CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1602 din 21 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Administraţia Naţională „Apele Române” ; Administraţia Bazinală de Apă Siret (comunicate)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Administraţia Bazinală de Apă Siret. Încep lucrările de decolmatare a Lacului de Agrement Bacău  
 
Joi, 21 mai 2015, ora 10, Administrația Bazinală de Apă Siret va preda constructorului amplasamentul și va emite ordinul de începere a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare UHE Bacău II, judeţul Bacău”. Valoarea totală a investiției este de 9.407.773 lei, din care 8.673.035 lei pentru construcții și montaj. Din această valoare, până în prezent s-a alocat suma de 1.018.000 lei.  
„Datorită debitului solid transportat de pârâul Trebeș, pe malul drept al acumulării se manifestă un puternic fenomen de colmatare, fiind favorizată acumularea și dezvoltarea algelor, ceea ce a condus în timp la eutrofizarea lacului într-un grad avansat. Acest fenomen este preconizat a se extinde și înspre malul stâng al acumulării, conducând la diminuarea capacității de atenuare a viiturilor și degradarea continuă a calității apei, cu efecte negative asupra biodiversității din zonă cauzate de concentrația scăzută de oxigen”, precizează dr. ing. Emil Vamanu, director Administraţia Bazinală de Apă Siret.  
Lucrarea constă în decolmatarea cuvetei lacului de acumulare, rezultând un volum total de săpătură de circa 460.000 metri cubi. Pentru a se putea începe execuția, în perioada 7-11 mai s-a procedat timp de 5 zile la golirea treptată a acumulării, luându-se măsuri pentru protejarea ecosistemului și evitarea braconajului.  
Execuția va fi asigurată de asocierea de firme dintre SC ROM-GAN CONSTRUCT SRL Bacău și SC ALCONEP SRL Târgu Ocna. Lucrările de decolmatare vor fi corelate cu proiectul de modernizare a Insulei de Agrement demarat de Primăria Bacău.  
 
Georgian Cernat, ABA Siret;  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Administraţia Naţională „Apele Române”. Planurile de Management al Riscului la Inundaţii  
 
Specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale „Apele Române”, Administrației Naționale de Meteorologie şi Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor s-au reunit, în perioada 13 – 15 mai 2015, la Braşov, în vederea discutării unor situaţii pe probleme de apărare împotriva inundaţiilor, un fapt important fiind propunerile de îmbunătăţire privind funcţionarea fluxului informațional, în perioadele de ape mari.  
Un subiect important pe ordinea de zi a fost Stadiul de implementare al Directivei Inundaţii din România - Planurile de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI), care în România se vor întocmi la nivel de bazin hidrografic şi constituie a treia etapa din cadrul raportărilor pentru Directiva 2007/60 pentru managementul riscului la inundatii.  
Ele iau în considerare aspectele relevante, precum viiturile și zonele potențial a fi afectate și anume, care au potentialul de a reţine apa din inundaţii, cum ar fi albiile majore cu retenţie naturală, obiectivele de mediu din articolul 4 din Directiva 2000/60/CE, gestionarea solului şi a apei, planificarea spaţiului, utilizarea terenurilor, conservarea naturii şi infrastructura de navigaţie şi portuară. Totodată, acestea pot include şi promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenurilor, îmbunătăţirea capacitătii de retenţie a apei, precum şi inundările controlate ale anumitor zone în cazul unor inundaţii.  
În intervalul septembrie-noiembrie 2015 este propusă informarea şi consultarea publicului asupra PMRI. Termenul de raportare este de 22 decembrie 2015.  
Un alt subiect a constat în propuneri de îmbunătăţire privind funcţionarea fluxului informaţional în perioadele de ape mari, întocmirea şi transmiterea Rapoartelor Operative, a Rapoartelor de Sinteză şi a Proceselor Verbale de Calamitate, dar şi de întocmire a Rapoartelor operative pentru o eventuală perioadă de secetă hidrologică. De asemenea, s-a discutat și Programul exerciţiilor de simulare a producerii de inundaţii pentru verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare - alarmare a populaţiei.  
Exerciţiile de simulare se vor desfăşura la nivelul fiecărei Administraţii Bazinale de Apă iar structurile implicate vor fi: Administraţia Naţională de Meteorologie - Centrele Meteorologice Regionale, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţiile Bazinale de Apă şi Sistemele de Gospodărire a Apelor, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare - filialele judeţene, S.C. Hidroelectrica S.A., societăţi piscicole şi alţi deţinători de acumulări mici, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, Grupurile de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene - Centrele Operaţionale, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.  
Zonele de desfăşurare şi scenariile exerciţiilor de simulare vor fi stabilite de Administraţiile Bazinale de Apă, și se vor avea în vedere următoarele:  
- implicarea în aceste acţiuni a cel puţin două judeţe din fiecare bazin, a deţinătorilor importanţi de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din bazin, dar și a unui număr cât mai mare de localităţi din zonele critice (preponderent comune);  
- în urma analizării cauzelor producerii inundațiilor din ultimii ani, constatarea că scurgerile de pe versanți reprezintă un risc major de producere a inundaţiilor, înregistrându-se importante pagube, a condus la includerea în scenariile exercițiilor de simulare a localităților afectate atât din revărsări ale cursurilor de apă, cât și din scurgeri de pe versanți;  
- convocarea comitetelor judeţene şi locale pentru situaţii de urgenţă după primirea avertizărilor.  
Informaţiile şi avertizările difuzate pe timpul exerciţiului vor purta menţiunea:  
„Atenţie! Acesta este un exerciţiu de simulare. Datele nu corespund realităţii!”. La sfârşitul exerciţiilor de simulare se vor face analize, la nivel de bazin hidrografic, în vederea stabilirii termenelor şi responsabilităţilor necesare pentru remedierea deficienţelor, precum şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, vizate de către prefecţii judeţelor în care au avut loc exerciţiile de simulare și aprobate de către directorul Administrației Bazinale de Apă.  
 
Cătălin Brăgaru, Compartimentul de Comunicare, Relaţii Publice, Relaţii cu Presa;  
Georgiana Cernat, Administraţia Naţională „Apele Române”;  
(Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Administraţia Naţională „Apele Române” ; Administraţia Bazinală de Apă Siret (comunicate) / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1602, Anul V, 21 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!