la rubrica „Opinia unui alergător” tableta citită întâi în spectacol şi intitulată „Năiţă Lucean”: era vorba de viitorul personaj principal al romanului pomenit, „Nişte ţărani”. Iată aşadar, repet, cât sunt şi eu înscris momentului şi universului spiritual care a dat viaţă unei artiste investite cu harul de a face şi astăzi, prin fiecare apariţie pe scenă, o sărbătoare. Chipul ei fermecător, părul până la călcâie ca o lavă de aur, ramă a unui obraz necontenit tânăr, ochii adumbriţi de gene olteneşti lungi, gura cu un poem al adolescenţei, glasul parfumat şi învăluitor savant, capabil de nuanţări simfonice, sunt învăluite pe scenă într-un halou fascinant care trimite la chipul de icoane al ţărăncii pictate de Nicolae Grigorescu. Am fost, recunosc, bucuros să o salut atunci exploziv, să mă bat cu birocraţia „Electrecord”-ului pentru primul ei disc, ce avea să apară şi el în aceeaşi vreme cu discul pe care fusese înregistrată o lectură a mea din „Nişte ţărani”, să mă transform într-un fan ale acestei privighetori a Olteniei.  
Cum să nu scriu această Prefaţă cu tot dragul, cu admiraţie, cu bucurie, cu prietenie, cu soldaritate, cu frăţie de cruce olteanească vâlceană, robit de arta marii artiste, izvorâtă ea toată, Om şi Actor şi Cântăreţ, dintr-o stirpe voevodală!”  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Sebastian Oros)  
 
Referinţă Bibliografică:
Maria Dragomiroiu. Concert aniversar şi carte impresionabilă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1760, Anul V, 26 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!