CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1743 din 09 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Tudor Chirilă. Trepte de temporalitate în efectul muzical
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralelele, care par să pândească cea mai mică deviere, pentru a frânge elanul cutezătoarei. Părul fetei arde vâlvătăi, scăpat din strânsoarea codiţei de cal. Marta priveşte cu admiraţie, ca şi cum n-ar fi în cauză, looping-urile acestui mic avion cu reacţie.” (Ioan Chirilă „Nadia”)  
Se ridică, după acest citat, o întrebare a mirare iremediabilă: de ce e evocată „Zeiţa de la Montreal” în rândurile de alcătuire a chipului uman şi artistic al lui Tudor Chirilă, fiului gazetarului sportiv?! Spre a înţelege şi potrivi locul frazelor de mai sus într-un text în care-i creionat afectiv artistul Tudor Chirilă, e bine de ştiut că, scrise fiind de cel cu metafora poemului plantată în verb, Ioan Chirilă şi decupate din cartea cu titlu simplu pe cât poate fi zidit cuvântul din cinci litere, „Nadia”, dar vast cât o poate sugera nemărginirea văzduhului, ele descoperă mediul spiritual din care provine artistul Tudor Chirilă. Cunoscând pe cine i-a fost lui tată, nu se mai iveşte nicio greutate în lămurirea sursei educaţiei pe care a primit-o, şi ce sâmbure a crăpat ca să izbucnească la soarele scenei un lujer înrădăcinat în umbra zidului pe care-l îmbracă în răcoarea frunzei şi-l identifică în mitul înveşnicirii iederei urcătoare!  
Nu e nicio bătaie de cap în a intui ce educaţie a primit Tudor Chirilă în familia sa, având părinţi pe gazetarul sportiv Ioan Chirilă şi pe actrița, regizoarea şi producătoarea Iarina Demian. Este ireversibil doveditor faptul că de la mama sa a deprins taine ale actoriei şi pesemne a avut tot de la ea şi germenul înclinaţiilor acestora şi al pasiunii, iar pastelurile cuvântului în care-a zugrăvit cronicarul Ioan Chirilă pe Nadia Comăneci sunt vii grăitoare a reperului din care izvorăşte nesecabil poetica incurabilă a acestui artist. O lămurire categorică şi în plus în această privinţă mai e şi faptul că Ioan Chirilă (născut la 25 octombrie 1925) îşi are originile în sudul Basarabiei, la Cairaclia, Ismail. Or, cine nu ştie că în Basarabia cântă liric şi inimos fii din fiii Moldovei, mai simplu fiind a şti cine nu cântă decât cine cântă dintre ei?!  
Ca şi gazetarul Ioan Chirilă ce-a croşetat chipurile sportivilor într-o broderie de cuvinte, interpretul Tudor Chirilă transmite în voce vibrândă şi-nfaşă în coloristică şi fineţe de mătase cântul. Nu doar redă o melodie ci încheagă în ea colajul armoniei literaturii, muzicii şi actoriei. Tinerimea română dovedeşte o grăbită plăcere de a trăi muzica foarte alegră şi stridentă, interesată fiind mult mai puţin de meditaţia, miezul poetic şi emoţia melodică. Dar, cu toate că registrul melodic al pieselor interpretate de Tudor Chirilă nu e gol de aceste coordonate lirice, tineri nu-l resping, dimpotrivă, îl agreează şi nu se poate spune că sunt cumva înşelaţi! Între tineri şi artistul Tudor Chirilă e o relaţie de comuniune atunci când muzica îi conexează in corpore la vivacitatea ritmurilor, înveşmântarea melodică, mesajul textual, simbolistica gestuală scenică, absorbindu-i împreună în dinamica sincronică a mâinilor şi trupurilor, asemănător cu o mare în valuri!  
Tudor Chirilă este cântăreţ, este poet, este actor. Aşadar e un artist complex, cu un apreciabil potenţial artistic. Este un interpret în asentimentul actualei generaţii care transgresează poetica şi lirica muzicii spre o libertate şi flexibitate de acorduri şi mesaj specifice unor trepte temporale caracterizate de viteză şi febrilitate, dar uniforme ca efect sonor cu muzica dintotdeauna!  
S-a născut la 28 mai 1974, în București, este actor, muzician, compozitor și producător. Fost solist al formaţiei „Vama Veche”, a fondat apoi formația „Vama”. A jucat în filme de scurt și lung-metraj, a interpretat roluri referenţiale în spectacole de teatru semnate de celebri regizori români. În anul 2012 a publicat cartea „Exerciții de echilibru”, în care sunt înmănuncheate o selecţie de texte de pe blogul personal. Din 2014 îşi asumă misia de antrenor la „Vocea României”, împreună cu Loredana Groza, Smiley și Marius Moga.  
S-a remarcat şi prin implicarea în diverse campanii sociale, fiind inițiatorul campaniei „Live pentru viață”, cu proiecte de colectare de donații pentru sinistrați, a susţinut campania de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer „Nu mă ignora”, inițiată de Asociația „Salvează Vieți”, iar campania sa de management şi booking artistic, împreună cu Asociaţia „Agenția de Vise” a derulat o seamă de proiecte cu impact social și cultural, cum ar fi „Chirilă în licee”, un turneu de mentorship în liceele din Bucuresti, „Cruciada Culturii”, „Premiile Ioan Chirilă” şi altele.  
Artist plurivalent, artist modern, conectat la preferinţele auditoriului prezent, Tudor Chirilă contrazice în act uşurătatea crezută de către unii la îndemâna lor de a deveni vedete. În urma drumului său până aici se străvăd urmele nu numai ale talentului, ci şi ale educaţiei, muncii şi seriozităţii!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Tudor Chirilă. Trepte de temporalitate în efectul muzical / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1743, Anul V, 09 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!