AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1722 din 18 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cornel Stavru. Nedreptele drepturi ale toamnei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se zice: toamna şi-a intrat în drepturi! Dar cu ce drept adună ea nori gri şi varsă ploi mohorâte sub singurul cer al omului, în singura lui viaţă pe care nu şi-a luat-o din ciclica peregrinare a anotimpurilor prin tragica omenire, ci din umbra stelei sale, nu şi-a trăit-o din temporalitatea toamnei, ci din anii propriei vârste şi n-a prădat-o decât de vreun strop amar de vin, vreun măr căzut, vreo barză rănită nezburată cu sorele din calea iernii, vreo brumă vânătă, cernută peste ani, vreo tuse, vreun vârtej de frunze, vreun plâns străin, duşman inimii, vreo iubire duşmancă minţii, căci acestea-s toate averile toamnei, restul e al poeţilor, pictorilor, cântăreţilor?!  
Cu ce drept, toamna, va să zică, ia speranţa omului şi-i dă însingurarea, îi ia căldura şi-i dă frigul, îi ia copacii şi-i dă scheletele pădurii, îi ia păsările şi-i dă lupii, îi ia zilele şi-i dă ceasornicul hârb, din care-a rămas numai minutarul?  
Toamna vine şi pleacă din timp, apoi revine şi iar pleacă, în fiecare an, prădând natura, aducând gerul, uscăciunea, amuţirea, doborârea...! Vine de neunde şi se întoarce neunde, cu ipoteza raiului ori bănuiala eternei tăceri... vine la poeţi, şi poeţii parcă plâng mai mult, parcă-s robiţi de dorul de mamă şi zdrobiţi de neiubire!  
Tristă toamnă a anului 2015, cu trist linţoliu negru! Spre înserarea lui 17 septembrie, tenorul Cornel Stavru, octogenar împărat, lumânare rămasă fără ceară, a scenei muzicii clasice româneşti şi universale s-a stins tăcut, într-o gălăgie naţională când îşi pornea drumul spre definitivele negrăiri un politician ce-a captat toată atenţia, nemailăsând pentru artist nicio secundă de pioşenie! Toate televiziunile prelungeau ceremonialul de doliu al zilei, nelimitat şi nimeni nu mai avea ochi pentru alte informaţii din cotidian, când, Radu Tudor a intervenit la Antena 3, în timpul emisiunii Danei Grecu, trezind oamenii şi la alte sentimente pe care le deplasăm zilnic în delectări cu veşti agitate, ori ieftine, ca şi cum a şti ce se-ntâplă cu oamenii de valoare ai României ne-ar costa. A cules politicianul omagiile, lacrimile, aplauzele toate, iar tenorul îşi perdeluia ochii doar cu propriile lacrimi şi pleca discret, în ziua înmormântării cu ovaţii a altuia. Până atunci, Cornel Stavru scrisese cu duh pagina sa biografică, nevehement, pentru că vocea lui n-a avut nevoie de tunete ca să se audă, nici de păuni ca să defileze, ci de îngerul din sine!  
A debutat timpuriu la douăzeci şi şapte de ani, interpretând roluri fenomenale în „Cavalleria rusticană“ de Mascagni, „Paiaţe“ de Leoncavallo, „Otello“ şi „Trubadurul“ de Verdi, care au fascinat pe maeştrii dirijori Emanuel Elenescu, Egizio Massini, ceea ce a croit calea spre succesul statornic, fiind angajat, în 1958, la Opera Româna. În 1982 s-a retras, lăsând în urmă o carieră artistică inegalată, în care a dat strălucire unor eroi de operă cum ar fi puccinienii Cavaradossi („Tosca“), Chénier din „Andrea Chénier“ (Giordano), Calaf („Turandot“), Florestan din „Fidelio“ (Beethoven), Don José din „Carmen“ (Bizet), alte roluri wagneriene ca Siegmund („Walkiria“), Walther von Stolzing („Maeştrii cântăreţi din Nürnberg“) sau Tannhäuser din opera omonimă. A interpretat, de asemenea, în „Profetul“ de Meyerbeer, „Legenda despre oraşul nevăzut Kitej“ (Rimski-Korsakov), „Leonora“ (Ferdinando Paër), precum şi în opere din repertoriul românesc, printre care „Ion Voda cel Cumplit“ (Gheorghe Dumitrescu), „Horia“ (Nicolae Bretan), „Bălcescu“, „Dragoste şi jertfa“ (Cornel Trăilescu)... scena lirică „La seceris„ (Tiberiu Brediceanu), serile cu „Ernani“ (Verdi), „Încoronarea Poppeei“ (Monteverdi), „Dido si Aeneas“ (Purcell), „Oberon“ (Weber), „Iphigenia în Aulida“ (Gluck), „Viaţa scurtă“ (Manuel de Falla), „Andrea Chénier“ sau cu opereta „Voievodul ţiganilor“ (Johann Strauss) se înscriu în completare ca reprezentaţii de excepţie ale celebrului tenor Cornel Stavru.  
A înregistrat la Electrecord, în anii ’60, pe trei integrale discografice („Cavalleria rusticană“, „Paiaţe“ şi „Trubadurul“), a concertat în ţară şi pretutindeni în lume, alături de ansamblurile Operei Române (Moscova, Atena, Stuttgart, Wiesbaden, Liège, Cairo) ori sub contracte personale, la Bremen, Schwetzingen, Perugia, Dresda, Salonic, Skopje etc., dar şi în China şi Cuba. A avut ca parteneri de scenă pe sopranele Mirella Freni, Renata Scotto (la debutul în rolul Desdemona din „Otello“), Virginia Zeani, (despre excepţionala soprană, tenorul mărturiseşte că este cea mai frumoasă dintre partenerele sale de rol), Julia Varady, mezzosoprana Irina Arhipova, baritonul Aldo Protti, başii Theo Adam, Nicola Rossi Lemeni (soţul Virginiei Zeani), dar şi pe Elena Cernei, Zenaida Pally, David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Maria Slătinaru, Eugenia Moldoveanu, Marina Krilovici, Viorica Cortez.  
După retragerea din activitatea scenică a fost director artistic al Operei Române (din 1982 pâna în 1984, când s-a pensionat), consultant artistic al aceleiaşi scene (1991-1993) dar şi al Operei din Braşov (1993-2001).  
...Şi, a plecat prin norii toamnei anului 2015, până la văzduh, iar de acolo, în eternitate, dar şi-n memoria şi istoria culturii neamului românesc!  
E ultima cale şi de acum va depinde de ţara lui cum îi va ocroti şi slăvi amintirea aici, pe când în eternitate se va petrece sub legi interzise nouă a le cunoaşte şi înţelege!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cornel Stavru. Nedreptele drepturi ale toamnei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1722, Anul V, 18 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!