AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1634 din 22 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Tita Bărbulescu. Artistă înstelată ca cerul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiică a lui Nicolae Bărbulescu, lăutar cu ştaif de staroste, al lăutăriei cum n-o să mai fie nu doar la obârşia sa, ci nicăieri în România mare, artista cu un glas numai melancolie, Tita Bărbulescu s-a ivit ca o pasăre cu glas alinător, a plaiurilor argeşene ce-a urcat la cerul cântului şi iubirii neamului românesc.  
A început să cânte la Corul Căminului Cultural Topoloveni, Călinești, participând la Concursul căminelor culturale pe țară, la care a câştigat locul I, ca solistă vocală a corului. Următorul pas pe cărarea spre esplanada scenei de mai târziu, căreia curând îi va deveni slujitoare pe viaţă şi efigie a ei, va fi la Școala Populară de Artă din București, unde va studia canto cu profesorii Gheorghe Oancea și Ana Armășeșcu. Întorcându-se după absolvire, la vatra sa natală, se va angaja la orchestra populară „Doina Argeșului” din Pitești. Odată revenită acasă, cu o pasiune aşezată şi clarificată, precum şi cu o acumulare de cunoştinţe în domeniu, porneşte o activitate de culegere de folclor de la lăutari autentici argeşeni.  
Neîntrerupt îşi fructifică de acum maximul calităţilor sale vocale şi sensibilitatea sufletească. Deopotrivă cu munca de culegere, alegere, lustruire şi scoatere la lumină prin glas a safirelor de cântec folcloric argeşen, preluat chiar de la bijutierii lăutari, va efectua întâile imprimări la radio, cu acompaniamentul orchestrei „Doina Argeșului”. Acestea sunt azi comori ale Fonotecii de Aur a Radioului: „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești păn’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene” şi altele. Cine le-a auzit şi le cunoaşte, doar rostindu-le titlurile le şi aude răsunând în urechea intimă a memoriei sale!  
Între anii 1960-1962, stabilită la București fiind, artista Tita Bărbulescu se va angaja la Teatrul „Ion Vasilescu”, după care se va transfera la „Doina Olteniei” din Craiova, iar apoi la „Flacăra Prahovei” din Ploiești.  
Într-o viaţă cu rod inegalat artistic, în care a dăruit neamului său braţe de flori ale cântecului, interpreta Tita Bărbulescu a colaborat cu luminoşi cântăreți și dirijori contemporani ei, alături de care a peregrinat ţara şi a străbătut lumea. A cântat în Bulgaria cu Maria Tănase, precum şi în Anglia, Spania, Austria, Turcia, Cehoslovacia... Afară de „pasărea măiastră” a cântului românesc, Maria Tănase, interpreta ce-a glăsuit şi glăsuieşte cântul lin şi alinător ca mângâierea rugii, Tita Bărbulescu, a mai evoluat în scenă, în ţară şi străinătate, alături de: Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Dan Moisescu, Alexandru Grozuță, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și mulți alții. Imprimările sale aurorale se datorează în primul rând unui acompaniament pe măsură al Orchestrei Radio, conduse de Victor Predescu, Ionel Budișteanu, Radu Voinescu sau Paraschiv Oprea.  
Rod al muncii de culegere de folclor, consecvente şi de prolificitate remarcabilă, interpreta Tita Bărbulescu are azi adunată o comoară de piese, dintre care pe multe le-a luminat cu propriul glas. Ele au zburat ca vulturul din munte în munte, din văzduh în văzduh pe deasupra câmpiilor româneşti, s-au răsădit în flori ale melosului şi au sporit frumuseţile cântecelor noastre. Au rămas în memoria afectivă a iubitorilor de muzică folclorică românească şi vor dura absorbite în eternitatea muzicii zidite pe temelii şi rădăcini culturale şi artistice solide. Printre ele: „Sus la munte la Muscel”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești pân’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene”, „Măi neicuță de pe Olt”, „Din Pitești la Câmpulung”, „Trei lalele din Pitești”, „Măi neicuță Constantine”, „Marine, Marine”, „Dorul de Topoloveni”, „Neicuță din Călinești” şi multe altele...  
Nu a avut o simţire rece nici faţă de romanţă ori muzica de voie bună. Dintre fructele acestor genuri muzicale, glăsuite magnific de către artista Tita Bărbulescu, sunt menţionabile piesele: „Trece timpul ca nebunu’”, „Intru-n crâșmă, uit de toate”, „La crâșma din Mătăsari”, „Țuiculiță de Pitești”, „De aia-i bine cât trăiești”, „Ce ne-aduce 2000”, „Să ne cânte lăutarul”, „La hanul de peste drum”, „Se duc tinerețile”, „Sus paharul”, „La cârciuma de sub tei”, „Ieftinește, Doamne, băutura”, „Bine e să fii patron” etc.  
A cântat pentru mângâierea inimii românilor, timp de mai mult de patruzeci de ani, peste trei sute de de cântece pe care le-a imprimat la Radio și Electrecord, a participat în peste cinci sute de spectacole, recitaluri și festivaluri, şi-a nemurit glasul şi strălucitoarele sale piese de folclor, romanţă şi muzică de petrecere în peste treizeci de discuri și casete audio. Se bucură de dragostea preţuitorilor lor, următoarele: „Sus la munte la Muscel”, „Argeșene, argeșene”, „Din Pitești pân’ la Trivale”, „Dacă nu e neică, geaba”, „Dacă-ar crește-n iarbă, dorul”, „Cântece de nuntă”, „Muzică populară”, (cu Paraschiv Oprea la Electrecord), „Într-o crâșmă uiți de toate”, „Cântece de voie bună”, „Prieteni dragi”, „Azi e ziua ta”, „Ieftinește, Doamne băutura”, „Ce ne facem, dragi femei” (Eurostar), „Sus paharul” etc.  
Suntem, întru bucuria şi binele nostru, contemporanii unei artiste de valoarea acelora pe care un veac nu le dăruie cu generozitate ci cu grija univeral valabilă ca bogăţiile să nu fie împrăştiate, ci agonisite şi păzite! Ea este inegalabila Tita Bărbulescu, artistă înstelată ca cerul, cu lumină pe sufletul profund şi frumos precum cosmosul!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Tita Bărbulescu. Artistă înstelată ca cerul / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1634, Anul V, 22 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!