CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1677 din 04 august 2015        Toate Articolele Autorului

Artişti şi grauri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Superlativele sunt ţinte imaginare, rareori reprezentări ale faptului concret. Dar buna măsură a lucrurilor e la îndemâna şi în puterea de a înnobila omul!  
De ceva vreme, pe cât de greu se croiesc drumuri de întoarcere la normal din bezmeticeala românească, tot pe atât de spornic răsare câte o cazarmă cu garnizoană ce-nconjoară pe câte un artist, sub emblema de asociaţie cu zişi fani, peste măsură de zgomotoşi şi inimaginabil de posesivi, ca şi cum respectivul artist ar fi un produs de marcă, aparţinând exclusiv fanilor organizaţi, chiar dacă ei sunt o galerie neplătitoare de bilet, exercitându-şi întâietate în rândurile spectatorilor şi o aroganţă de păuni!  
Întocmai, ba chiar mai abitir decât în toate cazurile, chiar şi decât atunci când este vorba despre fotbal şi suporteri, de câţiva ani, în jurul unor artişti, poate că vreo trei, patru la număr, forfoteşte un furnicar de intrigi inepuizabile. S-au clădit împrejurul lor nişte pereţi vii, în patrulater, prin care nu se poate trece. Înăuntrul patrulaterului acestuia, ce-o fi? Un osândit sau un zeu ? Căci nu mai există libertatea de a se ajunge la cei trei, patru fără a se trece prin vămi impuse uneori de către nişte „prezbitere”, parcă supravieţuitoare ale evului mediu şi transformate ridicol în arlechini ai spectacolului contemporan!  
Aşa de securizat sunt păziţi cei trei patru artişti ai scenei româneşti de către nişte străjere, cele mai multe bătrâne, doamne, chiar domnişoare tomnatice, de veghe contra niciunei ameninţări, ele însele find iminente ameninţări, de fapt, încât câinii de lanţ ar deveni inutili odată cu acreditarea lor generalizată. Dar nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. A văzut cineva gardă la uşile celor mai mari artişti români?! Nu! De fapt garda celor trei, patru e cu spade de lemn, iar a te zbate să treci de ea înseamnă a exersa netrebnicia, a fi ghiocel şi a te preda umil ca trofeu, respectivelor doamne cărora nici oglinda nu le mai salvează bucuria. Cu atât mai puţin au cu ele vreun grăunte de potrivire inteligenţa şi talentul, deşi unele cred că sunt scriitoare, turnând cu toptanul cărţi de clacă, făurite ca mileul, la gherghef, din aţă şi ac, între două sfădeli de ţaţe căţăbăioase!  
Şi-atunci, în faţa scriitoarelor de prostii livreşti, multe cât cuprinde biblioteca din Alexandria, autoîncoronate cu titluri, pe bază de doctorate îndoielnice, citări cumpărate prin zeci de enciclopedii şi antologii, apariţii degradante în nisipul presei electronice ce face ocolul globului pământesc, înghesuite până în sufletul personalităţilor din arealul artistic românesc împestriţat în primul rând de către ele, ce şansă ar putea să mai aibă câte un biet ziarist cinstit şi iluminat, ori vreun scriitor cu bun simţ, care nu beneficiază de tăierea pădurilor ca să împrăştie pe tone de hârtie cai verzi pe pereţi şi năzăriri psihopate?! Niciuna!  
Din nenorocire, pe de o parte, şi din nechibzuinţă, pe din toate părţile, s-a ajuns la stupefianta condiţie ca oricine vrea să ajungă la cei trei, patru artişti să se închine la pragul castelului lor de primitivă faimă şi să laude măcar un pic portăresele pentru care minciuna drept complezenţă este ce-i drojdia pentru pâine!  
Cândva, eu personal, nu mă întâlneam cu aceste furci caudine în faţa niciunei personalităţi. Aveam conversaţii libere, scriam cu seriozitate, preţuire şi obiectivism despre ele. Multe mă sunau uneori, îmi transmiteau unele ştiri, ne întâlneam, colaboram... Azi, vremurile acestea sunt în pericol de a deveni numai o istorie dacă nimeni nu le dă peste nas celor trei, patru, despre care eu cel puţin am început să scriu tot mai rar, sau deloc! Deocamdată, poate că pe ei nu-i interesează dacă sau ce mai scriu, din moment ce au scribii lor de fiţuici care produc mai mult zahăr literar decât producea fabrica de la Roman în anii ei de vârf, când dădea în clocot. Zahărul acesta însă, e toxic, atât de toxic încât omoară pe loc pe cineva care a învăţat chiar şi pe apucate o fărâmă de gramatică şi a dibuit măcar o singură rază din văpaia literaturii. Nu moare nimeni deoarece cei vulnerabili îşi dau seama de la prima vedere că au sub ochi otravă şi zvârle cât colo din mână hârtia profanată de scriitorii slavei, fără ca aceştia să fi ştiut să citească ei înşişi vreodată.  
Mie mi-e teamă că va veni o zi în care cei trei, patru, ce se lasă în chip exagerat pe mâna falşilor scriitori, mi-ar da orice, nu ca să scriu, ci ca să nu scriu! Iar scriitorii la normă, făuritori de tocăniţe lexicale, care umplu lumea cu absurdităţi avansate la cotă de literatură şi banalităţi iremediabile cu pretenţie de operă, dacă au cumva impresia că eu am de gând să îmi încalc principiile prin a sta la rând şi a scoate bilet la uşa lor, iar pe deasupra, că am la infinit răbdare să-i citesc şi chiar să-i laud ca să am acces la picioarele tronului celor trei, patru artişti supravegheaţi de către ei, nu pot decât să le pun în vedere că se află în faţa celei mai mari erori din viaţa lor!  
Nimic nu e mai simplu pentru mine: nu mai scriu nici măcar un cuvânt despre cei trei, patru (ori scriu ca să li se întoarcă îngâmfarea, văd eu cum mă voi hotărî) şi-i las în pace cu garnizoanele lor ca stoluri de grauri prăbuşite pe o vie şi ciugulind strugurii cu lăcomie feroce!  
Eu nu gust struguri, eu beau vin bătrân din Cramele de la Cotnari, şi de aceea, cu atât mai puţin aş putea iubi apa ţâfnoasă a izvoarelor minerale!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Artişti şi grauri / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1677, Anul V, 04 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!