CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1741 din 07 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ada Milea. Artista tinerilor de toate vârstele
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Distincţie, în ce o priveşte pe artista Ada Milea nu înseamnă să urci pe cel mai înalt loc în faţa oamenilor, ca să le zgârii urechile, întru cochetăria mai curând a propriilor urechi, ci să cobori sub unghiul sprâncenei lor. Stând pe un scaun şi slujit de o chitară să pronunţi astfel gradul de originalitate, inteligenţă, atractivitate al teatrului, muzicii, poeziei, aceşti trei sâmburi într-un fruct! 
  
În artă, mediocritatea funcţionează profitabil pentru zişi artişti în spectacol ieftin, dar întocmai de aceea există categoria fundamentală de spectatori, care dojenesc natura superficială a exploatării glasului nefrate cu spiritul! Mai puţine sunt cele fără de care nu poate trăi omul, pe lângă cele de care depinde umanitatea, pentru că este de avut în vedere că omul şi umanitatea omului nu sunt una! Umanitatea omului nu e omul însuşi, după cum nici viaţa fiinţei nu e însuşi spiritul. Oricât s-ar strădui cioplitorul să arate în piatră făptura omului, niciodată creaţia sa nu poate ieşi din nefiinţă, însă o privire sensibilă şi inteligentă va vedea în ea spirit! 
  
Ce profundă stare e fericirea! Cum creşte ea odată cu surparea omului de către contrariul fericirii: dobândirea înţelepciunii! Dar există o parte de fericire ce nu atacă. Aceasta-i fericirea plămădită din sporii bucuriei. Iar artista Ada Milea, cu aceasta ospeţeşte sufletele oamenilor: cu o pâine dospită dintr-un pospai de bucurie - doar un pospai pentru că românul zilei de azi n-ar avea rezistenţă, din neobişnuinţă, la o proporţie mai considerabilă de satisfacţii. Atât cât bucură Ada Milea oamenii, cu un surâs, o gestică, un vers, o melodie, un mai scurt sau mai lung recital, încarcă sticluţa sufletească a parfumurilor concentrate din care-şi înmulţesc ei plăcerile! 
  
Ada Milea este o artistă împreună cu spectatorii, nu în faţa lor, o artistă cu prieteni şi cu daruri: fericire, bucurie, voioşie, plăcere. Recitalurile sale sunt creaţie în act. Niciunul nu-l copie pe cel dinainte. În fiecare aduce prospeţimea caldă, aburul aromat al noului şi spontanului, după cum copacii înfrunzesc din muguri şi-aştern aceeaşi şi deopotrivă altă umbră. 
  
Ada Milea este unică. Trăieşte o viaţă cetăţenească, necomplicând relaţiile cu oamenii prin impresii de statuie. Îi amuză pe oameni, îi provoacă să-şi învioreze spiritul cu gimnastica minţii, le educă auzul de la percepţia sonoră la ascultare analitică, nimic din ce interpretează nu e frate ori soră cu banalul, ridicolul, stupiditatea, ilarul, ci o oglindă a lor. Aceste tare umane sunt întronate de Ada Milea în jilţ de artă foarte agreabilă, autentică, binefăcătoare de bunădispoziţie, mai ales la tineri - de altfel, nici nu mai au ani cei care o ascultă pe Ada Milea, ei sunt oameni tineri cu toţii, au vârste fără ani, iar de aceea se poate spune că Ada Milea este o artistă a tinerilor de toate vârstele! 
  
Compoziţiile şi interpretările sale au o specifică monumentalitate a unor trăsături psihologice umane care sunt trase afară din caracter, ca firul cu ingliţa, prin ochiul croşetat. Fiecare om are lăuntric un univers pe care nu şi-l poate explora decât până la un anumit hotar, însă Ada Milea intră mai departe, de unde iveşte ceea ce nu s-a ştiut şi cunoscut. Publicul se redescoperă şi râde de bunăvoie de sine, ascultând-o pe Ada Milea. Îşi trage fiecare câte o palmă, inofensiv, nedureros, nerăzbunător şi, culmea, în ceea ce spune şi mimează Ada Milea fiecare se vede cel mai adesea pe sine! 
  
Nu este un alt bine pentru nimeni, mai ziditor moraliceşte, decât acela ca într-o vreme în care fiecare râde pe cât poate de fiecare, să mai râdem şi de noi, de ale noastre, cele pe care le trăim în secret faţă de alţii, depunând efortul mai mare decât toate eforturile din lume pentru a ne ascunde defectele! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto Emilia Nicolae) 
  
Referinţă Bibliografică:
Ada Milea. Artista tinerilor de toate vârstele / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1741, Anul V, 07 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!