CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1654 din 12 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Elena Gheorghe. Artista numai surâs şi farmec
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Născută la 30 iulie 1985, frumoasa şi talentata artistă Elena Gheorghe a cântat, încă de la vârsta de trei ani, întâi muzică populară, în duet cu mama sa, Marioara Man Gheorghe. Dar chemarea ei a fost alta. Cu ocazia participării în adolescenţă la unele festivaluri naționale, în anul 2000 câştigând chiar trofeul festivalului „Ursulețul de aur” din Baia Mare pentru interpretarea cântecului celebrei Whitney Houston, „One Moment in Time” şi-a decis iremediabil calea: muzica pop, pentru ca mai apoi să abordeze şi genurile dance şi latino. 
  
În anul 2001, a concurat la Festivalul de la Mamaia cu piesa „Dau viața mea”, având cea mai mică vârstă dintre participanţi, şi, lăsând o impresie favorabilă, va deveni componentă, împreună cu Adela Popescu, a trupei „Viva”, pentru ca în 2002 să se integreze ca primă voce în formația „Mandinga” alcătuită din grupul de tineri muzicieni Alex Burcea, Florin Siia, Marius Ciupitu și Cornel Ene. Alături de această formaţie a lansat albumele de studio: „De corazón” (2003) și „Soarele meu” (2005), (pentru succesul de piaţă -15 000 de vânzări, ultimul album a primit discul de aur, iar piesa „Soarele meu”, înscrisă fiind în Selecția Națională pentru desemnarea reprezentantului României la Concursul Muzical Eurovision 2005, a obținut locul patru). 
  
În 2006 artista foarte iubită de public, la acel moment, ca şi azi, Elena Gheorghe a părăsit trupa „Mandinga”. Va semna un contract cu „Roton”, va realiza un videoclip cu piesa de debut, „Vocea ta”, care va fi scos pe piaţă în acelaşi an, iar succesul comercial la nivel de România va fi impresionant. În luna august va cânta în deschiderea concertului formației belgiene „Vaya Con Dios”, care a avut loc în Mangalia, în ultima zi a Festivalului „Callatis”. Spre sfârşitul anului va participa la prima ediție a concursului „Dansez pentru tine”, cu partenerul de dans Cornel Ogrean, cucerind locul trei în marea finală, pe 20 noiembrie 2006. 
  
În ianuarie, 2007 filmează un nou videoclip pentru cel de-al doilea cântec extras pe single de pe albumul „Vocea ta”, intitulat „Ochii tăi căprui” şi este desemnată de Radio România Actualități „Interpreta anului 2006”. De asemenea, cântecul „Vocea ta” este nominalizat la categoria „Cea mai bună piesă a anului 2006”, iar la ceremonia premiilor „Romanian Top Hit-Music Awards” 2007, albumul „Ochii tăi căprui” câștigă premiul pentru „Cea mai bună piesă a anului 2007”. 
  
În anul 2008, Elena Gheorghe a lansat două materiale discografice noi, şi anume, un album de muzică aromânească, „Lilicea Vreariei”, altul de muzică latino, intitulat după cântecul cu acelaşi nume, „Te ador” şi care conţine unsprezece compoziții muzicale preponderent latino şi fructifică o colaborare sub genericul „My Superstar”, cu Ciro de Luca, un component al formației „Todomondo”, care a reprezentat România la Concursul Muzical Eurovision 2007 din Helsinki, interpretând melodia „Liubi, liubi, I love you”. 
  
În ianuarie 2009, de acum cunoscuta şi foarte apreciata artistă Elena Gheorghe aspiră la gloria Eurovizionului şi câștigă Selecția Națională cu piesa „The Balkan Girls”, compusă şi produsă de Laurenţiu Duţă, clasându-se la etapa finală pe locul al nouăsprezecelea. Ulterior, această piesă a fost parțial reorchestrată, noua versiune a liniei melodice fiind influențată mai pronunţat de muzica balcanică tradițională. În primăvara anului 2009, odată cu promovarea videoclipului oficial al cântecului „The Balkan Girls” a susţinut o serie de mini-concerte la Londra sau Berlin, unde s-a întâlnit cu o parte dintre ceilalți participanți la Eurovision, printre care Nelly Ciobanu, Lidia Kopania, Susanne Georgi și Kejsi Tola. 
  
Concurând în prima semifinală a Eurovizionului de la Moscova, pe criteriul că reprezentanții României din 2008, Nico și Vlad Miriță s-au clasat cu piesa „Pe-o margine de lume” nefavorabil, interpreta Elena Gheorghe s-a clasat pe locul al nouălea, cu 67 de puncte, fiind promovată, astfel în finala de la Olympisky Arena la care a obţinut poziția a nouăsprezecea, din patruzeci de locuri, cu o acumulare totală de patruzeci de puncte, locul fiind în acest caz onorant pentru ea. După Eurovision, tabloidul britanic „Daily Mail” a acuzat-o pe Elena Gheorghe de playback în timpul reprezentației, afirmând că Lucia Dumitrescu, artistă care făcea parte din backing vocals, a cântat în locul Elenei Gheorghe. Însă, Dan Manoliu, conducătorul delegației românești, a clarificat lucrurile dezminţind invectivele, împreună cu Lucia Dumitrescu. 
  
În 2010, artista Elena Gheorghe „vinovată” de răpirea multor inimi şi fermecarea multor ochi, lansează videoclipul piesei „Disco Romancing și Midnight sun”, ajuns pe primul loc în clasamentul întocmit în funcţie de numărul de difuzări la radio. În mai 2011 lansează videoclipul piesei „Midnight Sun”, extrasă de pe discul single, lansat în noiembrie 2010, cu regia semnată de Dragoș Buliga, iar în ianuarie 2011 interpretează întâia oară cântecul „Waiting”, la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, apoi, la aceeaşi emisiune promovează, în martie 2012 și cântecul „Your Captain Tonight”. 
  
În august 2011 se fac filmări la „Hot Girls”, rod al unei colaborări cu „Doni” (Cornel Donici). Piesa, foarte apreciată, a fost desemnată la postul de televiziune Pro7 (Germania) imnul verii, un succes remarcabil, dat fiind faptul că în anii din urmă, aceeaşi poziţie fusese deţinută de hituri semnate de Lenny Kravitz sau Katy Perry... De Reveionul anului, pe 31 decembrie 2011, Elena Gheorghe susţine un concert în Câmpina, cu formația VH2, iar pe 23 ianuarie 2012 pozează într-un pictorial pentru revista Unica, şi apare pe coperta revistei din februarie 2012. Din martie 2012 face parte din juriul emisiunii „M-a făcut mama artist” de pe Prima TV, alături de Corina Bud, Dan Teodorescu și Connect-R. 
  
În mai 2012 lansează piesa „Amar Tu Vida” (Iubește-ți viața), care va fi primită foarte apreciativ în topurile din Spania, fapt ce iveşte şansa de a colabora cu artistul Dr. Bellido. În noiembrie 2012 lansează albumul „Disco Romancing”, exclusiv pentru piețele muzicale din Japonia, Italia, Spania și Mexic şi în aceeași lună pleacă în Japonia pentru o săptămână, timp în care promovează albumul și susține concerte la Tokyo și Osaka. În decembrie 2012 lansează single-ul „De Crăciun”. 
  
Luna martie 2013 îi surâde Elenei Gheorghe cu un nou succes. Este vorba despre piesa „Ecou”, lansată în colaborare cu artistul hip-hop Glance, compusă de producătorul muzical Laurențiu Duță. Acest single a fost poziţionat stabil timp de opt săptămâni consecutiv pe prima poziție în topul Media Forest și a fost desemnat cea mai difuzată piesă a verii în România. Ea i-a adus interpretei premiul Featuring Top Hit 2013 la premiile Romanian Top Hits, nominalizări la patru categorii în cadrul Romanian Music Awards și premiul Media Forest Award la Media Music Awards. În septembrie 2013 lansează piesa și clipul „Până dimineața”, însoțite și de primul manifest al unui artist pop român: „Don’t Grow Up. It’s a Trap”. 
  
În decembrie 2013, Elena Gheorghe, în continuitatea tradiţiei iniţiate în anul anterior oferă drept cadou fanilor săi piesa cu videoclip special, „O simplă melodie”. În aprilie 2014 apare single-ul „De neînlocuit”, şi un lyric-video, în mai, acelaşi an, artista Elena Gheorghe repetă colaborarea cu „Glance”, realizând single-ul „Mamma Mia”, piesă care atrage în doar douăzeci şi patru de ore de la lansare peste 150 000 de vizualizări pe Youtube. Acest succes o navighează peste frontiere şi o propulsează pe primele poziții în topurile din Spania, Polonia și Italia, fiind promovată și în USA, Canada, Columbia, Mexic, Venezuela, Rusia, Croația, Coreea, Slovenia, Turcia, Bolivia, Peru, Bulgaria și Țările Scandinave. Urmează un şir de concerte susţinute de către artistă în Spania, Polonia și Italia, în cadrul „Mamma Mia Tour”. 
  
Alături de „Kazibo Music”, Elena Gheorghe lansează în toamna anului 2014 împreună cu „Glance” piesa „În bucăți”, însoțită de un videoclip care etalează talentul actoricesc al interpretei. E o piesă care a adunat la rândul ei peste un milion de vizualizări pe Youtube în numai o săptămână de la lansare. La începutul lunii decembrie lansează piesa „Polul Nord (Brrr…)”, de asemenea, cu videoclip, în colaborare cu Adrian Cristescu și UDDI. 
  
În 2015, artista iniţiază proiectul „Love Moments by Elena”, o serie de sesiuni live, pe canalul ei de youtube, iar pe 15 ianuarie lansează, o variantă reorchestrată și interpretată într-o manieră personală a piesei „Eminescu”. Seria „Love Moments” a fost continuată la sfârşit de ianuarie cu piesa, „De neînlocuit”, iar pe 12 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, artista a petrecut în mijlocul publicului momente emotive, dezvăluind povestea sa romantică alături de soţul ei, prezentând varianta piesei rearanjate „Până la stele”, lansată în 2008. Videoclipul conține imagini de la nunta artistei, din arhiva personală. 
  
În februarie 2015, în pregătirea zilei de 8 martie, Elena Gheorghe a lansat cântecul „Mama”, în colaborare cu F. Charm, o piesă cu un videoclip, în care artista apare alături de mama sa, Marioara, de fiul Nicholas, sora ei Ana şi fiul acesteia, de bunica, „Dada”. 
  
Prezentator fiindu-i, în multe apariţii scenice, şi deopotrivă unul dintre cei care i-au intuit succesul încă de la primii paşi în scenă, Octavian Ursulescu o evocă pe artista Elena Gheorghe astfel: 
  
„Cu niște ani în urmă, mai precis în 2007, Dorel Onaca a găzduit pe plaja sa de la Eforie-Sud, «Splendid Beach», un festival internațional al aromânilor, «Zilele culturii aromâne», cu participanți din mai multe țări balcanice. Între invitații de onoare, îmi aduc aminte, s-au numărat președintele Traian Băsescu și regretatul actor Nicu Constantin. Acesta din urmă, «machedon» chiar din Eforie-Sud, a ascultat cu mâna la inimă și cu lacrimi în ochi celebrele versuri ale imnului aromânilor, scrise de Constantin Belimace și intonate de sutele de glasuri ale participanților, ridicați în picioare: «Părinteasca dimândare/ Nă sprigiură cu foc mare/ Fraț di mumă și di-un tată/ Noi, Armâni di eta toată!». Mărturisesc că și eu, ca prezentator al evenimentului, am resimțit aceeași emoție, fiind pe sfert armân (așa e de fapt corect), după bunic, tatăl mamei, Cantili. Pe când trăia, socrul lui Titus Munteanu, machedon și el, mă tot «amenința» că lucrează la un arbore genealogic, fiind convins că suntem rude pe departe! 
  
Am făcut această introducere, absolut necesară, fiindcă frumoasa Elena Gheorghe, vedetă de prima mărime a muzicii ușoare românești, este în egală măsură star muzical al minorității, fiind aromâncă după tată, preotul Gheorghe de la Clinceni. Cu câtă plăcere am ascultat albumul său «Lilicea vreariei» (Floarea iubirii)! Nu ascund că merg adesea la manifestările artistice ale armânilor, fie de ziua lor națională, pe 23 mai, fie la concerte și alte evenimente, cel mai important (să nu uităm tradițiile ancestrale de păstori, «picurari») fiind legat de venirea primăverii, la multe din ele fiind invitat de prietenii mei de la grupul de veterani «Boatsea (Vocea) Pindului»; din păcate, bunul Stila Beca s-a prăpădit, el era sufletul organizărilor și al mediatizării. De fiecare dată am constatat cât de respectată și iubită este Elena Gheorghe. Ea și Cornel, soțul ei, trombonist în formația de acompaniament, dar și manager iscusit, alcătuiesc o familie frumoasă, sunt părinți minunați. Am scris adesea despre ea, i-am consacrat câteva coperți, i-am înmânat premiul revistei «Actualitatea Muzicală». Și mai e ceva ce mă leagă de remarcabila «fată din Balcani»: mama sa! Marioara Man Gheorghe, valoroasa solistă de muzică populară, este mureșeancă de-a mea, de pe Valea Gurghiului (eu m-am născut și am copilărit peste deal, pe Valea Beicii). De curând, la o remarcabilă filmare pentru Estrada TV a realizatoarei Valentina Spânu am stat mai mult de vorbă cu Marioara, constatând fiecare, cu amărăciune, cât de adevărată este aserțiunea ce spune că «nimeni nu-i Profet în țara lui» sau «la el acasă»: eu n-am fost NICIODATĂ invitat de oficialitățile locale să prezint la Tîrgu-Mureș, Reghin, Luduș sau Tîrnăveni, în județul meu natal, iar ea a fost doar o dată sau de două ori la «Sărbătoarea Văii Gurghiului», la ea acasă... Revenind, să notăm în final că Elena Gheorghe a moștenit talentul muzical excepțional de la ambii părinți, și tatăl său având o voce frumoasă.” 
  
Fiică, aşadar, a preotului Gheorghe Gheorghe şi a artistei Marioara Man Gheorghe, artista numai surâs şi farmec, Elena Gheorghe, răsare ca o floare în solul deja pregătit seminţei cu forţă germinativă a artei muzicale şi de aceea, ea vine în muzica pop, dance şi latino întâi pentru că nici nu era cum să găsească o grădină mai prielnică decât a muzicii, apoi pentru că spectacolul muzical românesc a absorbit-o fulgerător, amândouă fiind magnete care se atrag una pe cealaltă. Cu Elena Gheorghe, muzica românescă este mult mai frumoasă, fără ea nu sunt variante de luat în seamă! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Elena Gheorghe. Artista numai surâs şi farmec / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1654, Anul V, 12 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!