AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1621 din 09 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Iuliana Tudor. Emisiuni incluse între fapte elevate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iuliana Tudor este unul dintre oamenii de televiziune pe care propriile emisiuni îi ilustrează mai fidel decât fotografia. Emisiunea „O dată-n viaţă”, de pildă e ca o vină de prunc ce spune sub juruinţă că nu se mai întâmplă...! Dar uită aceasta în secunda a doua! Întocmai, „O dată-n viaţă” e o emisiune tv de considerabilă audienţă, la care unii dintre protagonişti, să nu mai vorbim despre amfitrioana, prezentatoarea, moderatoarea Iuliana Tudor, sau despre maestrul Nicolae Botgros şi magnifica sa orchestră „Lăutarii” din Chişinău, nu o comit numai „o dată-n viaţă”, ci şi a doua, a treia, a nu ştiu câta oară, dar bine fac!  
Această emisiune are congruentele utilului combinat cu agreabilul! Cine o vizionează întreprinde o explorare în sufletul deschis al foarte cooperantei Iuliana Tudor. De fapt, mai presus de a fi cooperantă, Iuliana Tudor este primitoare, amintind printr-o astfel de trăsătură de caracter de pierduta bunăvoie românească exprimată în simplitatea întâmpinării oaspetelui în poartă sau în pragul uşii, apoi a conducerii lui până la plecare şi mai departe, cu privirea, până după o cotitură a uliţei...!  
Emisiunea „O dată-n viaţă” urmează acest ancestral ritual de omenie sătească, din care derivă pacea, singură în măsură a mai aduce împreună oamenii în vremile acestea când numai negustoria modernă, numită management, direcţionează paşii a doi oameni pe acelaşi drum!  
Cum se remarcă mai sus, emisiunea „O dată-n viaţă” e fotografia spirituală a gazdei, prezentatoarei şi moderatoarei ei, Iuliana Tudor. Dar e şi inversabilă această postură. Nu se evaluează greşit spunându-se că şi Iuliana Tudor este la rându-i o fotografie a emisiunilor sale! Dovadă nu este numai „O dată-n viaţă” ci toate emisiunile la care a participat sau participă, „O vedetă... populară”, de exemplu, nefiind cu nimic mai prejos.  
Aceasta exemplifică luminat modul în care actul profesional nu e o treabă de mântuială, în măsura în care încorporează categoria de artă. În ce o priveşte pe Iuliana Tudor, ca om de televiziune, dar nu numai, este evident faptul că îşi trăieşte opera fiecărei emisiuni, creând-o, desfăşurând-o, meditând asupra ei. Ceea ce aduce cu fantezia matematizată a artei dirijorului. După cum dirijorul nu plimbă, dintr-un tic, un băţ prin aer, ci coordonează un cosmos sonor dintr-o piesă muzicală, prin mişcările controlate milimetric ale baghetei, tot astfel şi omul de televiziune Iuliana Tudor este „vinovata” emisiunilor sale, de la arhitectură, la rigurozitatea desfăşurătorului, până la punctul terminus, când orchestra maestrului Nicolae Botgros intonează bucata muzicală de sfârşit, una şi aceeaşi cu aceea a următorului început.  
Capătul unei emisiuni cu Iuliana Tudor nu e sfârşitul, e parte de ciclu, fiecare dintre ele lăsând loc de plăcere în aşteptarea celeilalte. Acest lucru n-ar fi posibil dacă s-ar strecura vreo secundă prin program nepoftita plictiseală! Ceea ce ajută ca Iuliana Tudor să inducă aprecieri şi stări simpatetice în rândul celor care îi vizionează spectacolele este, pe lângă prezenţa sa corporală atrăgătoare şi interrelaţionarea agreabilă cu protagoniştii şi publicul, ştiinţa lucrului pe care îl făptuieşte. Are pricepere şi talent! Prezentarea sa efervescentă ţine trează atenţia publicului în fiecare milionime de secundă, pe când surâsul ei, voioşia şi expresia de bunătate fără capăt, mina sa foarte omenoasă, lipite de chipul ei plăcut oricui, o atrag în sufletul publicului, unde este binevenită ca un idol. De aceea, Iuliana Tudor are fani, declaraţi ori nu (cel ce scrie, o declară acum)!  
Ceea ce este mai puţin ştiut, ea şi cântă, cu un talent poate cumva redus de impracticarea interpretării şi exerciţiului vocal curent, însă Iuliana Tudor cântă foarte bine! În toate faptele umane cu valenţe de artă există, dacă nu un egalitarism, în tot cazul, un fond creat de tendinţa acaparării benevole a inimii celor cărora li se adresează. Când ceva şchiopătează, când răzbat semnele impreciziei, când se permite compromisul, nimic nu mai are lumină de la estetică, etică şi spirit.  
Incluse între faptele elevate, emisiunile Iulianei Tudor se detaşează în spaţiul meritocratic al profesionalismului şi pasiunii, iar ca om de televiziune şi ca om înainte de orice, inspiră o poetică a gândului, o admiraţie, o bucurie de a o vedea, un noroc de a o cunoaşte, a o avea o clipă în apropiere, a schimba cu ea măcar cuvânt...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
.  
 
Referinţă Bibliografică:
Iuliana Tudor. Emisiuni incluse între fapte elevate / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1621, Anul V, 09 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!