CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1728 din 24 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Alina Petrescu. Surâs cu cele mai multe enigme
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Disputa civilizată de idei, nedegenerată în ceartă, ca impuls al singurătăţii lăuntrice, activat în delir indus, e un conflict de catifea. Se direferenţiază capital de o luptă fără nicio temelie, din care se clădeşte un perete între oameni, ce nu se mai poate sfărâma câteodată. Multe astfel de dispute iniţiază prietenii nedezmembrabile sau chiar mari iubiri, în final! În acest caz, opusul „certei de catifea” nu este împăcarea ci afinitatea afectivă, iar pentru astfel de stare de spirit nu există pledoarie mai adecvată decât aceea pe care o fac înţelepţii şi sentimentalii, pledoaria identificării drumurilor ce unesc.  
Mulţi dintre vizionatorii emisiunilor postului tv „Antena 3” s-ar angrena de bunăvoie la o scăpărare de opinii netrecută între frontierele certei, cu jurnalista Alina Petrescu, pe temeiul faptului că ea nu-şi manifestă adversitatea prin ponegrire, ci surâzând. Aşa învinge, nu e nevoie să lovească în alt mod sau cu altă muniţie. Este voioasă, vorbeşte blând, cu lină ironie şi iveşte pe faţă raza unui surâs larg. Dacă aşa poartă ea dialoguri de controversă, între declanşarea primei contraziceri şi stingerea ultimei agitaţii e filozofie!  
Nu e grea judecata după care s-ar deduce că Alina Petrescu este un om pentru oameni. Bunătatea este cea care o incită să combată pe cineva, niciodată fierea urii. Se indignează din cauza personajelor strecurate ca jivinele prin crevasele societăţii, cu tactica tertipurilor coruptive, în crosul neobrăzat al parvenirii.Cine crede că-şi poate şerpui ambiguităţi şi viclenii verbale în consonanţă cu abaterile de la lege, la emisiunile sale, merge la întâlnire cu dezamăgirea.  
Alina Petrescu, în numele respectului pentru telespectatori îi pune iremediabil la punct pe invitaţii înfierbântaţi în solidaritatea de clan, în aşa mod încât îi încuie definitiv. Nu e nimic de dispreţuit pe seama intervenţiilor subsumate obstrucţiei, când este vorba de protejarea nervilor celor din faţa micului ecran, care sesizează abilitatea farselor la politicieni, chiar dacă aceştia sunt siguri de o iscusinţă aclamativă, cu dedesubturi greu de depistat. Mulţi moderatori îi scapă din mână pe cei din clasa polititică şi îi lasă în libertatea fără niciun control de a-i lupta maxim pe telespectatori, de pe poziţia imbecilului neobrăzat căruia puterea i s-a suit la cap. Sistemul acesta îndârjit de gândire o incită pe Alina Petrescu la un revers de aluzii şi fineţuri contrapunctate, fără provocări acute, dar pe care, dacă politicienii se prefac a nu le lua în seamă, telespectatorii le iau ca pe tachinări întocmai după inima lor.  
Tipul de moderare a emisiunile Alinei Petrescu, nepamfletar, dar tăios şi fasonat cu bunădispoziţie, delimitează exact fina ironie şi umorul de foarte seriosul problemei şi nu dă niciodată posibilitatea niciunei ignorări a acestor graniţe. Nu-şi expune ovaţional sau acid punctele de vedere pentru că acestea se expun singure. Întrebările pe care le pune, replicile la răspunsuri şi simbolistica gestică, surâsul destins, strălucirea ochilor nu camuflează nimic, dimpotrivă, spun mai mult decât cuvântul.  
Pe această linie de reflecţii sunt exemplare afirmaţiile sale afective în legătură cu Majestatea Sa Regele Mihai. Vorbeşte discret despre Rege, într-o timbralitate a vocii din care transpare duioşie şi un respect inegal cu cel pe care l-ar nutri pentru altcineva!  
Cu atât mai mult, jurnalista Alina Petrescu se identifică într-o prezenţă publică atât de agreabilă încât are dreptul suprem de a revendica un surâs cu cele mai multe enigme din lume, pe care omul cu bunătate umană le dezleagă în parte, dar omul rău nu are spirit pentru aşa ceva!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Alina Petrescu. Surâs cu cele mai multe enigme / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1728, Anul V, 24 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!