CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1642 din 30 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Ziua Dunării marcată sărbătoresc în România
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„În data de 29 iunie, țările dunărene sărbătoresc Ziua Dunării. Această dată s-a stabilit la Viena pe 1 iunie 2004, la inițiativa Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Data marchează semnarea Convenției pentru Protecția Fluviului Dunărea, pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).  
Sărbătorim Fluviul Dunărea, al cărui bazin este format din teritoriul sau părţi din teritoriul a 19 state europene. Dunărea este cel de-al doilea fluviu al Europei, cu o lungime de 2870 km, de la izvor și până la vărsarea în Marea Neagră. Traversează zece țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad), parcurgând în drumul său contexte politice, economice și istorice foarte diferite. Bazinul Dunării găzduiește ecosisteme diferite, incluzând zone umede de importanță europeană și asigurând suportul și resursele pentru mai mult de 80 de milioane de oameni. În aceste condiții, cooperarea internaţională, bazinală şi bilaterală este deosebit de importantă, fiind o condiţie pentru dezvoltarea durabilă şi pentru protejarea şi conservarea ecosistemelor acvatice. Acest fluviu reprezintă o punte de legătură între statele pe care le traversează.  
Activităţile dedicate Zilei Dunării se desfăşoară sub coordonarea Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea în toate statele dunărene sub sloganul „Fii activ” , pentru a manifesta dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării şi conservării acestui fluviu şi a tuturor resurselor de apă din bazinul său”.  
(dr.ing. Emil Vamanu, Director Administraţia Bazinală de Apă Siret)  
 
MESAJUL doamnei Graţiela Leocadia GAVRILESCU, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu ocazia Zilei Dunării 29 iunie 2015  
 
Doamnelor și domnilor,  
Stimați colegi,  
 
Am bucuria să mă adresez dumneavoastră cu ocazia sărbătorii Zilei Dunării din acest an, în special pentru că această zi are o semnificație deosebită, deoarece anul 2015 este anul în care trebuie să finalizăm al doilea Plan de management al bazinului hidrografic al Dunării.  
Așa cum știți, din punct de vedere geografic, teritoriul României este cuprins în proporţie de 98% în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, bazin a cărui suprafaţă cuprinde zone amplasate pe teritoriul a 19 ţări. Fluviul Dunărea, care are un bazin hidrografic de peste 817.000 km2, este principala arteră hidrografică a Europei, legând vestul şi estul Europei şi vărsându-se în Marea Neagră prin Delta Dunării care este, ca mărime, a doua zonă naturală umedă de pe întregul continent.  
Apele fluviului Dunărea și ale afluenţilor săi cuprind un ecosistem acvatic de o mare valoare economică, socială şi ecologică. Ele reprezintă sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigaţie, hidroenergie şi agrement pentru o regiune dens populată a continentului european.  
Ca țară cu ponderea cea mai mare ca suprafaţă şi populaţie şi ca stat aval în bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între țările dunărene, prin care să se promoveze acţiuni coordonate de protecție a calității apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.  
În acest sens, un rol deosebit revine Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, care oferă cadrul instituţional necesar pentru cooperarea la nivel de bazin hidrografic şi prin intermediul căreia se realizează o armonizare a strategiilor şi activităţilor care au drept scop utilizarea durabilă a apelor şi protecţia mediului acvatic.  
Un mare pas înainte în cadrul acestei colaborări a fost facut în anul 2001, când toate statele din Comisia Internaţională pentru protecţia Dunării, cele mai multe nefiind membre al Uniunii Europene la acel moment, au convenit să implementeze Directiva Cadru pentru Apă la nivelul bazinului Dunării.  
Cele mai importante acţiuni ce trebuie întreprinse pentru îmbunătăţirea calităţii apelor din bazinul fluviului Dunărea sunt cuprinse în cadrul Planului de management al bazinului fluviului Dunarea, plan de management care reprezintă nucleul Directivei Cadru pentru Apă. Acest plan este elaborat în comun de statele dunărene, în cadrul Comisiei Internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea, şi este alcătuit dintr-o componentă conţinând problemele comune la nivelul bazinului şi din planurile naţionale ale ţărilor din bazinul Dunării.  
Primul plan de management a fost aprobat în februarie 2010, iar în prezent, prioritară este implementarea lui şi, în special, a programului de măsuri care are drept scop atingerea unei stări bune a tuturor apelor din bazin, ceea ce implică un mare efort financiar şi de capacitate instituţională.  
Trebuie să recunoaştem însă că rezultate satisfăcătoare la nivel regional se pot obţine numai prin stabilirea şi realizarea unor obiective concrete la nivel naţional. Guvernul României acordă o atenţie deosebită programelor şi proiectelor ce au drept obiectiv protecţia calităţii apelor la nivel naţional, alocându-se pentru aceste activități fonduri atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene și credite externe. Astfel, în noua perioadă de programare bugetară 2014-2020, componenta de apă are alocată cea mai mare parte din fondurile disponibile. Este însă necesar să se depună eforturi susţinute pentru utilizarea acestor fonduri şi pentru creşterea gradului de absorbţie. De aceea, prioritatea numărul unu al activităţii de gospodărire a apelor, trebuie să fie implementarea proiectelor cu finanţare euorpeană.  
Pe de altă parte, este evident că implementarea Directivei Cadru pentru Apă necesită colaborarea şi participarea tuturor sectoarelor care influenţează sau sunt influenţate de cantitatea şi calitatea apei. Este important să conştientizăm faptul că numai acţiunile guvernamentale nu vor aduce îmbunătăţirea calităţii apei şi a condiţiilor de mediu. Industria, fermele agricole şi autorităţile locale trebuie să acţioneze în aşa fel încât să contribuie la conservarea şi, dacă este necesar, la refacerea ecosistemului acvatic care ne aparţine tuturor. Este important să subliniem că oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităţilor prin elaborare de reglementări, monitoring şi inspecţie sau prin lucrări de investiţii nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul sectoarelor economice şi comunităţilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. În sprijinul acestei idei funcţionează Comitetele de bazin care contribuie, prin implicarea tuturor actorilor în activitatea decizională din acest domeniu, la eficientizarea colaborării şi responsabilizarea tuturor celor care convieţuiesc în acelaşi bazin hidrografic.  
Nu în ultimul rând trebuie să subliniem că, în acelați timp cu implementarea obligaţiilor deja asumate, trebuie să facem faţă unor noi provocări generate de schimbările climatice şi intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. Având în vedere că oricâte eforturi am depune în acest moment pentru diminuare factorilor care contribuie la aceste schimbări climatice, efectele acestora vor continua să se manifeste estenecesar să stabilim şi să implementăm măsuri de adaptare, în special în domeniul apei. Anul acesta pare să fie unul tipic a ceea ce este posibil să ni se întâmple în viitor şi anume o alternanţă destul de rapidă între fenomene de inundaţii şi secetă.  
În încheiere doresc să mulțumesc tuturor celor care prin activitatea depusă sprijină realizarea unei gospodăririi durabile a apelor României şi să vă asigur că susțin orice acţiune şi iniţiativă pe care le consideraţi necesare pentru realizarea obiectivelor activităţii de gospodărire a apelor, atât la nivel naţional cât şi la nivel local, astfel încât împreună să rezolvăm problemele existente şi să facem faţă provocărilor viitoare.  
Vă mulțumesc.  
(Text editat de către Aurel V. ZGHERAN)  
 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Dunării marcată sărbătoresc în România / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1642, Anul V, 30 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!