CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1747 din 13 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Manuela Hărăbor. Victoria speranţei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
N-a descoperit nimeni pentru portretul artistei Manuela Hărăbor, în afară de cei ce realizează emisiunea tv „Destine ca-n filme” şi autoarele cărţii cu aceeaşi denumire, Iuliana Marciuc şi Oana Georgescu, un titlu atât de inspirat ce indică o cale de viaţă şi succes. De aceea, un astfel de titlu reperează schiţa executată laconic pe câtă întindere a paginilor unui eseu e posibilă, dar vast pe cât nu poate cuprinde în cuvânt descrierea actriţei Manuela Hărăbor. 
  
S-a lansat, la restaurantul „Jariştea”, al boieresei, uimitoare de dragă şi de respectată, Kera Caliţa, cartea amintită aici, iar acest eveniment a ocazionat o reasociere cu oamenii a artistei Manuela Hărăbor pe urma căreia a alcătui chiar şi numai câteva fraze colorate cu vopsele nemateriale, ci pur ideale, pe un tablou în cuvinte al actriţei Manuela Hărăbor are relevanâa cea adecvată, începând şi încheindu-se cu două şi aceleaşi cuvinte: victora speranţei! 
  
Piatra de fundamentare a cuvintelor acestora este lupta şi biruinţa artistei Manuela Hărăbor care, dacă nu ar fi sperat, nu ar fi biruit! Mulţi oameni slujesc biruinţei fără însoţire cu speranţa sau speranţei care nu merge către biruinţă. Nici multă biruinţă fără speranţă, nici multă speranţă fără biruinţă nu ţintesc binele final, numai armonia şi echilibrul dintre ele desăvârşesc natura umană. 
  
De la început, de la zisa soartă despre care omenirea are ipoteze, dar nici un savant nu îi cunoaşte ADN-ul, Manuela Hărăbor are primită de zestre frumuseţea, superbitatea, graţia: ochi de safir, obraz de opal înviorat de soare, gură surâzătoare sub umbra melancoliei, mijloc de lujer... aşa prunc a fost, iar anii s-au lăsat mai prejos de vârsta artistei, şi se lasă în continuare, pentru că ei nu se-ndură a-i atinge făptura spre a se lăuda că au învins-o, ci mai degrabă câştigă o frumuseţe, lăsând de la ei! 
  
În viaţa personală, valurile vieţii artistei sunt înalte ca munţii, aruncate la cerul gri, unite cu primejdia. Cu toate acestea, ea este o corabie nu plutitoare la întâmplarea forţelor naturii, ci navigatoare în furtună, printre fulgere şi tunete, neajunsă eşuată pe o stâncă, ci scoasă la ţărm! 
  
„Nu am ascuns niciodată problema asta, o problemă în ghilimele, căci e un mod de viaţă. Mi-am dorit foarte mult acest copil, l-am iubit de dinainte de a se naşte.”, în aceste reflecţii sunt încorporate, ca lumina ochilor de curat şi nestemat, adevărurile luptelor cu armele speranţei şi muniţia răbdării, iubirii, sacrificiului pentru a fi alături de fiul ei venit pe lume autist, şi pentru a învinge împreună cu el. 
  
Da! Manuela Hărăbor şi fiul ei Andrei sunt învingători! Fiul artistei Manuela Hărăbor trăieşte într-o lume a lui, dar mama sa nu l-a părăsit niciodată. Are douăzeci şi trei de ani, însă vîrsta, pentru el are depănare într-o altă configuraţie. În toţi anii lui Andrei, Manuela Hărăbor şi i-a trăit pe ai ei, dublu. Nu şi-a părăsit fiul nici o secundă, şi-a închinat timpul, energia, nervii, tot, unei activări epuizante a toate rezonanţele sale fizice şi sufleteşti la recuperarea capacităţilor lui Andrei. Oţelită să fi fost rezistenţa ei, tot ar fi cedat, dar a fost mai mult decât atât, a fost capitonată în catifeaua iubirii de mamă! 
  
În acelaşi timp, artista Manuela Hărăbor s-a implicat în activităţile Asociaţiei „Învingem Autismul”, ca să ajute, pe cât este posibil, pe mai mulţi copii afectaţi de această condamnare fără vină a copiilor. Toate coordonatele vieţii artistei Manuela Hărăbor merg spre victoria speranţei. 
  
Cine nu iubeşte un om care a sperat şi a biruit?! Iar de aceea, cine să nu aplice măcar o fărâmă din modelul acesta uman al perseverenţei cu şanse umane: victoria speranţei?! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Manuela Hărăbor. Victoria speranţei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1747, Anul V, 13 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!