AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1618 din 06 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Emil Hossu ...aşteptat şi primit de posteritate, deşi prea curând…
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Emil Hossu a vieţuit, a creat, a dăruit, a luptat şi rezistat în vremile contemporane nouă, sub un efect curabil şi neîntrerupt al iubirii pe toate coordonatele ei de adresabilitate: iubire de viaţă, iubire de libertate, iubire de oameni, iubire de natură, iubire de teatru, iubire de cinema, iubire de iubire, iubire de Catrinel Dumitrescu!  
Nimeni nu are ştiinţă despre trăirea propriei stingeri, ultima secundă (dacă nu cumva secunda aceasta are o dimensiune inimaginară) fiind cea despre care nimeni nu ştie nimic şi singura din viaţă care nu se mai înregistrează, pentru că dispare odată cu timpul fiecăruia! Rămâne altora povestea ultimei noastre secunde care e, prin urmare, un ultim cadou al omului dăruit cuiva în formă conştientă sau nu, dar în tot cazul, în timpul vieţii sale ajunse la punctul ei terminus!  
Ceea ce a dăruit odată cu ultima sa respiraţie Emil Hossu, a fost o mărturisire ca o poleială de aur a edictului încheiat tacit cu viaţa, auzită de cei prezenţi lângă trupul căzut, la momentul sfârşitului său tragic şi fulgerător: „Te iubesc, Catrinel!”. Glorioasă oprire din viaţă şi demnă pornire în taină şi veşnicie! Nu spaimă, nu opunere încrâncenată, nu convulsii...! „Te iubesc, Catrinel!”, aceasta a ţinut loc de rugăciune celui ce se despărţea de lume şi a cântărit mai mult decât aurul lumii, pentru soţia actorului, Catrinel Dumitrescu. Mărturisirea a avut valoare de rugă, de juruinţă şi de comoară.  
Cu repeziciune de gând, ori de fulger, actorul Emil Hossu şi-a predat veşniciei lumina spiritului său, iar corpul gol s-a prăbuşit pe scenă la „Nottara” în timpul repetiţiei, cu puţin înaintea începerii spectacolului „Aniversarea”. Publicul venit deja în sală, sau împrăştiat prin foyer, a fost consternat. În locul replicilor şi vervei actorilor s-a rostogolit înapoi timpul, apoi şi-a frânt parcurgerea minutarelor lumeşti şi s-a instalat în locul lui, pe jilţul morţii, tăcerea criptică.  
Sinistra, neînduplecabila moarte venise să petreacă în necunoscut şi iubire incertă un genial actor pe care aici îl cunoşteau şi iubeau toţi! Unde l-o fi dus?! În urma sa a rămas numai o amintire! O amintire adoptată de istoria teatrului şi cinema-ului românesc ce l-au înfrăţit cu stelele lor care ard şi luminează dincolo de viaţă.  
Din ample puncte de vedere, actorul Emil Hossu a însemnat un reper moral şi cultural al neamului românesc. Este descendentul unei familii oneste din care tatăl său, diplomat în perioada prosperă a României monarhice a fost martir al neamului, fiind osândit cu puşcăria, apoi comutat la muncă silnică pe nimicitorul şantier de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde au fost schingiuiţi, zdrobiţi şi asasinaţi atâţia şi atâţia intelectuali şi patrioţi români! Caznele din detenţie şi istovirile de la Canal l-au învins corporal pe tatăl actorului Emil Hossu, care s-a sfârşit foarte tânăr. Fiul său, unul dintre pruncii deportaţi ai României, sub un regim care l-a oripilat într-atât încât de când s-a mărit şi până în ultima clipă a protestat viguros contra oricărei manifestări cu similarităţi ideologice, rămânând fără tată, a rămas fără copilărie. Aceasta i-a cimentat pe conştiinţă principii neînvinse de nimic şi niciodată. Chiar şi în zilele palidei şi degeneratei democraţii de azi s-a solidarizat cu oponenţii dictaturii, nu cu mult timp înainte de a cădea, participând la un miting la care a vorbit de la tribună, scurt, întrucâtva cu o intonaţie slăbită de ghearele bolii ce poate că săpa la inima lui încă de pe atunci, sau de mai demult.  
Principiile după care s-a călăuzit întreaga sa viaţă actorul Emil Hossu au fost sădite în inima sa, nu culese, ori copiate, iar toate experienţele din decursul vieţii au fost fundamentate de către el şi organizate în acţiuni, încă de când, copil fiind şi-a însoţit timp de un an şi trei luni familia deportată într-un lagăr din Germania, după Dictatul de la Viena, pe seama căruia Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei.  
În teatru şi cinema, însă, juca numai actorul. Viaţa, principiile şi zbuciumările personale, care l-au ajuns din urmă într-o zi, nu-l urmăreau. Actorul Emil Hossu se asimila în personajul său, pozitiv, negativ, ori cum ar fi fost el, şi pe care îl juca strălucit! Nu, în niciun caz nu reducea actoria la exhibiţionism, făptuia artă jucând teatru şi film, nu se raporta la forme înţepenite, de personaje îmbrăcate în umbra lui ci el, actorul se încorpora în personaj, îl trăia şi îl reproducea prin sine!  
A fost un artist intrat deja în universul simbolic de stele arhetipale ale artei actoriei româneşti de la începuturile sale în teatru şi cinema, iar când drumul său prin lumea efemeră s-a închis, era aşteptat şi primit de posteritate, deşi prea curând!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Emil Hossu ...aşteptat şi primit de posteritate, deşi prea curând… / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1618, Anul V, 06 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!