CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1650 din 08 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Ştefan Vlad. Cântecele, travaliu melancolic dens
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un travaliu melancolic dens sunt cântecele interpretului de muzică folclorică dobrogeană Ştefan Vlad. Toate! Pline de Dunăre şi de Marea Neagră, de dragostele pescarilor duşi cu luntrea să prădeze apa şi rămaşi datori pe ţărm cu ultimul dor, de dorul acesta ce arde scrum inima capturată şi-aleargă gândul, îl biciuieşte, îi fură pacea, de nuferi - inimi ale apelor -, de păsări acvatice - insule mobile, deasupra apelor -, de stele -ochi ai apelor pe sub clopotul ceresc…  
 
Toate cântecele lui Ştefan Vlad nu sunt altceva decât o conversiune ideală între viaţa factică şi viaţa sufletească ţesută ca florile pe covorul sufletesc. Pe lângă toate celelalte trăiri din ele, iubirea şi dorul de mamă al artistului e iubirea şi dorul de mamă al tuturor! Mama e un subiect pur contemplativ universal, dar emoţia în care-l înveşmântează textele cântecelor interpretului Ştefan Vlad şi glasul său cald, melodios, alinător ca umbra mâinii doctorului pe rană şi arsură e numai şi numai a lui Ştefan Vlad!  
 
Poate că şi inflexiunile tipice muzicii dobrogene conferă acestor cântece acea vibraţie sensibilă, acea pernă de catifea, acel aşternut de melancolie, dar în vocea interpretului Ştefan Vlad cântecul nu ia fiinţă pe timpul emisiei directe, el colindă întâi prin suflet şi se transmite ca ecou al sufletului. Ştefan Vlad contopeşte fiinţa fiecărui cântec în propria fiinţă şi-o trece ca pe aur prin topitorie ca să-i dea forma inelului sufletesc, apoi îl transmite către ascultătorul, nu către auzitorul său; Ştefan Vlad n-a scos niciodată vreun cântec brut, fără luciu, fără izvor, fără revărsare, fără mare care să-l cuprindă!  
 
Spre câştigul muzicii şi binele celor pentru care muzica sunt hrana, apa şi aerul inimii, interpretul Ştefan Vlad, un artist şi harnic, pe lângă că este înduhovnicit cu un crepuscul de soare răsărit din apele Mării Negre şi Dunării, cântă din ce în ce mai frecvent, în spectacole cu public, iar de acum, chiar de-ar fi să-şi dorească din când în când câte un repaos lung, nu l-ar lăsa admiratorii sporiţi ca număr, de la un spectacol la altul. Colaborarea sa cea mai rodnică este cu realizatorul, moderatorul, prezentatorul şi interpretul de muzică populară Georgel Nucă. Mulţi artişti, afară de Ştefan Vlad, colaborează cu TVH şi Georgel Nucă, omul de televiziune care-şi zideşte temeinic, infailibil şi trainic o imagine ce-ncepe să se identifice în ceea ce înseamnă comuniune, relaţie interactivă cu publicul, la modul în care doar Adrian Păunescu izbutea în spectacolul de altădată!  
 
Un asemenea spectacol, care l-a avut protagonist pe Ştefan Vlad s-a desfăşurat la 14 iunie (2015), în Parcul Tineretului din Bucureşti, loc în care s-a transgresat prin atmosfera şi poezia cântecului un lac sufletesc acumulat din multe, nenumărat de multe suflete de tineri, mai cu seamă! A durat mai mult după ce timpul de program s-a expirat! Nimeni nu mai voia să plece acasă! Cu genericul „Ştefan Vlad şi invitaţii săi”, spectacolul a fost un „referendum” pentru fidelitate şi iubire faţă de cântecul folcloric românesc. Parte de identitate a fiinţei neamului românesc, muzica folclorică, pe cale de a fi invalidată de asaltul modernităţii, a fost salvată de artişti de valoare, printre care şi Ştefan Vlad! În acest context se poate spune că se încadrează, fără teama acuzaţiei de înflorire verbală, ceea ce a făptuit artistul Ştefan Vlad, pe 14 iunie, în Parcul Tineretului din Bucureşti, cu suportul inseparabil al TvH, post de televiziune la care s-a transmis spectacolul, şi cu aportul profesionist şi foarte agreabil al omului de televiziune Georgel Nucă. Trei generaţii de artişti au evoluat în aer liber, antrenând un public înflăcărat cu flăcări de dragoste de cânt românesc. El a cântat cu artiştii a jucat în iureş de joc popular, dovedit peren! Artiştii au coborât în mijlocul publicului, au cântat, au dansat într-o comuniune vivace cu el. Ansamblul de tineri de liceu „Doruleţul” din Ialomiţa a prezentat două suite de dansuri. În efort de similaritate, jos, spectatorii cei mai înfierbântaţi i-au acompaniat, încinşi la rândul lor, în joc! Dintre artiştii care i-au fost alături interpretului Ştefan Vlad la ziua sa de cântec, bunăvoie şi serbare românească sunt în fruntea genericului următorii: Maria Văduva, Geta Postolache, acordeonistul Ştefan Ioniţă cu soţia sa, interpreta de muzică populară Nicoleta, Georgeta Nichifor, Elena Granzulea, Cătălina Alexa, Gabriel Lungu, Georgiana Aurică.  
 
Spectacolul a ocazionat pentru interpretul Ştefan Vlad şi lansarea ultimului său album, „Pe ţărmuri de Dunăriţă”.  
 
Nimeni nu poate pleda contra dulcelui, câtă vreme spectacolul însuşi a fost dulce ca zahărul de la un capăt la celălalt, aşa că la sfârşit, protagonistului sărbătorit Ştefan Vlad i s-a oferit un tort şi adiacentele tortului, lansatoarele şuvoaielor de scântei care au conferit o atmosferă exotică neuniformă cu tradiţia, dar se poartă azi, şi e frumos...!  
 
Sfârşitul de spectacol a fost entuziast, iar despărţirea aproape irealizabilă şi interiză! Ştefan Vlad stăpâneşte arta spectacolului, cu atât mai măiestrit de data aceasta, cu cât relaţia cu publicul a fost împărţită în doi artişti: maeştrii Ştefan Vlad şi Georgel Nucă!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Ştefan Vlad. Cântecele, travaliu melancolic dens / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1650, Anul V, 08 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!