CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1696 din 23 august 2015        Toate Articolele Autorului

Tania Popa. Scena este a ei şi ea a scenei...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce mirare! Astrul zilei pare doar un disc strălucitor pe bolta de cer, dar el e ziua însăşi! Şi n-o vedem, ziua nu se vede într-un gol absolut, ci lumea se vede, în formele ei materiale, luminate.  
Întocmai, spiritul artistei Tania Popa nu se zăreşte, doar se vede frumosul ei surâs, frumoasa ei veselie, frumoasa ei bunătate... ca măsuri echilibrate, predominante peste tot ce cuprinde firea ei: exuberanţă în văpaie şi, deopotrivă, adâncă introvertire de enigmatice sensibilităţi. E blândă şi romantică, e neastâmpărată, născocitoare de şotii şi romantică, visătoare ca poetul şi riguroasă ca matematicianul, e îngândurată şi optimistă, e sensibilă şi puternică, duioasă şi hazlie...!  
Bogată de haruri şi înfrumuseţată de ele, ca sclava frumoasă fără şiraguri de diamante, nu ca femei păun, încărcate de accesorii şi culori, artista Tania Popa are frumuseţe umană şi artistică, doar din frumuseţea sa, n-a păgubit pe nimeni, nu trăieşte din viaţa nimănui, nu râde cu sufletul altcuiva, nu plânge cu lacrimile nimănui, de aceea, n-ar avea cum să aibă neprieteni, iar prietenii nu îi sunt falşi. Este un om aşa cum îi stă omului cel mai bine: curat la cuget şi omenos, iar ca artist e încărcată generos cu dulcea povară a duhului Thaliei, pe calea cea mai naturală şi certă, ca şi cum, dacă Tania Popa n-ar fi actriţă, tot actriţă ar fi!  
Basarabeancă neaoşă, de la Căuşeni de peste Prut, istoric loc moldoveneasc vecin satului Opaci, „împricinat” şi de venirea pe lume a tot aşa de frumoasei interprete de muzică folclorică Zinaida Bolboceanu, actriţa Tania Popa poartă în temperamentul ei o suavitate a bunei dispoziţii molipsitoare, o înţelepciune în care îmbracă armonia conversaţiei guralive dar foarte agreabile. Mina ei veselă, în relaţia cu oamenii, glumele inteligente, purtarea ei plăcută, trezesc o bucurie ce scutură viaţa de colbul nădufului. Pe oricine s-ar întuneca la suflet sub norul unei supărări, părându-i-se că e oropsit, voioşia Taniei Popa îl poate lămuri că viaţa, oricât de cenuşie, are atâtea forme de bucurie, pe cât de simplu şi de frumos e trăită, după cum cel ce trăieşte sub acoperişul unui bordei, e fericit, în comparaţie cu cel care doarme sub o piatră de mormânt sculptată din marmură.  
Iar ca artistă, Tania Popa e demnă de o cunună de maestră încântătoare a scenei şi ecranului! Cântă melos rusesc atât de frumos cum numai incredibilul popor slav creează, magnifica sa muzică, furnicătoare şi înfierbântătoare, ca şi baletul, literatura sau pictura lui fiind unice! Acel pe care sentimentalismul îl pierde, ascultând cum glăsuieşte Tania Popa „Ia-mă, dragule soţie acasă!/ Nu pot, căci acasă am soţie!/; Ia-mă, dragule soră acasă!/ Nu pot, pentru că am soră acasă!/ Ia-mă, dragule străină acasă!/ Nu pot că acolo nu am nevoie de străini!/”, sau „Gerule, nu mă-ngheţa/, Gerule nu-mi îngheţa calul/”, uită se alină, visează...!  
În egală măsură cu farmecul cântecului, artista Tania Popa înfloreşte în oglinda privirii spectatorilor încă un chip agreabil, acela de actor de teatru şi cinema. E radios, acest chip, spontan, vivace, luminos! În faţa Taniei Popa, publicul, iar în faţa publicului, Tania Popa, se întâlnesc două lumini, exaltându-se reciproc. Nu se poate altminteri, pentru că în ochii oamenilor buni, lumina dansează, iar pe creaturi subterane le orbeşte!  
Basarabeanca Tania Popa, născută la 19 ianuarie 1973, aproape de Transnistria, unde nu se învăţa că România e patria ei, ci e o ţară alăturată Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, a venit peste Prut în 1990, ca să studieze actoria la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, absolvind facultatea în 1994, la clasa profesor Grigore Gonţa. A debutat la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, în 1993, cu rolul Ismena în „Antigona” de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu. Ulterior a jucat la mai multe teatre din ţară, cum ar fi: Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul „Mic”, Teatrul „Foarte Mic”, Teatrul „Constantin Nottara”, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul „George Ciprian”, din Buzău. Interpretând peste douăzeci de roluri în teatru, repertoriul actriţei Tania Popa cuprinde personaje diferite şi deopotrivă complexe, de la Shakespeare la Goldoni, de la I.L. Caragiale la Rodica Popescu Bitănescu, în piesa „ Cinci femei de tranziţie”, rolul Tânara. De asemenea, a jucat în peste zece filme, dintre care „Patul lui Procust”, a participat la Festivalul de Film de la Berlin, în 2002.  
A cucerit o seamă de premi, ca: Premiul revistei „Flacăra” - Tinere speranţe, Bucureşti, 1991; Premiul pentru interpretare feminină - „Farsa cocoşaţilor”, Casablanca, Maroc, 1993; Premiul pentru cel mai bun rol feminin - „Farsa cocoşaţilor”, Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 1993 si Festivalul Veseliei, Bucureşti, 1994; Premiul I pentru rolul Tanţa - „Tanţa şi Costel” - Gala Tânărului Actor, Costineşti, 1995; Premiul „Silvia Popovici” pentru rolul Ondine - „Ondine” de Jean Giraudoux, 1995; Premiul Uniunii Cineaştilor pentru Cel mai bun rol feminin în filmul „Aici nu mai locuieşte nimeni”, 1996; Premiul pentru Cea mai bună actriță cu spectacolul „Fata din curcubeu”, text și regie Lia Bugnar, la Festivalul internațional al teatrului de studio, Pitești; Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină cu rolul interpretat în spectacolul „Fata din curcubeu”, la Festivalul Național de Comedie, Galați, Ordinul „Meritul Cultural” clasa a II-a, 2004...  
Căsătorită cu Veceaslav Damian, are doi copii, pe Daria, (dintr-o căsătorie anterioară) „copia mea xerox”, cum remarcă actriţa şi pe Slavic (diminutiv de la Veceaslav). „Acum sunt la a treia căsnicie si sper să fie cu noroc. Primii doi soţi au fost români, al treilea s-a întâmplat să fie basarabean de-al meu....Relaţia noastră merge din ce în ce mai bine, pentru că învăţăm să ne cunoaştem. Poate ăsta a fost norocul meu. Un basarabean.”, mărturisea presei, Tania Popa.  
Sosită în Bucureşti, întâia oară la şaptesprezece ani, când auzind un hamal din Gara de Nord strigând „pardon”, viitoarea actriţă Tania Popa credea că a ajuns la Paris, Bucureştiul chiar avea să fie Parisul ei. Aici s-a împlinit, deşi a trebuit să îşi completeze substanţial educaţia, în primul rând cu termenii lipsă din vocabular şi a mai trebuit să îşi armonizeze întrucâtva accentul, lăsând nealterată doar acea undă inconfundabilă a dulcelui grai de peste Prut şi omenia specific moldoveanului, care este mult mai deschis, mai modest, mai liniştit... Totuşi, şi-a zidit la Bucureşti o „insulă” a sa, în care a plantat rădăcini de acasă: cărţi în limba rusă sau scriere chirilică, păstrându-şi totodată unele obiceiuri cu tente ruseşti, de acasă, din Basarabia. Obiectele, decorul din jur, ca şi numele lor, toate ruseşti, (chiar şi ale pisicilor: Murka şi Liusia) au în ele parfumul locurilor natale.  
Aşa a hotărât soarta, şi nu regretă nimic Tania Popa! „Sunt o mamă şi soţie împlinită”, spune, „am o viaţă care îmi oferă multe bucurii, am suficiente satisfacţii profesionale, deci.... aviz celor nefericite, frustrate, neîmplinite, pline de răutate şi minciuni în propria viaţă.... Da, sunt actriţă, da, fac rochii, da, cânt ruseşte şi fac în viaţă exact ce îmi place. Şi, da, am un mare defect: sunt un om cinstit şi cu bun simţ!” În România a fost şansa vieţii sale personale şi artistice. Deşi vruse să se specializeze în design vestimentar, la Sankt Petesburg... pasiune rămasă până azi activă în lumea interioară a actriţei care spera cândva: „până la finele anului 2012, până la sfârşitul lumii - ca să fiu în trend -, să scot pe podium prima mea colectie. Sunt înnebunită şi, la un moment dat, chiar am vrut să mă las de actorie.” Actriţa Tania Popa este o arhitectă în ale vestimentaţiei! Creează cu plăcere dar şi pricepere şi rafinament, articole vestimentare, unele dintre ele oferindu-i-le prietenei sale, actriţa Maria Buză.  
Dincolo şi deasupra îndemânării şi amorului ei pentru arta design-ului vestimentar, Tania Popa rămâne un cert talent actoricesc. Scena este a ei şi ea a scenei!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Tania Popa. Scena este a ei şi ea a scenei...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1696, Anul V, 23 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!