CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1629 din 17 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Naidin Safirele albastre ale cântecelor sale, descoperite de Benone Sinulescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nevârstnici oameni sunt melozii iviţi în lume ca să îndumnezeiască omul cu tihnă, lumină, înveselire şi visare! Între ei e Naidin, un artist ce cântă cântecul şi poetizează poezia, reîntorcându-le de două ori prin inima sa care e o distilărie de emoţii!  
 
Trei fructe are cântecul său: poezia care e vulturul gândului, vocea care e gura sufletului, violoncelul care e meşterul inimii. Aceste trei lumini din care se montează laserul cântului lui Nadin sunt nouăzeci de părţi înger şi zece demon!  
 
Trebuia să apară un astfel de muzician, pentru că cineva era de prevestit că va să vină ca să sfarme voluptăţile prostului gust. Ornamentica bizară a cântecului din jurul paharelor e cea dintâi care încarcă viaţa celor ce preferă aşa ceva, dar şi a celor care o au cu sila! La aceasta se adaugă savoarea dulceţurilor cu bulbuci a ziselor fără să fie cântece, a ofrandelor desfătării cu necântece zbierate, zguduitoare sau veştejite.  
 
Şi-atunci, din şoapte profetice urcând lent la cer, căzând înapoi ca grindina de safire albastre, la ureche, face de o vreme, în lumea melomanilor cumsecade, o cursă legănătoare în braţele visului, cântecul lui Naidin.  
 
L-a auzit şi l-a ascultat într-o zi maestrul Benone Sinulescu şi imediat şi-a dat seama că a descoperit o voce ca o mână lină şi mângâietoare care să împingă oamenii de la relativizarea vieţii, la supremaţia ei lirică. Întâlnirea lui Naidin cu inegalabilul Benone Sinulescu premerge drumului spre scenă căci întâlnirea aceasta este pragul scării muzicale a lui Naidin. Secunda e comprimarea timpului, dar pentru viitorul artistic al lui Naidin, secunda în care el l-a săgetat pe interpretul Benone Sinulescu e stăpâna timpului, căci atunci s-a consfinţit cu sigiliu pe viaţă punerea în valoare a fructelor talentului său, începând să pârguiască!  
 
Tot cam în acea vreme, maestrul Benone Sinulescu mai pusese ochii pe o minune de fată frumoasă, cu o voce de canar, care mai apoi a demonstrat, Emilia Dorobanţu (mai târziu îl va descoperi pe doinitorul Banatului sârbesc, Lazăr Novak). Iată cum, o întâlnire a unui artist debutant cu maestrul Benone Sinulescu e întâlnirea frunzei cu roua care o îniorează şi sorele care o lăcuieşte!  
 
Din ziua întâlnirii cu Benone Sinulescu, până azi, Naidin a urcat, ajungând un artist ce savurează cântul şi-l redă omului rafinat şi dulce, precum albina care ia de la floare gust şi parfum, le preface fagure cu miere!  
 
Artistul a învăţat, a muncit, învaţă şi munceşte încă, a avut şi are duh! Fireşte, datorează maeştrilor săi, mentori, datorează harului, îşi datorează sieşi şi maestrului Benone Sinulescu ceea ce a ajuns azi. Iată, câtor oameni şi câtor stări le destinăm noi, aşadar aplauzele, pe lângă a le destina celui care înglobează totul într-o voce, un violoncel şi o poezie, Naidin, trup şi spirit al propriului cânt, nouăzeci părţi înger, zece părţi demon!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Naidin Safirele albastre ale cântecelor sale, descoperite de Benone Sinulescu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1629, Anul V, 17 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!