CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1730 din 26 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Adrian Ursu. Trece de la nobleţea umană la cuvântul omului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ceea ce e evidenţiabil la prima impresie, în timpul vizionării emisiunilor postului tv „Antena 3”, când e prezent jurnalistul Adrian Ursu este proba faptului că exprimarea în limba română corectă e mai simplă şi confortabilă decât în limba neromână, devastată atât de către cei care nu o cunosc şi o mutilează cât şi de cei care o cunosc dar o infectează.  
Dacă scribii Bibliei atenţionează în legătură cu sacralitatea cuvântului, „Cuvântul” fiind, de altfel, începutul, despiritualizarea lui nu poate fi decât culpă. De la autorii Sfintelor Scripturi până la vorbitorii pestriţului areal media, cuvântul tinde nu să ajungă ultimul, ci să nu mai fie decât argument al neînfrânării prostiei! De unde nu-i, nici Dumnezeu, în toată mărita putere şi dărnicie a sa, nu poate da! Suntem, mai cu seamă de la începutul ultimului deceniu, încoace, complicii torţionarilor cuvântului - cuvântul fiind viu în fiinţa conştiinţei umane, iar atunci când se loveşte în el, durerea se trangresează în suferinţă la omul cumsecade, care într-o viaţă de om îşi asumă ca datorie şi afectivitate comunicarea într-o limbă literar-românească!  
Din această perspectivă a ideilor, jurnalistul Adrian Ursu, prin exprimările sale iveşte în miezul unor dispute verbale şi ciocniri de opinii o formă de transmitere contrară mesajului ce începe să preia ceva din argumentul agresiv, sărac literar, fasonat cu bazaconii agramate! Severa îndelungată prigoană a învăţământului românesc începe să izoleze ca o rupere pe oamenii inteligenţi de cei opuşi lor, iar persoanele publice, puţine la număr, ca Adrian Ursu, adeveresc ceea ce spune Isocrate: „Pentru ceea ce sunt eu înzestrat nu e acum momentul potrivit, iar pentru ce e acum momentul potrivit nu sunt eu înzestrat!”. Fără alte cuvinte, reflecţia aceasta clarifică faptul că Adrian Ursu şi tot ce făptuieşte el la emisiunile tv pe care le frecventează sporeşte bogăţia de idei şi importanţa lor în media elevată.  
Există un cuvânt mai presus de cuvânt! El e acela clădit de gândul ce peregrinează de la minte la inimă, - „clădit”, pentru că un cuvânt poate fi un castel de trăiri reale şi levitaţii! Cuvântul mai presus de cuvânt înstelează graiul uman, cuvântul mai presus de cuvânt e traseu între om şi pacea lui, înţelegerea omenească, iubirea omului, altruismul uman...!  
Dintre safirele limbii române, Adrian Ursu alege, spre a vorbi despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României, cuvântul ziditor. Istoria îşi are paginile ei în care este integrată ilustra personalitate a unuia dintre cei mai mari regi ai lumii, singurul şef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în viaţă, însă cuvântul neangrenat în structura operelor ştiinţifice documentare, cel al coloristicii calde şi liricii limbii române, care are coexistenţă fraternă cu jurnalistul, niciodată nu prisoseşte şi el e superioritatea lămuritoare pentru conştiinţa unui neam care a fost pentru un insuportabil timp înstăpânit de ideologia moscovito-securisto-comunistă, devastatoare a gândirii inteligente!  
S-au afirmat, se afirmă şi se vor afirma multe despre Majestatea Sa Regele Mihai, dar spusele jurnalistului Adrian Ursu receptează iubirea şi adevărul din istoria reală a României şi o înapoiază cu fraze spirituale în care limba română generează forţa de atracţie.  
O prezentare a jurnalistului Adrian Ursu se pretează în primul rând la domeniul său profesional, ca alcătuitor de expuneri din care transpare forma artistică a limbii române! Dar este cuvenită pentru jurnalist şi o caracterizare mai puţin încadrată în stricteţea notei biografice, căci, aşa cum un copil e trecerea de la viaţă la viaţă, un străjer al limbii române e trecerea de la nobleţea umană la cuvântul omului!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Adrian Ursu. Trece de la nobleţea umană la cuvântul omului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1730, Anul V, 26 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!