AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1612 din 31 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Benone Sinulescu: un glas magnific ursit unui vodă al cântului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
24 mai, zi identitar aurorală a folclorului românesc: naşterea artistului Benone Sinulescu! Atunci când s-a născut, o ursitoare, deşi trează, era absorbită în reverie. Auzea în vis un glas magnific, cerând să fie întrupat într-un făt ce-ar fi crescut legănat în braţele cântului românesc, spre a-i fi fecior şi-apoi oştean. Surâzând, ursitoarea a plăsmuit un vodă al folclorului românesc pe care l-a hărăzit cu glas, iubire bunătate şi omenie, îmbogăţindu-i soarta cu ani îndelungaţi de viaţă şi melos care să nu mai semene cu altul în frumuseţe şi valoare! Aşa s-a născut Benone Sinulescu!  
Îl aşteptase neamul românesc, fiindu-i prezis că va veni! Mai cu seamă satul trebuia să aibă încă o stea luminătoare şi un duh alinător pentru că un alt vodă, al poeziei, va scrie că „veşnicia s-a născut la sat!”, iar ca să se adeverească zicerea aceasta trebuia ca cineva să alipească de suflet cântecul sufletului!  
Cultura sătească formată pe parcursul anilor, veacurilor şi mileniilor, devenise în sine un imperiu colonial binefăcător al românilor, de sus, din Bucovina, până la hotarul slav de sub Dunăre, de la Nistru, la Tisa, de la crestele munţilor, la ţărmul mării. Mai târziu, din nenorocire, avea să înceapă a se destrăma acest imperiu spiritual, cucerit din toate direcţiile, se ştie, întâi şi întâi de către forţele eruptive din interior, ale tristei plăceri de artefact şi pastişă. Abia acum începe să se înţeleagă ce rost a avut ursitoarea menindu-l pe Benone Sinulescu să slujescă iubitor, cântul!  
După cum petrece o localitate, putem potrivi cuvântul care exprimă identitatea sa culturală, iar după aceasta diagnosticăm cel mai nimerit starea de sănătate spirituală a locuitorilor ei! Cea examinată acum, din această perspectivă, este Lugojul, un aşezământ cu vechime istorică şi temelie pe sub care curg izvoare culturale curate, limpezi şi cu mireasmă de smirnă pentru investirea sufletului cu har! Este localizat în cuprinsul Timişului, sân de doină şi de poezie atât de fertile încât aici petrecerea ia uneori formă luxuriantă. În atari manifestări publice nu orice serbare de ocazie e un spectacol elevat, dar, în apropiere, la Făget, există Asociaţia Cultural artistică „Făgeţeana”, coordonată de către Ioan Gheorghe Oltean, preşedinte, o familie culturală cu aptitudini în măsură să separe evocările fastuoase cu orice preţ de luminile artei spectacolului suprapus cu dragostea şi respectul pentru tradiţie, folclor, credinţă. Dintotdeauna, aceste veleităţi au fost dominante şi au constituit o preexistenţă a fiecărei porniri a unui proiect al localităţii, de către oameni cu spirit frumos şi harnic, dar azi, oamenii care făptuiesc astfel de acte culturale sunt, într-o enumerare concizionată cu titlu de generic: întreg Lugojul. Prin această remarcă se lasă a se exclude cu de la sine slăbiciune câte vreun nonconformist, pretutindeni prezent, în orice comunitate, de altfel. Oriunde există interregnuri ce izolează pe unii membri într-o localitate, dar ceea ce rămâne este faptul comun, armonia, aspiraţia nedezbinată a colectivului unit!  
Sub această rază clară şi largă s-a organizat la Lugoj, o sărbătoare în măsura unei abstrageri selective a tot ce are mai bun şi mai frumos municipiul: aniversarea interpretului de muzică folclorică românească Benone Sinulescu. Pe pe 24 mai, maestrul a împlinit 78 de ani! E un prag de viaţă pe care Asociația Cultural Artistică „Făgețeana” alături de Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj l-aomagiat organizând pe 22 mai (2015) spectacolulul aniversar „Benone Sinulescu și invitații săi”, care a fost televizat pentru Agro Tv si Naşul Tv. Au cântat artişti locali, atribuind sărbătorii solemnitatea şi omagiul, la înălţime de artă a spectacolului, invitaţi şi, fireşte, sărbătoritul: Benone Sinulescu! Fără să fie dominat de glorificare, acest spectacol a creat o bună dispoziţie, coborând din lumina unui mit, între oameni, aievea, pe unul dintre cei mai iubiţi interpreţi muzicali români ai tuturor timpurilor. N-ar fi fost fericire mai mare ca aceasta pentru lugojeni, nici o mai veritabilă manifestare de iubire pentru artistul Benone Sinulescu! Distribuţia a fost următoarea: Anca Pacatiuş, Tiberiu Ceia, Anca Munteanu, Lazăr Novak, Elena Jurjescu Todi, Mircea Cârtişoreanu, Stana Stepanescu, Otilia şi Neluţu Radu, Violeta Deminescu Jurcă, Dorian Rain, Maria Boldan, acompaniaţi de formaţia instrumentală condusă de către prof. Ovidiu Balcu (Ovidiu Balcu - taragot -, Claudiu Topală - saxofon -, Cătălin Topală - acordeon-, Hunor Vass - vioară -, Loredan Pizmaş - tobă. De asemenea, au evoluat în spectacol Ansanblurile folclorice „Zestrea gugulanilor” din Caransebeş şi „Hora Belinţului”. Pe 11 iunie, aniversarea se va repeta la Arad. Împreună cu maestrul Benone Sinulescu vor cânta de această dată arădenilor artişti nu în mai mică măsură iubitori ai melosului folcloric: Florica Bradu, Cornel Borza, Cornelia Căprariu Roman, Tiberiu Crişan, Adrian Stanca, Mircea Cârţişorean, Petrică Pasca, Malvina Naghi, Andreea Dragoman.  
Lugojul, oraş cu o componenţă multietnică predominată de romîni şi germani, prin ceea ce făptuieşte repetat, colaborând cu Asociația Cultural Artistică „Făgețeana”, împlineşte în plan cultural aducerea la zi a ancestralităţii cinstirii cuvenite a oamenilor de seamă printr-o convingătoare comuniune între locuitori şi instituţiile de bază ale aşezărilor: administraţia locală, şcoala, biserica. În acest context se încadrează spectacolul aniversar închinat interpretului în al cărui repertoriu de cântece strălucesc reperele culturale tradiţionale ale românilor în chipul unui zăcământ aurifer inepuizabil, Benone Sinulescu! Întins până la graniţa cu efluviul unor coloane de gheizere, văzduhul Lugojului a clocotit sub cântece şi voie bună la acest spectacol care a pledat pentru apărarea cântecului şi sărbătorii municipiului în uniformitate cu o ferventă convertire a tuturor la trăirea absolută a binelui în comun. Toţi politicienii României n-ar fi în stare să aducă naţiunea în comuniune totală măcar o secundă, în modul în care maestrul Benone Sinulescu o face de o viaţă. O viaţă de om şi de artist, înstelată de iubirea tuturor. După o prestaţie artistică vivace culminată până la fervoarea cunoscută şi inegalată de către niciun artist din folclorul nostru muzical, a maestrului sărbătorit Benone Sinulescu, lugojenii au omagiat un idol, întocmai în nimbul în care el a luminat de peste şaizeci de ani, scena!  
Spectacolul a reînflăcărat pe lugojenii împrospătaţi sufleteşte cu voioşie şi iubirea muzicii. Cel ce redă cântului românesc forţa de binefacere pentru suflet, întocmai rugii, maestrul Benone Sinulescu le-a produs o bucurie fulminantă. Orice reticenţă faţă de participarea la bucurie, dacă ar fi fost cumva întruchipată la Lugoj, în ziua aceea, din motive fără de număr, spectacolul închinat maestrului Benone Sinulescu ar fi învins-o! Asupra ei ar fi domnit sărbătoarea!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Benone Sinulescu: un glas magnific ursit unui vodă al cântului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1612, Anul V, 31 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!