AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1726 din 22 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Radu Tudor Ştiinţe nedisproporţionate ale spuselor şi gândirii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Jurnalistul de opinie, analiză, dezbatere, implicare, atitudine, analistul politic şi militar Radu Tudor este un om de valoare, pentru care nu lipsa, nu prisosinţa de cuvânt câştigă întâietate când este vorba de a i se schiţa un portret literal, ci grija de cuvânt. Nu se poate scrie despre Radu Tudor ca despre un poet, nici cu indiferenţa ce invalidează geniul poeţilor.  
 
Nici nu ştii cum să scrii, dar e necesar, în condiţiile în care peregrinezi prin domenii şi biografii, cu rostul evocării oamenilor cumsecade. Cuvintele ce vorbesc despre Radu Tudor, dacă nu sunt exacte, sunt autoanulări ale cuvântului. Nu se poate să aduci în discuţie o personalitate cu o complexitate de cunoaşteri fără baze de provizorat, cum este Radu Tudor, nu poţi să clădeşti cu Radu Tudor o structură de discuţii, plecând de la aproximări pentru că aceasta nu decurge decât în eşecul ipotezelor, pe care Radu Tudor nu le agreează niciodată, şi de aceea le înlătură, iar dacă nu e ascultat şi înţeles, decât să decidă compromisul, mai bine tace. Dar are aproape întotdeauna argumentul ca muniţie şi puşca explicaţiei armată!  
 
În atari dileme, cea mai raţională alegere e să vorbeşti puţin despre Radu Tudor, dacă ştii puţin, şi tot puţin să vorbeşti când crezi că ştii mult… Cel mai de folos este să îi permiţi lui mai mult timp de vorbire, pentru că face analize clare şi juste, iar spusele sale niciodată nu sunt nici arhicunoscute, nici expirate, pentru ca să nu mai aibă importanţă.  
 
Nu are abilitatea şi nici voinţa disproporţionării între ştiinţa de a vorbi şi ştiinţa de a gândi. Nu se repede să spună ceva, tace, combină şi discerne în gând, îşi aşteaptă tacticos rândul şi când deschide gura făptuieşte un act de asemănare cu deschiderea uşii la o expoziţie unde vizitatorul cută proba ştiinţei, fără nicio concesie faţă de imprecizii  
 
Stăpânirea de sine, când discuţia o priveşte pe Majestatea Sa Regele Mihai este atributul preponderent ce se iveşte din fiecare cuvânt şi gest. Nu alcătuieşte fraze asortate cu emoţii poetice, despre Majestatea Sa, dar năzuieşte, cu fiecare exprimare, să denote un respect adecvat, să evoce cu eleganţă şi vastă cunoaştere a istoriei pe Rege. Nu defineşte istoria ca loc de pelerinaj politic, ci ca templu pentru eroi şi racle pentru protagoniştii controversaţi. Oricum, nu prelungeşte discuţiile din orizontul istoriei cu oricine, iar în ceea ce o priveşte pe Majestatea Sa Regele Mihai, moderaţia afectivă subsumată evocării exacte a istoriei şi sobrietăţii impuse de respect se face solia unei discrete şi convingătoare laturi a conştiinţei sale.  
 
Într-un mozaic media de excentrici, jurnalistul Radu Tudor induce un caracter etic emisiunilor, păstrează estetica jurnalistică şi întăreşte corectitudinea în raport cu adresanţii mesajului său.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Radu Tudor Ştiinţe nedisproporţionate ale spuselor şi gândirii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1726, Anul V, 22 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!