CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1616 din 04 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Catrinel Dumitrescu Sabia şi scutul actorilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-un anume fragment de critică teatrală (nu-l numim ca să nu se creadă că îi ştirbim competenţa) se vorbeşte, fără greşeală până la un anumit punct, că actriţa Catrinel Dumitrescu se ascultă cu ochii închişi, la teatru, pentru că induce o rupere de real şi aduce visul. În faţa unui astfel de tablou de privit cu ochii interiori, în afinitate cu auzul lăuntric fin şi pătrunzător până la emoţia respiraţiei, adevărul se desparte de evocare la limita la care se stabileşte ca axiomă că văzutul e secundar în înţelegerea şi trăirea a ceea ce se deduce auditiv, în ce o priveşte pe Catrinel Dumitrescu! 
  
Nu! Catrinel Dumitrescu trebuie şi privită, prin ochii ei se poate călători! Ei sunt un început de drum în cosmos! Strălucirea şi blândeţea lor farmecă şi absorb privitorul cu totul, ducându-l ca pe o barcă în tangaj, pe cărarea fără pulberi a meditaţiei. 
  
În ochii actriţei Catrinel Dumitrescu e o lumină sedativă! Cine îi pătrunde bea din ei vis, iubire, linişte, bunătate, iar aceste licori conduc la beţia ce nu clatină ci înalţă! Ochii aceştia sunt scânteietori, adânci, frumoşi, călăuzitori în contemplaţia vieţii. De ce, atunci, să se irosească şansa de a fi priviţi?! Ochii aceştia completează în mod necesar intonaţia rostirilor în roluri, deopotrivă cu gestica trupului, într-o uniformă însoţire ce acordă actului actoricesc valenţele totalului talent. 
  
Catrinel Dumitrescu este o actriţă completă, iar a exclude din plurivalenţa vocaţiilor sale întocmai tabloul vizual al interpretării, în primul rând al interpretării pe scenă, unde este principesă a teatrului, ar însemna a vorbi despre o artistă fără chip fizic, asemenea florii fără culori! 
  
Actriţă la „Nottara”, Catrinel Dumitrescu are distribuţii notabile şi în cinema-ul românesc, dar întocmai din motivul că teatrul e act viu artistic, drum direct şi natural de comuniune cu publicul, scena este, fără îndoială, mediul de familiaritate a potenţialităţii sale actoriceşti. Un timp mirific şi împlinit venea la „Nottara” la braţ cu inegalatul şi regretatul actor Emil Hossu, soţul ei. S-a stins, însă, actorul, necrezut şi trist! Pretimpuriu! Niciodată nu este un timp adecvat stingerii vieţii unui om, dar pe irevocabila finitate a vieţii, măcar şi o secundă mai mult e o avere! Iar artistul Emil Hossu ar fi meritat ani mult mai mulţi, pentru că şi publicului i se cuvenea să-l mai aplaude la scenă. Ultimele aplauze pentru el, au venit însă prea devreme, iar sufletul artistei Catrinel Dumitrescu a fost atunci ars de cărbunele despărţirii. Dar actriţa are forţă şi nu greşeşte Dumnezeu că îl apără, nici publicul că îl iubeşte! 
  
Catrinel Dumitrescu, afară de actele artistice ale sale, în teatru şi film, are prezenţe remarcabile în spaţiul civic, deosebit de active prin exprimarea de opinii în legătură cu actualul vieţii publice, cu problemele cotidiene naţionale. Participările la emisiuni tv de dezbateri pe astfel de teme exemplifică în ce o priveşte un spirit fervent, o claritate de analiză, sentimente patriotice puternice, neartificializate, necondiţionate... E un model, din această perspectivă, pe care nu-l pot copia politicienii, deoarece nu are nicio legătură cu metodele căpătuirii. 
  
Dincolo şi dincoace de acestea, Catrinel Dumitrescu e o artistă. Pleiada românească de ostaşi ai artei teatrului şi cinema-ului va menţiona în istoria culturală care se scrie în contemporaneitate, numele Catrinel Dumitrescu, împreună cu ale celorlalţi artişti care rezistă acum, conştienţi că harurile Thaliei au nevoie mai mult ca oricând de sabia şi scutul actorilor! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Catrinel Dumitrescu Sabia şi scutul actorilor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1616, Anul V, 04 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!