AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1758 din 24 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Andreea Bănică Două lumi, ca inima şi ochii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De-ar aştepta cineva la malul unui râu, întreaga sa viaţă, n-ar apuca ziua când s-ar termina de curs toată apa, deoarece ea izvorăşte neîncetat! Întocmai e cântecul! Omul nu-i va prinde sfârşitul deoarece e rug cu rădăcină în pulberea vieţii şi frunze sub geana cosmosului, e continuu şi uniform cu umanitatea. Viaţa şi cântecul merg împreună, ca omul şi umbra! 
  
Este falsă părerea că există o anume antimuzică. Nu, nu există! Fiecare sunet are muzicalitatea lui, fiecare muzică are sunetul ei. Fiecare cântec are pe cineva să-l asculte, fiecare om are un cântec pe care-l cântă, niciun cântec nu e al nimănui, niciun om nu e singur pe lume. Omul şi cântecul se au unul pe celălalt, iar de aceea, fiecare întâlnire dintre ei e clipă de sărbătoare. Nici omul nu întâmpină cântecul cu sprâncene-ncruntate, nici cântecul nu pătrunde în inima omului ca spinii! 
  
Indiferent de genul muzical, interpretul este cel ce domină spiritul prin stări afective, de trăire a clipei. Ngreşit, artistul interpret este din această perspectivă răspunzător să poarte în imaginea sa, şi-n glasul său, energia relaţionării cu publicul căruia i se dăruie. Un interpret de piatră nu se poate! El aduce vocea alinătoare la pragul inimii, el e drag, poartă mesaj, atrage, cuprinde în braţe de mătase, e sorbit cu glasul şi chipul lui, cu tot, în ochii şi inima publicului, căruia-i îndulceşte măcar cu puţin clipele amare şi-i alungă singurătatea… Interpretul de cântec e omul frumos ce-nsoreşte viaţa, iar timpul e ucigător cu cei ce-mping spectacolul muzical în dezastrul activat de grăbita şi neglijenta dăruire a sa publicului, prin apariţii fulger, cu sărituri năuce prin scenă şi întoarcerea spatelui cât de repede posibil, la spectatori, aspectarea dezordonată a costumului de scenă, aparenţa de oboseală, plictiseală, rutină… 
  
În scenă, cântecul are măreţia lui. Niciun artist nu are dreptul să i-o scadă ori umbrească. Printre cei ce din această grijă îşi asumă un ritual, o lege, o juruinţă cu scena, ieşind în ea cu farmec, împlinind astfel aşteptările celui mai incurabil visător în a-şi simţi sub streaşina inimii idolul, este frumoasa interpretă, cu nespusă căldură în voce, o foarte plăcută prezenţă scenică şi o superbitate feminină spre care fulgeră fascicule de drag şi admiraţie din partea publicului, este Andreea Bănică. 
  
Foarte preocupată să fie frumoasă în faţa publicului, ea reuşeşte! Aceasta înseamnă profesionalism şi mai înseamnă respect de sine şi respect faţă de oameni. Fiecare cântec dăruit de ea are întemeiere umană, numai estetică şi necuprins de agreabilă. Aceasta, drept fond vizual, pe când vocea ei ţese o pânză sonoră de o coloristică foarte caldă şi proeminenţă de catifea. 
  
Cântecul şi Andreea Bănică sunt mângâierea şi sărutarea cosmosului cu marea, în contopirea stelelor cu valul şi văzduhului cu adâncul. Două lumi, două taine, două nesfârşituri sunt ele, ca inima şi ochii! 
  
S-a născut pe 21 iunie 1978 la Eforie Sud. Fostă componentă a grupului „Exotic”, alături de Claudia Pătrășcanu și Julia Chelaru, (prima piesă pe care au lansat-o a fost „Sexy”, urmată în cei doi ani de activitate de single-urile: „Uită-mă”, „Sexy” și „Un sărut”, însoțite de videoclip, precum și albumele: „Sexxy” și „Pasional”), a înfiinţat trupa „Blondy”, împreună cu solista Cristina Rus, care a realizat albumele „Atât de aproape”, „O parte din tine”, „Dulce şi amar” precum şi o reeditare; de asemenea, a lansat şase videoclipuri şi a cucerit în anul 2003 premiul pentru cea mai bună trupă din partea postului Radio Romania Actualităţi. În anul 2004, Cristina Rus a părăsit trupa, optând pentru cariera solo, iar Andreea Bănică a continuat să cânte păstrând titulatura „Blondy”. Un success fulminant i l-a conferit melodia „Dansez, dansez”, compoziţie a lui Laurenţiu Duţă, autor şi al primului album solo, al ei, în care sunt încorporate melodiile de mare succes, „Îndrăgostiţii” şi „Dulce şi amar” şi care a obţinut Discul de aur pentru vînzări, din partea Casei de discuri „Cat Music”. 
  
Dedicându-se unei cariere solo, Andreea Bănică face o alegere inspirată şi foarte favorabilă pentru ea, fapt dovedit de un succes incontestabil, şi cucerirea unor premii notabile la prestigioase competiţii artistic muzicale, cum ar fi: Romanian Music Awards, Romanian Top Hits, Mtv European Music Awards sau Balkan Music Awards (piesele ei „Love in Brasil” și „Sexy” au urcat pe poziţia întâi în topurile din România, Bulgaria și Serbia). 
  
De la debutul ca solistă, consemnat imediat după o prestaţie foarte pozitivă ce o face remarcată la Festivalul Mamaia, 1998, până la o consacrare merituoasă, calea Andreei Bănică nu este câtuşi de puţin prelungită, devenind foarte curând cea mai bine vândută artistă din România, cu single-ul „Fiesta”, şi ajungând pe primul loc în toate clasamentele muzicale româneşti, iar în cadrul Premiilor MTV primind premiul pentru „Cea mai bună artistă solo”. Notorietatea totalmente copleşitoare îi asigură deplina faimă artistică pentru ca să renunţe la numele „Blondy” şi să îşi preia ca nume de scenă, propriul nume. Îşi va lansa, ca interpretă solo, albumul „Rendez-vous” (al doilea), de pe care a fost extras single-urile „Fiesta” şi pe cel de la care s-a preluat titlul albumului. 
  
Rod al unei colaborări eficiente cu Laurentiu Duţă, Marius Moga şi Sandy Deac, dar şi al featuring-urilor din partea trupei „Simplu”, a lui Laurenţiu Duţă şi Tarafului din Clejani, până în 2007, Andreea Bănică va avea realizări muzicale de efigie a muzicii uşoare româneşti, foarte agreate de generaţia tânără. La începtul anului 2008 produce un nou videoclip la piesa „Încredere”, regizat de Dragoş Buliga şi creează demersurile unui nou album, iar în primăvara aceluiaşi an intră pe piaţă noul single „Hooky Song” feat Smiley, cu producători ce-au mai lucrat cu Leona Lewis ori One Republic. Piesa are şi un videoclip, regizat de Iulian Moga. 
  
În 2009, spectacolul muzical ia un inevitabil repaos pentru Andreea Bănică, deoarece artista urmează să aducă pe lume pe fiica sa. Şi totuşi, înainte de acest mirabil eveniment din viaţa ei, lansează, la jumătatea lunii martie, un videoclip la piesa „Le Ri Ra”. În august 2009 lansează la Callatis single-ul „Samba”, în colaborare cu Dony, iar în 2010, câştigă „Best video” pentru clipul la această piesă, ca, tot în acest an, să susţină un ciclu de concerte în Bulgaria, în cadrul unui turneu pe seama căruia este propulsată între cei mai cunoscuşi şi apreciaşi artişti de la sud de Dunăre, piesa „Samba” devinind cea mai difuzată a anului 2010, în Bulgaria. 
  
La începutul anului 2011 va lansa albumul „Best Of “ - un mix al celor mai importante piese din carieră şi noul single „Sexy”. În cadrul premiilor RRA 2011, piesa „Love in Brasil” este desemnată cel mai bun cântec latino-dance, iar în iulie acelaşi an, i se conferă la „Gala Celebrităţilor” distincţia „Solista anului 2011”, iar „Balkanika TV Awards”, cel mai notabil eveniment muzical din zona balcanică, ediţia 2011 îi va conferi Andreei Bănică premiul „Best Video” cu „Love in Brasil”. 
  
În septembrie 2011 lansează un nou single, „Electrified”, compus de către Laurenţiu Duţă, ce va deveni curând noul hit Andreea Banică. La o zi după lansare, artista va susţine pe scena Romanian Music Awards 2011 un recital magnific prilej în care i se oferă „Best Show”, ca şi trofeul „Best Video”, pentru clipul „Sexy”. 
  
Andreea Bănică, una dintre artistele cele mai iubite ale scenei muzicale de azi, a României, nu mai puţin apreciată în Europa balcanică dar şi vestică, precum şi pretutindeni în lume unde cântă, a realizat şi continuă să realizeze nu doar cântece de moment, cu un loc instabil, aşteptat clipă de clipă să fie ocupat de alţi interpreţi temporali, ai unor curente efemere, ci cântece cu un spaţiu marcant în istoria muzicii uşoare româneşti. Andreea Bănică va dăinui ca om şi artist frumos, cu inegalată valoare, ce traversează de la intersecţia a două veacuri şi milenii, spre viitor. Cântecele ei sunt una dintre puţinele binefaceri de care se mai bucură oamenii acestui timp, fermecătore, calde, catifelate, vesele, inspiratoare de iubire, alinare, speranţă! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto Andreea Bănică şi Maria Dragomiroiu) 
  
Referinţă Bibliografică:
Andreea Bănică Două lumi, ca inima şi ochii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1758, Anul V, 24 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!