AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1745 din 11 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Nicolae Datcu. Drumuri croite pe temei de valoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interpretul Nicolae Datcu, solist vocal la Ansamblul artistic „Ciocârlia” este un artist incontestabil, plurivalent. Are un har pe care-l poate înmulţi: fapt rar şi uşor de-a aluneca în ridicol, dar nu alunecă, reuşeşte arta imitativă comică a tipologiei umane, făcând prin aceasta o demonstraţie a unui singur mod atractiv de «ocărâre» a cuiva...! Fără să provoace o cât de infimă indignare celui devenit subiect comic, dacă acesta are simţul umorului, Nicolae Datcu face spectacol din scurte „clicuri” pe personalităţi, îndeosebi din domeniul scenei, oglindite cu iscusinţa travestirii sale. Cel mai interesant aspect în această abilitate este reprezentarea în profunzime, nu aparent, Nicolae Datcu descoperind măiestria de a pune în evidenţă nu o vagă asemănare, ci expresia gestuală, elementele fundamentale în care se identifică o personalitate, într-o schiţă de portret pronunţat comic, exploziv! 
  
Nu e loc în aceasta de vreo ironie, răutate, bizarerie, lezare, rivalitate, invidie... Este vorba de un act de virtuozitate, este vorba de artă pură, de creare a unei atmosfere a armoniei şi bunei dispoziţii. Imitarea maestrului Benone Sinulescu, de pildă, e vârful înveselirii provocate în modul unei mimări atât de ager şi bine intenţionat exagerate încât cunoscutul dinamism scenic al artistului Benone Sinulescu, gestica mâinilor, impresionismul feţei,valurile frunţii, râsul larg ivesc spontan un Benone Sinulescu într-o stare provenită dintr-o maximă voioşie. Nici pe departe nu se supără maestrul! Dimpotrivă. Îi face plăcere să fie provocat să se revadă un pic modificat şi să râdă de sine, de bunăvoie! 
  
Altfel de răspunsuri la glumele foarte agreabile ale interpretului Nicolae Datcu ar fi ele în sine ridicole. Un om inteligent, cu rezonanţa culturii sale la umor nu se poate supăra! De altfel, prin „modelajul” acestui maestru al genului care este Nicolae Datcu au mai trecut mulţi alţi artişti, iar efectul la public a fost de fiecare dată atractivitatea. 
  
Dominanta înzestrărilor lui Nicolae Datcu, însă, nu este imitaţia comică ci interpretarea cântecului popular în formă autentică, Nicolae Datcu cântând ca Nicolae Datcu, interpretându-se pe sine şi încă la treaptă de excepţie. Este din Buzău, confrate sufletesc, de obârşie, deci, cu maestrul Benone Sinulescu. Aceasta convinge într-o privinţa faptului că maestrul de la Siriu, un artist de efigie a muzicii folclorice româneşti nu a secat zona din care provine, n-a măturat ca valul totul, ca să nu mai rămână nimic, nimănui, în urmă. Din contră, a creat cale celor ce vin, i-a descoperit, chiar, pe unii şi i-a sprijinit. Nicolae Datcu este unul din interpreţii descoperiţi de către maestrul Benone Sinulescu, iar aceasta nu face decât să afirme ca certă capacitatea sa de intuiţie a talentului şi bunăvoinţa, ca model. 
  
Este adevărat, talentul e talent, el există şi dacă e descoperit, şi dacă nu! Tot aşa şi piatra e tot piatră, fie că este vorba de cea din zidul bisericii, fie că e vorba de cea pusă la pietruirea drumului, numai că una e cinstită, iar alta e călcată. De aceea, dacă Nicolae Datcu nu ar fi fost descoperit şi sprijinit de către maestrul Benone Sinulescu, poate că azi nu ar fi ajuns artistul cunoscut şi apreciat, care este. 
  
Dacă o ţară crede că are cântăreţi câtă frunză şi iarbă, nu are nici unul! De aceea, pleiada de artişti din care face parte maestrul Benone Sinulescu nu e în niciun caz fără număr, iar dacă interpretul Nicolae Datcu este integrat la multe spectacole în rândurile celor mai apreciaţi artişti, se clarifică pe de o parte faptul că masestrul Benone Sinulescu are exactitate în aprecieri, iar pe de altă parte faptul că seriozitatea, ardoarea, aportul trudnic personal, pe lângă talent, completează condiţia croirii drumului la scenă al unui artist de valoare doar pe temeiul valorii! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Nicolae Datcu. Drumuri croite pe temei de valoare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1745, Anul V, 11 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!