CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1750 din 16 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ionel Tudor. Muzica e ca marea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mulţi interpreţi români de muzică uşoară au început drumul către scenă prin a năzui să colaboreze cu muzicianul Ionel Tudor. Muzica e ca marea. Ea poate duce vaporul de la un port la altul, dar îl poate şi scufunda. Din acest punct de vedere, toate colaborările cu maestrul Ionel Tudor s-au afirmat ca o mare a cântecului ce a luat de la ţărm pe debutanţi şi a purtat în larg pe artiştii consacraţi. Nu a scufundat pe nimeni, niciodată! 
  
Privind în depărtare, spre splendorile spectacolului, interpreţii de muzică uşoară românească au zărit prin Ionel Tudor ţărmul speranţei, lipindu-şi tâmplele de valurile mării muzicii au auzit murmurele apei acompaniate de armonii sonore între geana cerului şi genunchii scenei. Cântecele compozitorului lui Ionel Tudor, toate romantice, aduc pacea şi iubirea, căci în genere, pace şi iubire triumfă în ele, lecţiile profesorului Ionel Tudor sunt solia cea mai convingătoare ce-i reprezintă pe interpreţi, în faţa dirijorului Ionel Tudor, ei se reazemă de un spătar ce le-asigură încredere şi succes. 
  
Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, clasa pian, promoţia 1980, Ionel Tudor a fost, timp de unsprezece ani, începând cu 1980, profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, unii elevi ai săi, cum ar fi Monica Anghel, Adrian Enache, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Nicola, Carmen Trandafir, Gabriel Cotabiţă, Luminiţa Anghel şi alţii fiind azi certe vedete ale scenei muzicii uşoare româneşti. 
  
Uimitor de prematur, la numai paisprezece ani se poate preciza că a început colaborarea cu Orchestra de Estradă Radio, ca pianist, sub bagheta dirijorului Sile Dinicu, pentru ca, încă de la această etate, rod al talentului şi seriozităţii sale, să înceapă a descoperi vastul univers al unui ansamblu orchestral, să intuiască şi înveţe elemente de măiestrie într-o orchestră de profesionişti celebri. Aptitudinile sale, ca şi debutul de-a dreptul impresionant la cea mai prestigioasă orchestră a vremii, şi poate că a tuturor timpurilor, îi vor asigura o lansare fulminantă în lumea muzicii, urmând să colaboreze, în afară de Sile Dinicu, şi cu Ion Cristinoiu şi Cornel Popescu, dirijori aflaţi anterior la pupitrul acestei orchestre. 
  
In anul 1981 debutează şi în domeniul compoziţiei muzicale, devenind totodată un orchestrator, ce va fi foarte curând solicitat de majoritatea compozitorilor şi interpreţilor de muzică uşoară, pentru ca, din 1982, profesorul, compozitorul, orchestratorul şi colaboratoul Orchestrei Radio, Ionel Tudor să fie devină dirijor şi şef de orchestră al unui grup instrumental propriu, asigurând de acum acompaniamentul orchestral la toate festivalurile şi concursuri naţionale de creaţie şi interpretare de muzică uşoară însemnate, alături de care obţine premii şi diplome prestigioase, ca dirijor şi şef de orchestră. 
  
Din anul 1990 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania (UCMR), iar ulterior devine membru al biroului secţiei de muzică uşoară a UCMR. În 2002 se clasează pe locul 8-9 la Concursul de creaţie Eurovision, ca reprezentant al României, drept un compozitor cu notorietate internaţională al genului muzical pop. A jurizat şi a fost preşedinte de juriu la numeroase concursuri şi festivaluri din ţară, a fost investit până în 1989 cu responsabilitatea de membru al comisiei atestate a Ministerului Culturii după care, a Centrului de Pregătire şi perfecţionare din Bucureşti. 
  
A compus muzică pentru filme de lung metraj, şi muzicaluri pentru copii, iar din 1991 este pianist al Big Band-ului Radio alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz, blues, rock, recitaluri şi gale, a acompaniat pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional „Cerbul de aur” de la Braşov şi pe scena festivalului de la Mamaia, a participat la numeroase emisiuni de radio şi de televiziune, emisiuni concurs şi a susţinut turnee naţionale şi internaţionale. Este notabil faptul că pe lângă această extinsă şi consistentă activitate, muzicianul Ionel Tudor pregăteşte studenţi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pentru garda de mâine a peisajului muzicar românesc de gen. 
  
Numele Ionel Tudor se identifică azi cu titlul de frontispiciu al acestui gen şi intră în alcătuirea istoriei lui care azi îşi acumulează datele remarcabile. 
  
„Ionel Tudor”, spune prezentatorul Octvian Ursulescu, „a cochetat în paralel cu rockul (în formaţia Academica, alături de Mircea Romcescu şi Eugen Tegu), dar nu şi-a neglijat nici o clipă pregătirea muzicală academică, fiind student la Conservator. Putea fi un remarcabil pianist concertist, dar aplecarea către melodie l-a transformat într-un nume mare al muzicii uşoare, primul său mare hit fiind «Piano pianissimo» (A. Similea). Căsătorindu-se cu valoroasa textieră Andreea Andrei a devenit ginerele lui George Grigoriu, ancorându-se şi mai puternic în „societatea de vârf” a genului. Să mai notăm că l-a lansat pe Gabriel Cotabiţă cu „Noapte albastră”, în 1986? Sau că „Fotoliul din odaie” (Te-aştept să vii), pe o minunată poezie a Andreei, rămâne peste timp unul din cele mai mari şlagăre ale genului (voce M. Dauer)? Sau că Marina Florea cântă şi azi cu uriaş succes „Stele perechi”? 
  
Dirijor al big-bandului Radiodifuziunii, susţine numeroase concerte de jazz în egală măsură, dar mai ales conferă o notă profesionistă, în fruntea formaţiei sale, celor 3 mari festivaluri care alcătuiesc „Triunghiul de aur” al competiţiilor de gen: „George Grigoriu” la Brăila, „Dan Spătaru” la Medgidia (ambele internaţionale), „Trofeul tinereţii” la Amara. De fiecare dată îl are alături pe fiul său, la rându-i excepţional pianist, compozitor, orchestrator, lector univ. dr., Andrei Tudor. O familie dedicată în totalitate muzicii, transmiţând tinerilor aspiranţi la glorie, cu generozitate şi căldură, experienţa ei unică.... Ionel Tudor este un muzician cu care România se poate mândri, pe drept cuvânt.” 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Ionel Tudor. Muzica e ca marea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1750, Anul V, 16 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!