CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1684 din 11 august 2015        Toate Articolele Autorului

Nana Mouskouri – Happy Birthday Tour Sala Palatului, 25 noiembrie, ora 20.00
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nana Mouskouri, o legendă a muzicii greceşti şi un superstar internaţional, cu o carieră de peste o jumătate de veac, concertează pe 25 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala Palatului. Turneul este o ocazie de a marca atât aniversarea celebrei soliste, cât şi compozitorii care i-au inspirat cariera de-a lungul anilor: Quincy Jones, Harry Belafonte, Michel Legrand.  
Celebra artistă va concerta la Bucureşti pe 25 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala Palatului, va fi acompaniataăde instrumentişti francezi şi va susţine un concert care va cuprinde şlagarele ce-au făcut-o celebră.  
 
Nana Mouskouri  
Cântă pentru că are un cântec!  
 
„Pasărea nu cântă pentru că are un răspuns.  
Pasărea cântă pentru că are un cântec!”.  
 
Mirabil proverb chinez, redescoperit de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României şi aşezat, pentru înfiorătoarea lui frumuseţe, în deschiderea volumului „Regalitatea, astăzi”!  
În lumea şi vremea de-acum luăm adevăr de la pasăre, căci în noi ne-a ars scrum iubirea de adevăr şi tot nu l-am găsit! Cântă pentru că are un cântec, pasărea! Întocmai, o cântăreaţă magnifică a muzicii mondiale, când vine în România, aduce cântecul pentru că are un cântec! Este Nana Mouskouri! Ea creează miracolul unui spectacol care îndeamnă: daţi sufletului ce e al sufletului! Întru această împlinire se strânge grămadă aşteptarea şi se micşorează. Cu fiecare secundă ieşită din timp, iubitorii muzicii fac un pas înainte, spre ziua magnificului ei concert. Regăsirea cu Nana Mouskouri este regăsirea părţii din noi care, noi înşine nu ştim unde e când nu e!  
Glasul lin ca lira, al Nanei Mouskouri, ajuns la ţărmul oceanului sufletesc al melomanilor se preface safir şi se dizolvă în el, albăstrindu-l! Dacă n-ar fi în lume aceste frumuseţi de safire care să învingă orgoliile, omul s-ar crede într-o zi zeu! Dar există, ca şi tabloul, poezia, baletul..., iar toate acestea aduc omul la dispoziţia adevărului că nu e zeu, numai că în el e un înger ce primeşte darurile artelor în numele şi pentru binele omului.  
Dacă sus, la clopotul cerului ar exista un difuzor gigantic de la care să se reverse asupra lumii câte un cântec în fiecare zi, glăsuit de Nana Mouskouri, omenirea ar rămâne rece la toate gloriile ce-o luptă de la geneză până la sfârşit. Şi-ar saborda nava ce-l avântă pe mările-n furtună ale vieţii şi s-ar preda ţelului universal al fericirii spirituale. Un cântec al Nanei Mouskouri e o contemplare a breviarului vieţii sufleteşti pline cu vise frumoase asociative cu uitarea totală de sine.  
Nana Mouskouri, de mai bine de o jumătate de veac a mondializat fiecare palmă de loc pe unde a păşit sau pe unde a ajuns, prin undele eterice, vocea ei. Nana Mouskouri e a fiecăruia şi a lumii întregi, de dintotdeauna, e nevârstnică, timpul ei nu are ani, spaţiul ei nu are coordonate. Are cea mai suavă voce a planetei, mângâie inima cu glasul ei ca pleoapa, ochii.  
De o stare de abioză dacă s-ar atinge linul acestui glas, ar înflori o floare, ar ivi un surâs, ar tresări un suspin, ar reînvia o iubire, ar îndulci o sărutare. Cândva (în ce guri abisale de timp s-or fi scurs acei ani), colosalul artist român Gheorghe Zamfir, care-a fermecat naiul iar naiul l-a îndumnezeit pe „măria-sa”, căci e un „vodă” român al muzicii internaţionale, a cântat cu frumoasa cântăreaţă de la care sirenele mării Marmara îşi revendică glasul şi-naintea căreia iubirea se face covor sărutându-i umbra, Nana Mouskouri. Gheorghe Zamfir, exilat în lumea care, afară de blocul comunist, i-a întins cărări de flori, împreună cu mirabila cântăreaţă cu un glas după care numele sensibilitate s-ar fi săpat pe lirele anticilor greci ce-au slăvit iubirea pe Acropola din Atena, Nana Mouskouri, au cântat împreună şi au lipit frumuseţile, ivind o minune! Abia aşteaptă România fiecare venire pe scenă a Nanei Mouskouri, spre a mistui iarăşi în inima ei minunea, iar ea să se topească la rându-i, de dragul fermecătoarei artiste.  
Nana Mouskouri, Nάνα Μούσχουρη (în greacă), născută Ioánna Moúschouri, (în greacă Ιωάννα Μούσχουρη), într-o viaţă luminoasă şi aurorală de artist şi de om frumos, cuceritor al culmilor gloriei muzicii şi totuşi rămas jos, la simplitatea gestului interuman, Nana Mouskouri a fost absorbită în nimbul muzicii mondiale celei mai fascinante. S-a născut pe 13 octombrie 1934, în Chania, Creta, Grecia. Este, deci, o cântăreață grecoaică atât de prolifică şi de iubită pretutindeni încât a vândut cam trei sute de milioane de albume în lumea întreagă, în peste o jumătate de secol în care s-a afirmat ca una dintre cele mai mari cântăreţe de pe blog, din toate timpurile. Absolventă a Conservatorului din Atena, la secţia de canto clasic a ajuns celebră în ţara sa şi în lume datorită repertoriului de varietăţi internaţionale, stilului interpretativ şi vocii sale de clopot de cristal, foarte melodioase, deşi debutase în 1950 interpretând cântece clasice, în principal pe textele poeţilor greci şi muzică de Manos Hadjidakis. A înregistrat cântece în atât de multe limbi încât, în enumerare de la un capăt la celălalt ar face ocolul pământului: greacă, franceză, engleză, germană,olandeză, italiană, portugheză, spaniolă, ebraică, galeză, chineză, mandarină, maori și turcă.  
După o întrerupere de cinci ani a revenit pe scenă, în octombrie 2013, la Atena, cu turneul internaţional „Happy Birthday” care celebrează împlinirea vârstei de optzeci de ani ai artistei, în 2014 şi omagiază, de asemenea, pe compozitorii colaboratori dintr-o întreagă carieră artistică: Quincy Jones, Harry Belafonte şi Michel Legrand.  
„Cântecul”, mărturiseşte artista, „a fost prima mea dragoste şi întotdeauna m-a ajutat să respir, să sper şi să cred că este dragoste şi pace în jur. Am avut şansa să lucrez cu oameni speciali şi să realizez enorm de multe în viaţă. Am considerat că toate acestea merită să fie sărbătorite şi că trebuie să mai cânt dragilor mei prieteni spectatorii. La mulţi ani tuturor celor care îmi arată că dragostea încă există. Şi, atât timp cât va fi muzică pentru mine şi prietenii mei, va fi dragoste!”  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nana Mouskouri – Happy Birthday Tour Sala Palatului, 25 noiembrie, ora 20.00 / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1684, Anul V, 11 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!