CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1632 din 20 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Nicoleta Voica. Nedezbinare între inimă şi minte
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Solida temelie artistică, prelungită adânc la masivul pietrei subsolice firuite cu filoane aurifere de folclor bogat şi durabil, s-ar fi irosit, de bună seamă, dacă n-ar fi existat de la Achim Nica încoace şi cântăreţi care nu se încaieră între ei să aducă în orizontul spectacolului contemporan plin de artefacte şi zisă muzică populară pe măsura cerinţei de bani fără număr şi din orice sursă. 
  
Decadenţa intrată brusc şi în forţă până la măduva producţiei muzicale româneşti abundente câtă frunză şi iarbă, dar săracă mai mult decât deşertul, de apa vie şi curată a fântâniţei folclorului, a devastat într-atât muzica, încât nimeni nu o mai apără decât artişti transformaţi în soldaţi care au sigiliul sărutului îndumnezeit al harului combinat cu datoria. 
  
Valoarea interpretativă şi repertoriul artistei Nicoleta Voica, născută la Reşiţa, Caraş-Severin, au condiţia ideală ce răspunde crezământului că muzica folclorică e a tuturor, dar nu toţi o pot glăsui! Solista de muzică a Banatului, Nicoleta Voica, acum când este din ce în ce mai greu de cules cântec, deoarece bătrânii noştri nu sunt eterni şi-i şi diminuată preferinţa pentru arta autentică deoarece falsul cultural nu se lasă nici el mai prejos de falsul din toate, mai proeminent azi decât în cel mai negru gând al înaintaşilor, glăsuieşte un cântec ce-şi croieşte drum ca iubirea până la nucleul sufletului. Mai ales doina cântată de Nicoleta Voica are în ea îngerul! 
  
În legătură cu baza acestei concluzii ajunge să fie auzită cu urechea şi ascultată cu inima, privită cu ochii deschişi şi văzută cu ei închişi! Impresia pe care o creează Nicoleta Voica, atât vizual cât şi cu glasul mângâietor şi mesajul poetizat al cuvântului, nu lasă loc unei dezbinări între inimă şi minte! Nicoleta Voica este omul frumos, cu frumuseţe văzută şi frumuseţe contemplată, dar şi omul frumos cu frumuseţe auzită şi frumuseţe absorbită prin porii sufletului. Nicoleta Voica întoarce omului trăirea în formă sensibilă, de la abisul timpului căruia i se dau la prea mic preţ zilele bune şi zilele rele ale omului! 
  
O clipă cu Nicoleta Voica nu aparţine de timpul nefizic precum neantul, ci de spiritul uman viu, precum veşnicia! Ea reînviorează acele sentimente ale omului care fie erau somnolente, fie fuseseră reduse la descurajare, fie nu se cunoşteau! Făptuirea aceasta miraculoasă nu are niciodată niciun ajutor de la improvizaţia de moment, deşi vine şi din resorturile talentului care nu-i altceva decât duhul fără legătură cu propria lucrarea, nici de la raţiunea rece de recompensă ci pur şi simplu de la buna şi echivalenta organizare a muncii cu harul şi iubirea! Iar cele trei conţinuturi inseparabile ale artei cântecului Nicoletei Voica au la rândul lor două chivoturi umane în care sunt păstrate ca mirul: inima şi mintea! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Nicoleta Voica. Nedezbinare între inimă şi minte / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1632, Anul V, 20 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!