CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1738 din 04 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Iuliana Marciuc, Oana Georgescu „Destine ca-n filme”, o carte elevată şi atractivă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Când vrei să afli povești adevărate, descoperite de o echipă talentată și istorisite de o vedetă care aproape că face parte din familia ta, deschizi televizorul pe TVR2 și trăiești, alături de personaje, destinele ca-n filme; iar dacă ai pierdut unele dintre povești, le citești aici, în această carte, adaptate de Oana Georgescu. (Irina Radu, Director Interimar al TVR, Coordonator cu atribuții de Director de Programe SRTV)  
Deja ar începe să ne mire asaltul de cărţi scrise de către Oana Georgescu, dacă nu am cunoaşte-o şi nu am şti cât este şi de harnică şi de iscusită în alcătuiri de cărţi elevate şi atractive, cu şi despre oameni de valoare, întocmai aşa: cu „Destine ca-n filme”. Noua carte, lucrată împreună cu Iuliana Marciuc şi tocmai lansată în ambianţa boierească a restaurantului „Jariştea” din Bucureşti, un spaţiu public ce reînvie evurile încremenite în istorie nu doar cu decorul copiat armonios şi estetic din vechile timpuri, ci viu ca ziua de azi, cu boiereasa dragă nouă prin cine este realmente şi prin nobilele doamne ale salonului de altădată ce, prin rodul imaginaţiei şi al iluminării nostalgiei se identifică în frumoasa, eleganta, voioasa şi bineprimitoarea doamnă Kera Caliţa, este, se poate zice, un tablou în cuvinte al emisiunii „Destine ca-n filme“, produse de Global Media Sat (Vlad Sterescu, Producător-General) și difuzate, de patru sezoane, în prime time, pe TVR2.  
Un sprijin în înţelegerea de la bun început a temei cărţii este acordat prin câteva scurte cuvinte chiar de către cine deapănă în emisiune cu trudă şi talent ghemele vieţilor unor oameni care nu numai că au învins, ei nu ştiu să piardă, Iuliana Marciuc: „ «Destine ca-n filme» este o emisiune despre oameni obișnuiți aflați în situații neobișnuite, despre clipe, momente, întâmplări care le-au schimbat viața, despre destinul pe care le-a fost dat să-l trăiască. Sau care le-a fost scris.  
Iată de ce am avut ideea apariției acestei cărți, la care au contribuit membri ai echipei, colegi, colaboratori și prieteni adevărați, dar și protagoniștii, personajele principale ale acestei «povești» cu mai multe istorisiri.  
Această carte dezvăluie o serie de destine ca-n filme, selectate atent și alese cu greu, pentru că au fost prezentate mult mai multe «cazuri» la fel de frumoase, de interesante și de emoționante. Merită să aflați crâmpeie din viața personajelor principale, să le simțiți emoțiile, trăirile, să le împărtășiți gândurile și sentimentele, să vă identificați poate cu momentele de cumpănă care le-au schimbat destinul, cu lupta lor pentru onoare, supraviețuire și - de ce nu? - pentru un destin mai bun. Sau măcar altfel...  
Aşa cum este de fapt şi viaţa noastră, a tuturor. O luptă permanentă cu destinul sau cu acceptarea lui.”  
De când făptuieşte această emisiune, Iuliana Marciuc apare pe micul ecran cu lucruri serioase şi cinstite! Iar ea e un om cu o conversaţie foarte agreabilă şi e foarte plăcută! Iuliana Marciuc şi emisiunile ei sunt un puţin elevat şi atractiv rămas din TVR-ul de altădată.  
Toată banda de programe a televiziunilor româneşti de azi, cele mai multe penibile, este plină de o vorbărie asezonată cu umor naiv, prostie travestită, puzderie de fraze abjecte, decor cu umbre şi lumini fardate, flori de plastic parfumate, zgură în ştiubee de miere. Dar Iuliana Marciuc nu este unul dintre personajele cu viză permanentă pe la studiouri, nu aclamă iubiri reciclate, nici nu se crămăluieşte pentru neam şi patrie... nu dă ochii peste cap a infamie, către un Crist subversiv, ca trofeu pentru imagine ori ca bomboană tonică dată de supt privitorilor manipulaţi.  
Emisiunea sa, „Destine ca-n filme” este adorabilă pe toate coordonatele ei. E o cercetare a forţei umane de a învinge în viaţă o derulare a unor poveşti de viaţă, vizionate, rediscutate şi retrăite virtual cu cei care au făptuit-o! De la emisiunile Iulianei Marciuc lipseşte, fără o cât de mică pierdere, dimpotrivă cu un uriaş câştig, omniprezentul stil şablonard de vorbărie plină de paralelisme paradoxale, de tonuri difuze, de incisivităţi fără conciziune, de acuarelări ale vieţii în nuanţe artificiale. În emisiunile Iulianei Marciuc viaţa este oglindită în adevărul, forţa şi biruinţa vieţii. Emisiunile Iulianei Marciuc nu sunt tapetate cu aclamări fariseiste cu ochi injectaţi de egocentrism, cu principii autoritare şi inculte ori cu aberaţii pronunţate ca axiome ce nu trebuie demonstrate şi care afirmă toate prostiile de pe lume ca fiind teoremele lui Dumnezeu. Multe inepţii, iar şi iar se rulează pe micul ecran, în fiecare zi, găuresc ochiul, ca picătura chinezească! O piesă de teatru naiv, ridicol şi ieftin…! Personajele promiscue nu pot avea explicaţii rezonabile pentru ceea ce spun sau fac! De pe micul ecran, înspre o ţară întreagă, ele lansează pledoarii fictive, mascate, caraghioase, trâmbiţează propriile vanităţi într-o bălăcăreală naţională care explorează prostia, oportunismul, intriga, vulgaritatea...!  
Dar există contragreutăţi în toate. Una dintre acestea este emisiunea TV, „Destine ca-n filme”. E greu de spus dacă ea ar fi aceeaşi fără Iuliana Marciuc! La această emisiune regăsim energia în măsură să îndepărteze chiar şi pentru puţin timp violenţa şi brutalitatea ce pătrund în lumea noastră prin micul ecran, să coloreze armonios şi agreabil casele zguduite de bombardamentele emisiunilor de zarvă şi vulgaritate. Viaţa e împilată de lucrurile ascunse în haine urâte care incomodează viaţa. Ceea ce vedem la televizor e un corp ce poate fi îmbrăcat foarte frumos sau foarte urât. Emisiunea „Destine ca-n viaţă” e un corp armonios îmbrăcat elegant! Îi seamănă Iulianei Marciuc!  
Această emisiune este de actualizare a istoriei. Dintotdeauna oamenii s-au luptat cu potrivnicii de toate felurile şi uneori cu ei înşişi. Într-un timp în care puţini ziarişti îşi pecetluiesc activitatea cu notaţii cotidiene fără să râvnească ceva, Iuliana Marciuc face actualitate din poveşti de viaţă... tocmai acum când povestea ne apare ca imprevizibilă, atât de prefăurită încât pare că avem a face cu o poveste nouă a povestei, alta decât aceea care are ca temelie adevărul!  
Toate dezvăluirile din emisiunea „Destine ca-n viaţă”, fără nicio abatere sunt edificate în direcţia povestei cu şi despre oameni care prezintă propria pildă ca soluţie şi speranţă pentru cei aflaţi în impas. Toate sunt jurnale de viaţă, răscolitoare printre amintiri, întoarse la vizionatori, spre recitire. Ele determină un răspuns la problema prezentului, şi anume acela că nu trecutul unui biruitor contrazice prezentul, ci prezentul contrazice trecutul acestuia. Pentru mulţi dintre eroii emisiunilor Iulianei Marciuc, viaţa ajunsă în clipele celei mai mari disperări, când părea că se rupe iremediabil puntea de sub picioare deasupra prăpastiei, şi-a scos în ajutor unelte enigmatice de supravieţuire, care au reparat incredibil puntea.  
Pe firul acestei emisiuni, vieţile tumultoase, recâştigate, salvate, sunt evocate de cei ce le-au trăit şi le retrăiesc desfăşurate în trecut şi cotidian. Iese astfel în lumină realitatea că răul care a fost nu mai există, numai povestea lui, iar ei, eroii povestei şi Iuliana Marciuc îl analizează fără lamentări şi preschimbări ale resurselor vieţii într-o aţă sfârşită ce nu se mai poate înnoda, la momentul terminus al oricărei plăceri de viaţă din care bucuria nu face parte nici în epicul amintirii, nici în speranţa prezentului.  
Nimic nu unelteşte mai abitir împotriva sieşi, decât timpul împotriva timpului. El, fiind eminamente mişcător, îşi duce pasul atât de iute şi de departe cel din spate, faţă de cel din faţă, cu atâta schimbare, încât urmele par împrăştiate de glonţ. Rămâne o gaură inelată prin conştiinţă, care se măreşte, până la capătul vieţii. Fiecare suflet e o uşă ţinută deschisă între intrarea şi ieşirea din lume, prin care trece glonţul vieţii. Sufletele mari scufundă în ele ninsori de trăiri din care rămân mărturii. Pe aceste suflete le recheamă Iuliana Marciuc şi împreună cu ele zugrăveşte tablouri de viaţă, ca pilde ale celor ce n-au avut drumul destinului nici neted, nici neprimejdios, nici liber de obstacole!  
Cum, aşadar, să nu inspire astfel de oameni puternici pe scriitoarea Oana Georgescu, însăşi aşa ca ei, având o biografie temerară?! Şi, în acelaşi timp, cum să nu emoţioneze pe toată lumea protagoniştii cărţii scrise de Oana Georgescu în alipire şi comuniune, încât se poate spune că este vorba despre o operă făptuită de doi bijutieri, cu Iuliana Marciuc, ce par a coborî din pleiada eroilor olimpieni, fiecare dintre ei aducând din urmă o poveste de viaţă încărcată de cutezanţă: „Alexandru Arșinel, «Atunci m-am născut a doua oară»”, „Emanuel Balaciu, Din canal la «InterContinental»”, „Cătălin Botezatu, Faimă si pedeapsă”, „Constantin Căldăraru, O casă pentru fraţii mei”, „Kera Caliţa, Jupâneasa cu 300 de pălării”, „Vasile Calofir, De la cerşetor la prinţ”, „Szoby Cseh, «Am murit de 1000 de ori»”, „Alexandru Dragomir, Incubatorul groazei”, „Steluța Duţă, «Roboţelul de aur»”, „Gigi Enache, «Slumdog millionaire» de Văcăreşti”, „Manuela și Andrei Hărăbor, Un altfel de viață”, „Mihaela Lulea, Campioana sfâşiată de urs”, „Eugen Malihen Copilul salvat de un bidon”, „Tudorel Mihăilescu, «Frăţia» din Liga a V-a”, „Paul Mitu, RO 918, Zborul blestemat”, „Dorel Constantin Onaca, «Pasiunea mea e riscul!»”, „Andrei Pârvu, În căutarea destinului”, „Toma Prădatu, Venezuela, sacrificiul în zadar”, „Viviana Radu, Mamă pentru 16 copii”, „Iulian Siminiuc, «Crimă și pedeapsă»”, „Cătălin Stănescu, Căldărarul cu dragoste de carte”, „Alin Totorean, Supravieţuitorul din deşert”, „Adina Violeta Trifan, O nouă viaţă”, „Ioana Voicu Arnăuţoiu, Născută în grota partizanilor”.  
29 septembrie 2015, zi blândă, de toamnă scurtă, a netoamnele anilor de azi ai anotimpurilor abdicate, bună şi plăcută ca o mână răcoritoare pe frunţile arse de soarele unei veri abia sfârşite şi nedorite a se mai întoarce vreodată, mistuită în timp ca o clipă, de frumos ce a trecut şi rămânând cât un veac în conştiinţă, de frumoşi ce au fost oamenii la lansarea cărţii Oanei Georgescu şi a Iulianei Marciuc, „Destine ca-n filme”! Manuela Hărăbor și Andrei Hărăbor, Vasile Calofir, Constantin Căldăraru, Kera Calița, Mihaela Lulea, Tudorel Mihăilescu, Paul Mitu, Toma Prădatu, întreaga echipă „Destine ca-n filme” (foşti şi actuali colaboratori), Cristian Ţopescu, Liana Stanciu, Octavian Ursulescu, Marina Almăşan, Adrian Enache, Alice Năstase (revista Tango), Adrian Enache, Bebe Mihu, Marius Marinescu, ei sunt o parte din aceşti oameni cumsecade, primiţi cu braţe de îmbrăţişat şi maniere de jupâneasă fină, elegantă, erudită, cum nici întâile, ale veacurilor scurse, poate că n-or fi fost întocmai, Kera Caliţa!  
Cartea a apărut la Editura ALLFA, parte a Grupului editorial ALL, reprezentată la evenimentul lansării de către editoarea Ana Maria Androne, care nu poate să primească decât cuvenite laude pentru aspectare şi legătură, în comparaţie cu alte făptuiri superficiale ale cărţilor din care zboară filele. E o carte izbutită, cu simplitate şi eleganţă grafică, fără abuzul de majuscule de pe urma cărora nu se mai deduce care sunt substantivele comune şi care cele proprii, fapt ce conduce la grave confuzii, fără împestriţări cu litere îngroşate, de o decorativitate inestetică, fără exagerări de citate înclinate, de asemenea, cu efect de note şi însemnări ce rup unitatea textului cărţii. Nu este un exemplu al acelor cărţi care indică foarte semnificativ cum nu trebuie să arate o carte, iar aceasta se datorează întotdeauna şi Editurii.  
Una cu alta, apare pentru cititor încă o carte de valoare, căreia i se dedică râvnitor şi cu talent o scriitoare care dacă nu ne-ar provoca să o admirăm şi respectăm, ne-ar face invidioşi! Să o ajute puterile şi pasiunea să umple o sută de rafturi de astfel de cărţi, căci numai cu ele lumea ar trebui să se înarmeze până la arsenale!  
Iar, mergând la restaurantul „Jariştea”, al jupânesei Kera Caliţa, omul bun şi sentimental îşi dăruie o bucurie pe care o merită, oricând, în orice timp, dar mai cu seamă atunci când caută linişte şi civilizaţie. Îi va fi foarte drag de Kera Caliţa, dacă va avea norocul să o întâlnească, şi nu va uita bucatele Chef-ului Nicolas Bodislav pe care le-am merita toţi, măcar din când în când, căci, la ce-am mai trăi numai vărsând lacrimi pe bucata pe care o ducem la gură?! La Kera Caliţa te ospătezi ca un boier şi bei şi un vin fără pereche, ce bate orice doctorie din lume. Şi, iată, aşa mai dai inimii curaj şi trupului fericire! Alegerea acestui loc pentru lansarea cărţii „Destine ca-n filme” de Oana Georgescu şi Iuliana Marciuc a fost dovadă de înţelepciune, deoarece cărţile este bine să fie scrise unde sufletul se zbuciumă şi sărbătorite unde sufletul cântă!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Sebastian Oros)  
 
Referinţă Bibliografică:
Iuliana Marciuc, Oana Georgescu „Destine ca-n filme”, o carte elevată şi atractivă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1738, Anul V, 04 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!