CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1719 din 15 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cristina Ţopescu. Trecut, speranţă, statornicie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întotdeauna, de câte ori am făcut o ştire, am avut sentimentul că ar mai fi fost atâtea de spus. Am cultul detaliului (poate prea mult uneori), nu scriu foarte concis (filoloagă fiind), aşa că facerea unei ştiri a fost pentru mine, de cele mai multe ori, o mică «suferinţă». Nu aveam timp să intru în profunzimea ei, să mă duc la cauze şi nici la efecte, cu toate faţetele lor. Ei, acum, îmi văd visul cu ochii! Pot face materiale mai lungi în emisiunea «Dincolo de ştiri» decât atât cât pot să fac într-un jurnal de ştiri. Emisiunea mea va include reportaje, filmate şi scrise de mine, montate de producătoarea mea, Ruxandra Olteanu. Filmate în sensul că eu merg pe teren şi le fac, pentru că imaginea sigur că e semnată de colegii mei, cameramanii, al căror rol în acestă emisiune este extrem de important. Voi avea şi invitaţi în platou, va exista deci şi segmentul de talk-show. Pentru mine, însă, bucuria cea mai mare e că mă întorc pe teren, întotdeauna munca pe teren mi-a plăcut mai mult. Lucrez cu profesionişti, oameni de televiziune cu care am mai lucrat şi la care ţin, mă bucur că împreună vom putea să mergem «dincolo de ştiri», în folosul publicului Antenei 3. «Dincolo de ştiri», în spatele unei ştiri sunt multe lucruri, fapte sau sentimente, pe care merită să le ştim” (Cristina Ţopescu)  
  
Oamenii nobili nu sunt conduşi, se conduc înşişi, niciodată cu spatele la zi şi faţa la întuneric. Ei urmează modele, nu se agaţă de ele, nici nu se ascund de faţa lor. Ei ştiu să aleagă, ştiu să recunoască, ştiu să întoarcă umanul în uman, fără constrângere, aşa cum ziua nu răsare alungată de noapte, ci adusă de soare, nici noaptea nu pleacă sub pământ de frica luminii, ci spre a odihni o lume şi a lăsa să se anime alta.  
 
 
Oamenii nobili sunt cei mai naturali oameni, căci aurul luceşte pentru că e aur, nu pentru că vrea cineva să lucească, nici clopotul n-ar suna dacă n-ar fi clopot, căci una e să baţi în el şi alta să baţi într-un lemn!  
Nobleţea e o artă a umanului, zugrăvită, dăltuită, vibrată în fire, iar cei pe care-i înzestrează poartă în tot gloria umanului. Lumea-i cu atât mai bună, cu cât e mai sădită cu florile nobleţei umane. Dacă s-ar dărui comori spirituale la din ce în ce mai puţini oameni, lumea s-ar risipi, dacă s-ar împărţi la cât mai mulţi, lumea s-ar aduna. Dar nobleţea nu se dă, nobleţea se are sau nu se are! E drept, educaţia aduce briza de parfum, dar nu plantează floarea, după cum şlefuitorul sticlei creează acurateţea, dar nu zămisleşte lumina.  
Una dintre cele mai fine personalităţi care au lucrat vreodată sau lucrează în televiziune, întocmai aşa, nobilă, este Cristina Ţopescu! Nu sunt mulţi acei care nu o cunosc, şi poate nu sunt mulţi nici acei pe care ea nu îi cunoaşte. Dar, oare, cunoaşterea aceasta de la telespectatori la ea este proporţională cu varianta inversă? Pentru că nu e deajuns de privit un om, dacă imaginea care zideşte nu exprimă un sens, ci pur şi simplu o fugară viziune!  
Profesionistul Cristina Ţopescu se autodescrie pe o seamă de coordonate, unele dintre ele aparţinând de profilul media, dar la omul Cristina Ţopescu, un conductor unic este firul sufletesc. Acest fir e fără nod şi fără lege deasupra contemplaţiei adânci, din care se află ce e frumosul lăuntric.  
Ceea ce moralmente se crede a fi rar în vorbirea şi fapta unui om explică evoluţia dramei umane pentru că întocmai ce e rar aduce dese necazuri şi poate că nici Cristina Ţopescu nu a intrat din această pricină în competiţie cu fericirea, ca s-o biruie şi să şi-o anexeze la cununa vieţii. Ea şi-a întemeiat viaţa, nu a luat-o din timpul cuiva, iar de aceea poate că e prea mult învăluită într-o densă tăcere sobră. E de neinvidiat liniştea chipului ei pentru că rădăcina îi este în adevărul lăuntric. Un adânc de tăceri şi lupte!  
Nu pentru simplităţi ale vieţii, ci pentru măreţiile ei luptă Cristina Ţopescu. Nu ce e greu ca piatra e o pacoste pentru ea ci tot ce trece ca adierea! A lăsat în urmă lupta cu sine, problemele de ordin personal şi apare azi în spaţiul public drept o luptătoare consecventă pentru idealurile de care depinde calea viitorului României. Este susţinătoare a formei de guvernământ monarhice, este sprijinitoare a restaurării monarhiei constituţionale şi iubitoare a valorilor Familiei Regale a României. Fidelă Majestăţii Sale Regelui Mihai, are în rostire căldura unei iubiri pentru Rege şi văpaia unei speranţe. Vorbeşte cu fulger de emoţie în glas despre Majestatea Sa şi perseverează în lupta pe care o duce cu armele cuvântului, pentru repunerea pe calea adevărului istoric a actualului deplasat în manipularea moscovito-comunisto-securistă.  
A realizat interviuri ziditoare de adevăr cu Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana, precum şi cu Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României. Aceste interviuri, aşezate alături de cele ale remarcabilei scriitoare şi omului de televiziune Marilena Rotaru reprezintă tezaur de trecut, speranţă şi statornicie, mărturie, cunoaştere şi învăţătură pentru naţiune, din partea celor mai de seamă personalităţi ale României moderne. Ce om minunat este pentru aceasta, Cristina Ţopescu! Despre înregistrarea convorbirii cu Majestatea Sa Regele Mihai, apărută pe DVD-ul film „Regele Mihai. Nimic fără Dumnezeu - Nihil Sine Deo”, ea spune: „Mi-am zis că am să fac acest film cu sufletul. Că în rest e treaba istoricilor. N-am izbutit însă nici eu să nu-i trezesc amintiri dureroase Majestăţii Sale. Şi mă gândesc acum, mai mult decât oricând, ce fiinţă cinică trebuie că e jurnalistul, chiar şi atunci când omul din el nu e. Un destin tragic nu poate fi evocat fără să provoci tristeţe, fie ea cât de demnă, aşa cum nu ţi-a mai fost dat să vezi.” „Pe mine”, adaugă autoarea interviurilor cu Majestăţile Lor şi Alteţelor Lor Regale, „facerea acestui film cu Majestatea Sa, Regele nostru, m-a ajutat să pot să trăiesc suportabil cu lumea din jur şi cu mine, până la acea următoare întâmplare pe care, deşi nu voi avea nici un merit nici atunci, voi şti că mi-a fost trimisă, şi ea, cu un rost. De câte ori ai şansa unor astfel de întâlniri, îţi recuperezi certitudinea că există încă nobleţe. Şi o discreţie pe măsură. Te încarci suficient ca să poţi continua să te confrunţi zilnic cu lumea, aşa cum arată ea acum. Pentru că n-ai de ales, nu?” Ce altă exprimare proiectează mai bine lumina conştiinţei celei care spune „Pentru mine, Regele Mihai este adevăratul şef al statului român”, Cristina Ţopescu?  
Astfel de reflecţii îi iluminează profund cugetul, făcându-i-l vizibil ca sub lupă. Ochii ce o privesc sunt întotdeauna martori ai farmecului de-a înrozi cerul gândului, urechea ce-o aude participă la lucrarea de spulberare a discordiei dintre oameni, inima ce-o ascultă clădeşte zid de încredere în forţele binelui! „Profesia de jurnalist”, mărturiseşte pentru presă „nu e întotdeauna atât de frumoasă pe cât ar putea părea. E perisabilă, exclude meditaţia, în goana după ştire, alimentează impostura şi nu oferă profunzimi. Rişti să te contaminezi de goliciunea şi spoiala cu care ai de-a face în fiecare zi, rişti să-ţi exersezi mintea doar la nivelul informaţiei şi al unor raţionamente simple, al speculaţiilor nenumărate, nici acelea corecte adesea şi, mai grav, rişti ca sufletul să ţi se usuce în spaţiul arid ce face obiectul profesiei tale.  
Dacă vrei să te salvezi, trebuie să ieşi, din când în când, din cercul strâmt, vicios şi toxic în care aceeaşi profesie te ţine captiv. Trebuie să iei o gură de aer curat, după atâta zgură pe care o inspiri zi de zi. Te uiţi în jurul tău, nu găseşti puncte de sprijin, nu le mai găseşti nici în tine uneori. Şi-atunci, un înger, generos, ca toţi îngerii, îţi atinge în treacăt umărul cu aripa lui şi-ţi dăruieşte o întâmplare de graţie, care să te ridice exact atât cât să poţi s-o duci până la următoarea întâmplare de graţie din viaţa ta.”  
„Îngerul generos” i-a atins umărul. Şi a salvat-o din afundarea în confuzii şi zdruncinări. Pentru aceasta, rosteşte: „Mulţumesc Majestate!”. Iar Majestatea Sa Regele i-a conferit decoraţie regală, simbol şi coloană sufletească, purtată pe pieptul acestei doamne gingaşe, emotive, frumoase, inteligente, cu fluviu de bunătate curgând prin estuarul ei spiritual. E necrezut de dârză în principii pentru că ea vede cu ochii conştiinţei şi vorbeşte cu gura inimii, nu exprimă ceea ce se mistuie în umbra sufletească, iar pentru ea, calea e aceea pe care o vede, nu aceea care i se sugerează, aşa cum, într-o logică inversă, pentru cel fără ochi, orbirea e vedere!  
Cristina Ţopescu e o luptătoare, în înţelesul cel mai clar al curajului. Căci, a trăi sub clopotul orchestrei glorioase pentru oamenii curentului politic e cald şi bine oricui, dar ea a ales să străbată calea pe care numai stânca nu se clatină!  
„O preţuiesc şi admir pe Cristina Ţopescu!”, mărturiseşte interpreta de muzică folclorică Maria Şalaru, membru de onoare al Uniunii Naţionale Culturale pentru Monarhie. „Dăruie naţiunii române trei roade: bucurie, luptă, speranţă! Cine o cunoaşte, o cercetează, o înţelege, află că îi datoreză rezistenţa spirituală în faţa apăsărilor care-i pot copleşi. Cristina Ţopescu n-a fost niciodată o corabie trasă la mal, ci una în furtună, nu pentru sine, că putea trăi sub scut, fără luptă. Dar să apere, neluptând, moralul celorlalţi, nu se poate! Suntem unite în iubire şi credinţă în Regele nostru, conştiinţa şi speranţa zorilor sub o monarhie constituţională!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Daniel Angelescu)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristina Ţopescu. Trecut, speranţă, statornicie / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1719, Anul V, 15 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!