AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1675 din 02 august 2015        Toate Articolele Autorului

Woodstock-ul universului teatral românesc. Bacău, esplanada Festivalului „Theaterstock”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru orice e o vreme! Sub sticla de cer ce-nveleşte de-o vară Bacăul, această vară a lui 2015, incandescentă, ce-a pus la drumurile răcorii zăgazuri, cobor, de la 1 la 16 august, seri clăditoare de coloane spirituale care-ntorc din refugiu plăcerea, cultura, binele uman şi-nnobilarea firii umane în cursă cu sine, sub scutul Thaliei.  
Adevărat, nimic mai adevărat decât că teatrul e un jar şi inima omului, bătând în faţa scenei, e un foc! De când suflă, cam tot de-o vară, cu aer proaspăt din plămâni uriaşi, necrezut de uriaşi, noua directoare a Teatrului „Bacovia” din Bacău, actriţa Anca Sigartău, jarul arde necontenit şi iveşte flăcări unde parcă se-ntorsese moişteala din vremea singuraticul poet ce peregrina cândva Bacăul apătos şi trist!  
Timpul n-a aşteptat peste puterea de răbdare, ba chiar a alergat cu repeziciunea gândului şi a venit vremea ca actriţa Anca Sigartău să aşeze deasupra poleielii vorbei piatra faptei: şaisprezece zile de zidire culturală, artistică, sufletească, în peste trei sute de ore de spectacol, cu nouăzeci şi patru de companii invitate, peste o mie şase sute de artişti din Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Republica Moldova şi România, o sută treizeci şi şapte de producţii, în douăzeci şi trei de spaţii găzduitoare de spectacol magnific încadrează izbânda unui om de cuvânt şi de faptă, actriţa Anca Sigartău, iniţiatoare şi directoare a evenimentului Theaterstock - International Arts Festival Bacău 2015.  
S-a arătat dreptate celor care au avut încredere în artista Anca Sigartău, temei celor care au sperat din partea ei, impuls celor ce-au aşteptat dovezi, note de reflecţii celor care nu au crezut în ea...! Pare că festivalul acesta s-a-nălţat dintr-odată, dar nu este aşa! El a încolţit dintr-o sămânţă semănată în inima Ancăi Sigartău, care-a încălzit-o, şi stropit-o cu propria ardoare, cu zilele şi iubirea ei, cu priceperea şi forţa omului care ştie ce vrea şi făptuieşte ce ştie. „Sămânţa”, izbucnită în lujer umplut de flori, e rodul întâi de toate al încrederii în sine, iar această încredere e ea însăşi sămânţă, ca cei ce scriu şi comentează contra, de profesie, să nu mai culeagă flori gata înflorite, trudnic plivite, udate, încălzite, îngrăşate deja...  
În afara fericirii pe care-o aduce spectatorilor bacăuani şi de pretutindeni, festivalul de la Bacău, face o dreptate şi moaie îndârjirea celor care n-au crezut în artista Anca Sigartău! Mirabil proiect, splendidă faptă! Theaterstock - International Arts Festival Bacău 2015 este aievea, e un fruct copt, cărnos, din care, muşcându-se până la sâmbure rămâne pe buze dulceaţa, gustul şi aroma lui, iar sâmburele dă viaţă anului ce vine, altui vlăstar!  
„Aflat la prima ediţie”, spune cea care transgresează adevărul în vorbă şi clădeşte faptă din ea, actriţa Anca Sigartău, „festivalul îşi propune să devină un spaţiu al întâlnirii artistice şi al exprimării libere, un spaţiu care valorizează calitatea indiferent de zonă, un spaţiu care reuneşte zona teatrală de stat, cu segmentul independent şi iniţiativa privată, cu arta stradală şi muzica. Este un festival orientat către public, pe care ni-l dorim în număr cât mai mare şi pe care cu siguranţă îl vom avea alături. Este un festival a cărui temă - umbrelă de anul acesta este «We are one», în ideea în care cred cu tărie că toţi, indiferent de zona artistică din care provenim sau în care activăm, slujim frumosului şi suntem, în ultimă instanţă, modelatori de suflete. Cred în misiunea formatoare a actului artistic în general şi a teatrului în particular, cred că într-o societate aflată în continuă dinamică şi cu un sistem al valorilor zdruncinat, cultura este cea care face diferenţa. Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare şi cred că teatrul este punct de plecare şi de permanentă raportare pentru orice comunitate.”  
Theaterstock are, ca tot ce există, capăt şi rădăcină, din tot ce apare pe lume, lucrul omului, avâd în el îndumnezeire dacă-i chibzuit, bineintenţionat şi poleit cu iubire. Capătul şi rădăcina acestui eveniment sunt mintea şi inima Ancăi Sigartău care întâi de toate a avut vrerea de a a încuraja manifestarea artistică în diferitele ei forme. Întocmai aceasta argumentează aducerea laolaltă a teatrelor naţionale, companiilor de stradă, companiilor independente, artiştilor plastici, muzicienilor, scriitorilor, toţi îmbuchetaţi întru slujirea publicului.  
„Public pe care îl invit cu drag şi pe care îl aştept, să ne bucurăm, suflet lângă suflet, de minunatele spectacole găzduite de festival”, spune cu gând de drag şi dăruire nerezervată celor ce au braţe de-mbrăţişat artiştii, Anca Sigartău.  
Bacăul, aşadar, este între 1 şi 16 august scena, bolta şi universul parţial al culturii, casă şi inimă a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului – Theaterstock; este o grădină cu flori spirituale în care vor exploda fericirile celor mai valoroase spectacole de teatru actuale, concerte de muzică clasică, rock, fado, spectacole de flamenco şi world-music Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Elisabeta, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, peste cincizeci de companii din zona independentă, companiile internaţionale Compagnie Off, Les Commandos Percu, Deabru Beltzak, Concha Jareno, Compagnie Bilbobasso, Theater Tol, Amanitas Fire Theater, DivadloTeatr, V.O.S.A, Il Posto, Antagon Theater Aktion, Cie Karnavires, Grotest Maru, De factor, Long Vehicle Circus, Barcelona Gypsy Kletzmer Orchestra.  
Tot pe atâtea motive, pe câte reprezentaţii, ivesc splendorile acestui eveniment nou şi fascinant de a fi trăite şi de a le primi binele sufletesc, apă a setei spiritului. Pe alocuri, nici n-ar avea cum să nu se întâmple într-un oraş în care fierbe la cazan poşirca politică şi fierbe, şi iar fierbe, iar pe scriitorii însetaţi de poşircă asta îi interesează mai cu seamă, mulţi dintre ei chiar neştiind altceva, mai scriu zeflemitorii câte-o critică fadă, searbădă şi insipidă, căci nu e nimic în lume şi în cer la care ei să nu găsească nod în papură!  
Istoria Bacăului nu se scrie cu acestea. Ceea ce se întâmplă în acest început de august al lui 2015, la Bacău, se poate spune, fără teama de a greşi, că va rămâne în istoria culturală a municipiului. Iată, a venit aici, pentru nimeni nu poate şti cât timp, o artistă care aduce frumuseţea şi o sădeşte. Unde n-ar da Dumnezeu să mai plece câte unii şi să tot vină oameni frumoşi şi buni, ca actriţa Anca Sigartău...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Woodstock-ul universului teatral românesc. Bacău, esplanada Festivalului „Theaterstock” / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1675, Anul V, 02 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!