CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1655 din 13 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Marioara Man Gheorghe. Cântecul, drumeţ între Hodac şi Clinceni
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Verigă intermediară între melosul popular şi folcloric mureşean, cu rădăcină adâncă şi inseparabile revărsări de unde noi, întemeiate şi ele pe tradiţie, cântecul interpretei Marioara Man Gheorghe este un drumeţ ce-a răzbătut cale lungă din satul mureşean Arşiţa, comuna Hodac, în comuna Clinceni, Ilfov.  
 
Este cert că, odată ajuns la Bucureşti, acest călător cântec nu s-a spoit în aurul fals al lumii noi, ci a rămas în puritatea lui nicidecum dizolvată în atmosfera pestriţă urbană, care se poartă de un timp, din păcate! La Clinceni, cântecul Marioarei Man Gheorghe a ajuns în aceeaşi frumuseţe, valoare şi adevăr mureşean, sătesc. El nu a mers de acasă până aici pe şine, ci pe pasărea cu aripi de Mureş, cu plisc de Transilvanie, cu pene ce-l înveşmântează ca iia! E cântecul de pe Valea Gurghiului, niciodată şi nicidecum imitativ, căruia glasul Marioarei Man Gheorghe îi cerne o măruntă ninsoare de melancolie estetizantă, dezagregată din propriul suflet al interpretei, fără a fi prea dulce, ci prea sensibil şi împodobit ca floarea, cu soare, parfum şi catifea.  
 
Toate cântecele Marioarei Man Gheorghe sunt o naraţiune admirabilă contra tendenţiozităţii artei actuale către obiectul vânzării şi înstrăinării cântecului! Să vină un cântec din inima Ardealului şi să se aşeze sub zidurile de cleştar de aproape de Bucureşti, rămânând cu lutul lui, cu iarba lui, cu frunzele sale, cu cerul şi păsările lui, cu sâmburii lui şi copacii lui, cu temeliile şi casele lui, cu Mureşul lui, câmpiile, podişurile, munţii, ţăranii lui, cu tot ce e al Ardealului mureşean, aceasta-i vrere, credinţă, iubire şi izbândă luminate de soare! Prin interpretă, melosul folcloric de la Mureş e piatră de încercare a timpului. El devine mai însorit şi impregnat de coloritul autentic, în măsură să şlefuiască până şi acuitatea percepţiei, plăcând de la primul sunet prin timbralitate, prin armonie, prin sugestie, prin emoţie, prin fragedă duioşie.  
 
Tulburătoarea şi nestăvilita emoţie a cântecului interpretei Marioara Man Gheorghe nu are un nivel de vârstă, vine dintr-un izvor fără ani, împrospătat veac după veac şi scurs printr-un subtil lirism mai aproape, la pragul actual al timpului. Vine şi din dramul de vitalitate a tatălui ei, cel ce cânta la fel de frumos şi cu o la fel de mare bucurie de a cânta, ca şi fiica sa, o fiică ce-a ştiut şi a dorit să fructifice darul de la tatăl ei, combinat cu dramul în plus de har, cu dramul de fericire de a cânta, cu dramul de sârg de a munci, cu dramul de râvnă de a ajunge artistă. La doar paisprezece ani a plecat din satul ei la Bucureşti, să înveţe la liceu. Mai avea patru surori şi patru fraţi. O soră a sa, Violeta, era deja cântăreaţă profesionistă, la Ansamblul din Miercurea-Ciuc, iar Marioara, văzând-o la televizor, a înţeles că încolţeşte în inima sa dragostea de cântec, fierbinte ca jarul.  
 
În 1989 a participat la „Floarea din Grădină” şi a cucerit trofeul. Aceasta a fost calea. De aici încep colaborările cu Televiziunea Română, cu Societatea Română de Radiodifuziune, sub sprijinul unor celebri realizatori de emisiuni de folclor, cum ar fi Emilia Comişel, Marioara Murărescu, Sorin Grigorescu sau Simona Patraulea. Drumul spre marea scenă a spectacolului de muzică populară şi folclorică românească porneşte, de fapt, de la „Rapsodia Română”, unde a cântat timp de doi ani sub bagheta inegalabililor Ionel Budişteanu şi Paraschiv Oprea, fiindu-i colegi celebri interpreţi, în rândurile cărora Mărioara Man Gheorghe venea cu folclorul pur din zona de provenienţă a Văii Gurghiului.  
 
Profesoară, educatoare, soţie, mamă, bunică a trei nepoţi, artista Marioara Man Gheorghe împarte timpul, lucrul şi iubirea, egal, făcând parte dreaptă tuturor. Coordonează un grup folcloric intitulat „Mlădiţe ilfovene”, compus din copii cu vârste între trei şi paisprezece ani, proveniţi din toate zonele ţării, prin care pune în valoare puritatea cristalină a „mlădiţelor” României, incluzând, fireşte, în repertoriu şi cântece aduse de Marioara Man Gheorghe, de pe Valea Gurghiului. Tradiţiile culturale săteşti de pe meleagurile de obârşie mureşene sunt izbucnite şi în setea de joc, de bucurie, de spectacol a trupei „Pasitos”, care execută şi suite de dansuri populare.  
 
Talentata şi agreabila interpretă de muzică populară şi foclorică, de doine, purtate, învârtite, compoziţii proprii, cântece de suflet şi joc, Marioara Man Gheorghe nu s-a închis în sine, a trăit şi trăieşte în plin actul artistic, năzuind neîncetat către înălţarea cântecului la cei ce-l primesc în suflet! Interpreta Marioara Man Gheorghe este solul cântecului mureşean de pe Valea Gurghiului, un cântec lucrat de vocea artistei şi dăruit spectacolului muzical românesc în formă şlefuită. A făcut şi face la ocazii rare un cuplu muzical cu propria fiică, Elena Gheorghe, fermecătoarea interpretă de muzică uşoară care, de fapt, cu melosul popular a păşit prima dată pe scenă! Abundând de nori de cântece, unele nedefinite, lipsite de atmosfera de sărbătoare şi bucurie creată de cântecul pur folcloric, spectacolul muzical are un plus de soare şi lirism de la glasurile celor două interprete, atunci când apar împreună pe scenă.  
 
Uniţi de rafinamentul artistic al folclorului mureşean, amândoi provenind din localităţi întrucâtva apropiate, despărţiţi doar de un deal, interpreta Marioara Man Gheorghe şi prezentatorul Octavian Ursulescu (prezentatorul, un liber cugetător de revelaţie, iar artista o distinsă prezbiteră) nu au de depăşit nicio barieră, sunt prieteni, îi leagă amintirile locurilor natale, iubesc uniform melosul folcloric mureşean, nu însă fără a avea o deziluzie pe care prezentatorul Octavian Ursulescu o exprimă:  
 
„De Marioara Man Gheorghe m-am apropiat cu ocazia unor emisiuni de la OTV (câte sute de ore n-am petrecut pâna noaptea târziu acolo! Dacă ar fi fost vorba de un alt post TV aş fi fost acum bogat, aşa însă am rămas cu... popularitatea, ha, ha!), unde i-am descoperit eleganţa, fineţea interpretărilor, calitatea repertorială. Nu mai spun că după pălăriuţă mi-am dat seama că e „de-a mea”, din Mureş, la una din emisiuni venind eu însumi cu costumu-mi popular, de care sunt tare mândru. Culmea este că acest costum al meu e de fapt de pe Valea Gurghiului, de unde este Marioara, eu fiind de peste deal, de pe Valea Beicii, cu o copilărie de vis în satul Chiheru de Sus. Când, nu demult, realizatoarea și prezentatoarea de la Estrada TV, doamna Valentina Spânu, ne-a invitat pe amândoi la o filmare la Casa Universitarilor, am avut răgaz să povestesc pe îndelete cu mureşeanca mea. Eram tare curios dacă fusese vreodată invitată la Serbările Văii Gurghiului, la „Fincel”, fiind practic vorba de zona ei natală, şi mi-a spus necajită că doar o dată sau de două ori, fiind preferaţi solişti care nici măcar nu sunt din Transilvania, darămite din judeţ. La fel şi în cazul prezentării, fiindcă eu însumi am fost invitat doar de două ori, deşi, vorba ceea, nici măcar nu am nevoie de cazare... Ajung acolo oameni care habar n-au unde este Ibăneşti Pădure, darămite Fincel, probabil au nevoie de GPS! Asta e, dragă Marioara, nimeni nu-i profet la el acasă, Mureşul va ramâne oricum veşnic în inima noastră...”  
 
Amândoi însă, atât interpreta Marioara Man Gheorghe cât şi prezentatorul Octavian Ursulescu sunt valori culturale ale României. Peste profeţi sunt întotdeauna „laicii” iubitori ai spectacolului muzical folcloric de pretutindeni. Ei dacă nu îi instituie pe cei doi cu rangul biblic interzis acasă, le acordă amândorura preţuire şi admiraţie, pretutindeni!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Marioara Man Gheorghe. Cântecul, drumeţ între Hodac şi Clinceni / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1655, Anul V, 13 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!