CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1697 din 24 august 2015        Toate Articolele Autorului

Analia Selis. Purificarea scenei prin iubire şi bucuria iubirii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prima frumuseţe a cântăreţei argentinience şi românce deopotrivă, Analia Selis este gingăşia, ascultându-i cântecul, te topeşti - iată a doua frumuseţe!  
Nu există artist numai adorat, nici artist numai criticat, dar despre Analia Selis, numai inima nu greşeşte, exprimându-se. Sub bolta de cer, vulturul nu lasă urme, zborul nu se vede, cum nu se văd nici pistele gândului, nici cărările dorului! Întocmai, nu se vede ce rămâne în urma privirii Analiei Selis şi ascultării vocii sale line ca lira. Dar sufletul prin care trece ca mătasea, Analia Selis, se umple picătură cu picătură de iubire şi-nfiorare!  
Toate melodiile ei, în primul rând fermecătoarele tangouri argentiniene, nu vibrează decât pentru cei ce au o cutie de rezonanţă în suflet, căci, la ce bun străluceşte soarele în calea orbului?! Sensibila artistă este originară din Argentina şi cântă, cum mărturiseşte, „de la primele amintiri ale vieții”, dar la treaptă mai vocaţională, odată ce începe să se integreze în coruri de copii și de adolescenți. În anul 1998 a obținut „Diploma de educatoare de muzică” la Universitatea de Muzică din San Miguel de Tucuman, Argentina, pentru ca, în anul 2002 să obţină „Diploma în Vocal Performance”, la „Longy School of Music”, Boston, Statele Unite ale Americii.  
Drumurile muzicale ale Analiei Selis se itinerează însă către mirabila scenă a spectacolului muzical, croindu-se iniţial ca înguste cărărui, din dorul de Argentina, pe când se afla în America. Cu acest jar în inimă începe să cânte muzică folclorică argentiniană și latino-americană. Aici, şi acum, cunoscându-l pe violoncelistul român, Răzvan Suma, va scânteia o romantică iubire, iar Analia va veni foarte curând şi definitiv în România, alături de alesul inimii ei, unde o va aştepta o carieră muzicală substanţială, participând în direct la o seamă de posturi de radio și televiziune din România, cum ar fi: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, TVR Internațional, Antena 1, Antena 2 (Antena Stars), Antena 3, PRO TV, PRO TV Internațional, Euforia TV, Kanal D, Realitatea TV, B1 TV, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualități, RFI, Europa FM, Kiss FM, PRO FM, Info PRO, Radio Guerrilla, Magic FM.  
Din prima zi a venirii şi stabilirii în România, a adorabilei artiste argentinience, drumul urcării la preferinţele românilor, a fost parcurs fără niciun minim impiediment, dimpotrivă, i-a cucerit din prima zi! A iniţiat concertele „Buena Vista Social Club”, „Juanes”, „Natalie Imbruglia”, „Septeto National de Cuba”, a cântant în numeroase concerte, pretutindeni în ţară țara, în festivaluri de muzică, în concerte în aer liber, concerte proprii și evenimente private, la Sala Palatului, Teatrul Național, Sala Polivalentă, Sala Radio, în săli ale filarmonicilor din țară şi aşa mai departe...  
În urma unui succes fulminant, repurtat în 2014, cu turneul național „Vă place Tango?”, s-a organizat cea de-a doua ediţie de „călătorii în paşi de tango”, cum enunţă însăşi artista spectacolele sale, prin opt oraşe din România, alături de violoncelistul Răzvan Suma şi chitaristul argentinian Julio Santillán, cu destinaţia finală, pe 10 iunie, la Sala Radio din Bucureşti. De asemenea, începe o colaborare de lungă durată cu pianistul argentinian Mariano Castro, membru al renumitei trupe de tango „Narcotango”, făptuind împreună un repertoriu variat, de la folclorul latino american, la tango.  
Într-o spicuire selectivă a reprezentaţiilor sale în spectacole muzicale, sunt menţionabile: lansarea, în anul 2008 sub un contract cu prestigioasa casă de producție „Cat Music”, a albumului „Suenos-Vise”; concert în Piața Festivalului „George Enescu”, în 2009, (de două ori), alături de chitaristul Julio Santillan din Argentina, violoncelistul Răzvan Suma și actrița Mihaela Teleoaca, urmat de o serie de concerte în aceeaşi componenţă şi albumul „Un instante”, lansat în 2011; în acelaşi an, 2009, a lansat proiectul „Latino America”, prin care Analia Selis revine la muzica ei de suflet, pe care o abordează în primul album de Crăciun, în limba română, „Cântece de Crăciun pentru cei mici și cei mari”, produs de „Sonoro Records”.  
În anul 2004 , Analia Selis reprezintă Argentina la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov şi obţine locul III. După festival, lansează albumele, „Aqui hoy” (2005) și „Aqui manana” (2006), rod al colaborării dintre artistă şi casa de discuri „Media Pro Music”, muzica Analiei Selis fiind întrucâtva modificată şi readaptată pentru Romania, cu un sunet mai comercial și mai bogat.  
„A la Ronda Ronda”, „Cachita”, „Dame dame”, „De donde sale el sol”, „Deja que lo quente”, „Dejaste”, Dejaste” (DJ Tom Boxer RMX), „El Dulce De Tus Besos”, „Gira en 6”, „Hai Cu Noi”, „La puerta”, „Leilo”, „Mi cancion” (Cred in tine), „Milonga Sentimental”, „Noche Larga”, „Para Que Cante”, Propuesta”, „Se de ti” (O poveste), „Se me acumula”, „Siempre asi”, Suenos”, „Todo Lo Que Tengo”, „Yo No Soy De Aqui”, „Yo No Soy De”, „Aqui” (Romana), „Zamba a tu recuerdo”…, sunt câteva titluri care amintesc întotdeauna emoţionant de Analia Selis.  
„Amintesc”, deoarece, într-o zi, toate devin numai o amintire! Din păcate, însă, în România pierdutului cântec, ceea ce e frumos şi valoros decurge alert în amintire! Nici Analia Selis nu apare în public pe cât are nevoie publicul elevat de muzica ei. Periodic aproape că dispare în spatele gălăgiei muzicale şi-al spectacolului carnavalesc stradal electoral, ori de factură tv de gust străvechi, dinaintea consolidării principiilor educaţiei! Azi, mâine, muzica va pieri în norul caruselului ziselor vedete tumultoase, dacă se tot amână condamnarea prin întoarcerea spatelui către ele.  
În această senină învingere a muzicii, într-un ocean care arde sub uragan de ftizic artistic şi foc de paie culturale, dulcele tangouri argentiniene ale Analiei Selis ar pune capăt spectacolului încrâncenat, prin iluminarea şi purificarea scenei, cu iubire şi bucuria iubirii!  
„Dacă privesc în urmă fară să clipesc,/ Dacă mi-e sufletul uşor şi pot să te iubesc,/ Dacă am uitat ce-nseamnă noapte albă,/ Drumul s-a luminat..... Ştiu că tu m-ai schimbat!// Dacă n-ai mai văzut o lacrimă în ochii mei,/ Dacă am curaj să fug cu tine-n lume, oriunde vrei,/ Şi am lăsat în urmă orele pustii,/ Drumul s-a luminat..... Ştiu că tu m-ai schimbat!// Nu cred în minuni..., eu cred în tine...,/ În dimineaţa în care-aşa..../ Ai apărut în viaţa mea;/ Nu cred în minuni..., eu cred în tine...,/ Eu cred în zilele ce trec şi ştiu că nu mai vreau să plec..., nu vreau să plec...//” („Cred în tine”, Analia Selis)  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Analia Selis. Purificarea scenei prin iubire şi bucuria iubirii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1697, Anul V, 24 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!