CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1704 din 31 august 2015        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„În mine s-au adunat, de fapt, tradiţia unei familii de muzicieni, dar şi cea a unei vechi familii de ctitori de biserici şi mănăstiri, de intelectuali cu preocupări deosebite în ale filozofiei, dreptului, dar şi ai scenei teatrale şi condeiului: familia Pîrîianu, pe linia mamei.“  
(Iosif Ion Prunner, „Observator cultural”, 2010)  
 
În omenire domneşte muzica! Cel ce nu o înţelege e sărac, cel ce nu o suportă e nefericit! Este greu ca prin muzică, omul rău să devină bun, dar e uşor ca fără muzică, cel bun să devină rău! Muzica e în tot, în Univers, iar urechea umană este ades aptă să o audă, însă numai uneori capabilă să o asculte, şi încă şi mai puţin vrednică să o poarte cercel cu safir!  
Fiecare om, cu muzica lui, fiecare muzică, la vremea şi cu omul ei! Trei generaţii ale unei singure familii, din care descinde dirijorul Iosif Ion Prunner aparţin uneia şi aceleiaşi muzici: muzica soarelui minţii ce transgresează de la cosmos la suflet focul şi gerul, cerul şi marea, floarea şi primăvara...!  
Muzicianul dirijor Iosif Ion Prunner aduce după sine în timpul contemporan, trei generaţii de muzicieni. Venind în universul sonor de azi cu această însoţire şi în acelaşi timp, pe braţele armoniei muzicale, Iosif Ion Prunner consfinţeşte o relaţie a melomanilor actuali cu arta magnifică a creaţiei muzicale, ca aceea cu focul: suficient de departe, să nu ardă, suficient de aproape, să nu îngheţe!  
Cât de greu i-o fi fost distinsei Oana Georgescu, din acest motiv, să scrie cartea „Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român”, apărută la Editura „All”, care oglindeşte biografia colosalului maestru Iosif Ion Prunner, nimeni nu poate să se repeadă a spune că ştie. Un lucru, însă, e sigur: greul şi uşorul au dat împreună plămadă de cuvinte pentru alcătuirea cărţii, şi sprint energic, până la capăt. Ea se dăruieşte celor interesaţi de valorile străvechei cărţi scrise pe hârtie, de nimic înlocuibile, în chiar zilele Festivalului „George Enescu”, ediţia 2015, cu ocazia celor şase concerte de la Sala Palatului, cu Josef Prunner, bunicul, contrabasist, Iosif Prunner Jr., tatăl, pianist, Iosif Ion Prunner, fiul, pianist şi dirijor al Corului Filarmonicii „George Enescu”.  
Dacă greul şi uşorul s-au îmbrăţişat în fiinţă şi conştiinţă, pentru Oana Georgescu, întru naşterea cărţii, atunci înseamnă că autoarei i-a fost şi greu, şi uşor şi drag! Florarii autentici nu sunt acei ce seamănă florile, ci acei ce le sărută cu gură înfiorată de mirajul lor şi râde cu iubire florilor! Aşa a scris Oana Georgescu cartea despre cele trei generaţii de muzicieni, din care face parte dirijorul Iosif Ion Prunner, ca de altfel, pe toate celelalte, şi nu sunt puţine: cu iubire! Doar astfel a izbutit-o şi menit-o nu atât să încarce un raft de bibliotecă, ci, în primul rând, să îmbogăţească pe cel ce o deschide, cu satisfacţia unui asalt prin cunoaşterea biografiei unor maeştri ce-au iluminat muzica unui veac! Iubirea e mai eficace decât forţa!  
Biografia aceasta, clădită de Oana Georgescu, nu e doar o înşiruire de cuvinte de citit cu ochii, ci o construcţie de oglinzi ale marilor personalităţi contemporane. Căci, un cal nu e frumos sub ham sau în ocol, pe cât e de falnic scuturându-şi coama şi izbind pământul sub copite, în galop! Sensibilă, cum e, Oana Georgescu, aşa îşi scrie cărţile! Nu se bazează pe puterea muncii atât cât se bazează pe iubirea lucrurilor sale! Cu această unealtă scrie, în primul rând, şi doar astfel se iveşte la Editura All o nouă carte de valoare: „Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român”.  
„Aproape de cînd mă ştiu, tot timpul îl dedic muzicii, într-un fel sau altul. Mă gândesc, fredonez, studiez cîteva ore pe zi – când pregătesc un concert nou, o partitură în premieră, nu există limită de timp, fac planuri pentru următoarele stagiuni, mă documentez, caut noi partituri, iar discuţile cu cei din jur, cu prietenii, colegii, cu familia sunt tot pe teme muzicale. Aşa a fost dintotdeauna, la mine în familie se discută mai mult de muzică. Muzica este, din fericire, un subiect inepuizabil, unul fără de sfîrşit… Drumul meu iniţiatic în muzică a fost familia. Am ajuns la o stăpânire a lucrurilor, a pieselor pe care le abordez. Îmi plac provocările şi încă de la începutul carierei mi-am impus un principiu: «Doreşte-ţi foarte mult, ca să obţii mult!». Am avut marea şansă de a mă naşte într-o familie minunată şi de a respira din prima clipă a vieţii mele muzică, istorie, poezie, literatură. Am întâlnit oameni care m-au marcat în mod decisiv şi care mi-au confirmat că am făcut alegeri bune în viaţă şi în carieră. Ei mi-au arătat drumul în muzică – un drum iniţiatic al redescoperirii muzicii clasice, iar când am apucat-o pe el am ştiu încotro vreau să mă îndrept şi unde vreau să ajung. Am fost însoţit mereu de credinţă şi de dorinţa de a nu dezamăgi! Aş descrie toate acestea ca pe o haină care cade bine pe tine sau nu. Durează mult, poate şi ani de zile, până găseşti materialul, modelul, croiala şi croitorul, iar tu să porţi la final haina care să îţi dea acea stare de bine unică, de neuitat, repetabilă… Ştiu că structura mea umană cere trăire muzicală permanentă.” Acesta-i maestrul Iosif Ion Prunner, zugrăvit de autoarea cărţii biografice de excepţie, „Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român”, Oana Georgescu, într-un tablou afectiv din care fac parte trei generaţii de artişti muzicieni universali ai familiei sale!  
 
Editura ALLFA, parte a Grupului editorial ALL, lansează pe piața de carte volumul „Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român”, scrisă de Oana Georgescu va fi disponibilă în librăriile din București și din țară, precum și la standurile librăriilor „Humanitas” de la Sala Palatului și Ateneu, pe durata Festivalului „George Enescu“. Cartea poate fi achiziţionată şi online:  
http://www.all.ro/carti/noutati/  
http://www.all.ro/carte/iosif-ion-prunner-trei-genera-ii-la-ateneul-roman.html  
 
Oana Georgescu, biografie prescurtată  
 
Este specialist în Relaţii Publice şi Comunicare, scriitor, jurnalist, fotoreporter și realizator TV, consilier de imagine, profesor, organizator şi promotor de evenimente, impresar artistic.  
S-a născut la București, a absolvit Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti (1993), Cursul Postuniversitar „Manager Relaţii Publice şi Comunicare” (IRECSON, 2003), Cursurile de Impresariat Artistic (Centrul de Pregătire Profesională în Cultură din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, 2009), de Formator în domeniul Educaţie şi Formare Profesională, Cercetare, Proiectare, Sport (SVASTA Integrated Consulting Group, 2012) şi Cursul ADAF, Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin – „Eliminarea stereotipurilor de gen din mass-media şi din societatea românească” (2013).  
Este membră a Asociaţiei Române de Relaţii Publice (ARRP), a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) şi a Asociaţiei Presei Sportive din România (APSR).  
Este autoarea cărţilor „Surâsul şi lacrima scenei” (Ed. Scripta, l998), „FUGAR(U) prin lumea muzicii” (Editura Casa Radio, 2004), „Iuliana Marciuc în MIEZUL ZILEI” (Ed. Meteor Press, 2009), „Reverberaţii de neuitat. Pianista Dana Protopopescu, 40 de ani de carieră” (Ed. Muzicală, 2011), „55 de Ani de TVR în 55 de CONFESIUNI” (cu Liana Săndulescu și Iuliana Marciuc, Ed. Biblioteca Bucureştilor, 2011), a biografiilor „Cornel Fugaru” şi „Alexandru Jula” (Ed. Biblioteca Bucureştilor, 2012), „Alexandru Jula, Ultimul romantic”, 2013 şi „Jolt Kerestely, O viaţă pentru cântec”, 2014 (Grupul Editorial Pro Universitaria), „Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu…” (Editura ALL, 2014), “Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român” (Editura ALL, 2015), „DESTINE CA-N FILME cu IULIANA MARCIUC” (2015) . Tot la editura ALL are în pregătire cărtea dedicată Mariei Dragomiroiu.  
Desfășoară o activitate jurnalistică prodigioasă, realizând interviuri (presa scrisă, TV) cu mari personalităţi ale lumii cultural-artistice și sportive, reportaje de călătorie, cronici de spectacol, teatru, film, muzică şi modă. La pra actuală este realizator TV (televiziunea Online SENSO TV) şi redactor revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR.  
A călătorit în aproape întreaga lume şi a realizat numeroase fotoreportaje, emisiuni de radio şi reportaje de televiziune, unele distinse cu premii: Premiul Special al Anului pentru „cel mai valoros reprezentant al tinerei generaţii de jurnalişti” (“Magia Modei”, decembrie 1996), Premiul Special “Paco Rabanne” acordat de Trustul de Presă „Evex” – Evenimentul Zilei pentru „cea mai bună cronică a Festivalului Naţional de Modă” (martie 1999), Premiul Special pentru „cel mai bun reportaj TV al anului” acordat de Uniunea Europeană de Motociclism şi F.R. de Motociclism (decembrie 2005), „Premiul Publicului” la Salonul Naţional de Fotografie Turistică (decembrie 2008), Premiul pentru Publicistică acordat de Forumul Muzical Român (ianuarie 2012), Premiul pentru Fotoreportaj (Expediţia RAPAPATATIERRA 2011 „Pe urmele marilor călători şi exploratori români, Emil Racoviţă şi Iulius Popper”) acordat de Asociaţia Naţională a Scriitorilor şi Jurnaliştilor în Turism (martie 2012). A fost distinsă cu Trofeul „România 2000” oferit de Fundaţia cu acelaşi nume pentru „rezultatele remarcabile în cariera de jurnalist, scriitor şi specialist PR, precum şi pentru performanţele sale excepţionale în sport şi în promovarea valorilor autentice româneşti în ţară şi în lume” (mai 2013), cu Diploma de Onoare „Observatorul Militar” acordată de Trustul de Presă al MApN pentru reuşita publicistică a volumului „Rostul cuvintelor” care a reunit interviurile realizate cu personalităţi ale României și publicate în “Observatorul Militar” (iulie 2013) și cu Premiul GAUDEAMUS acordat de Forumul Muzical Român (decembrie 2014).  
Reușitele Oanei Georgescu în domeniul sportului sunt impresionante. A fost cascador pentru seriale TV și filme de lung metraj. A reprezentat România ca ziarist, cucerind peste 35 de medalii, dintre care 20 de aur, la 10 discipline sportive, cu ocazia ediţiilor din Grecia, Belgia, Franţa, Turcia, Canada, Tunisia şi Croaţia ale Campionatelor Mondiale ale Jurnaliştilor. Face parte din juriile naționale „Mașina Anului”, „SUV-ul Anului” şi “Off-Road-ul Anului”. Este pasionată şi practicantă a sporturilor cu motor, deţinătoare a mai multor trofee la competiţiile de karting, rally-raid, cross-country, mountain-bike, semimaraton, triathlon, automobilism şi motociclism-viteză. A fost pilot şi copilot în rally-raid-uri internaționale, străbătând de câteva ori Deşertul Sahara şi a fost de trei ori pilot în raid-ul umanitar „Cu Papucii prin deşert”, Bucureşti-Dakar organizat de „Academia Caţavencu” (acum, „Caţavencii”). Este instructor de scufundări, deţine recordul naţional la scufundare în apă liberă cu aparat autonom (84 m, Marea Roşie) și este singura din România care s-a scufundat liber printre rechinii carnivori, în Oceanul Atlantic, Insulele Bahamas. Una dintre fotografiile sale făcute sub apă, în mijlocul rechinilor, a fost distinsă cu „Premiul Publicului” la Salonul Naţional de Fotografie Turistică. Alte fotografii realizate cu ocazia participării la expediţia „Pe urmele civilizaţiei Maya”, în Mexic, Guatemala, Honduras, Belize s-au calificat în finala ediţiei 2010 a aceluiaşi concurs. În 2011 a fost membru al expediției „RAPAPATATIERRA, pe urmele marilor călători și exploratori români” (Peru, Insula Paștelui, Țara de Foc, Chile, Patagonia, Argentina).  
Deţine o agenție care-i poartă numele – S.C. Oana Georgescu Public Relations SRL, specializată în PR, promovarea şi organizarea de evenimente.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român” Apariţie livreasă biografică, a Oanei Georgescu, la Editura „ALL” / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1704, Anul V, 31 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!