CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1594 din 13 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Gabriel Cotabiţă. Zidirea cântecului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Uniunea Naţională Culturală pentru Monarhie, în comuniune afectivă şi întăritoare a puterii de rezistenţă şi salvare a vieţii iubitului artist Gabriel Cotabiţă  
 
A fost şi este un interpret de muzică uşoară impetuos, cu voce originală, de valoare persistentă în prospeţime şi claritate. Azi cântă parcă mai rar, parcă mai timid, parcă restricţionat... dar parcă, ce cântăreţ al generaţiei sale mai apare în vremile acestea la radio, televiziune sau pe scenă, cel puţin pe o treime din cât apărea?! Este vorba despre Gabriel Cotabiţă, un artist complet, cu glas tonic, vibrant, percutant ca un fierăstrău ce zimţează sufletul, un artist dintre acei rari, care cântă inteligent şi alege compoziţiile muzicale, nu le ia ca pierdute de cineva, un artist atent la text, nu agăţînd cuvintele de note ca rufele de cârlige, un ziditor de cântec în care melodia şi textul sunt cărămizi, iar vocea este cimentul!  
Poate că Gabriel Cotabiţă nu are o singură melodie pe care să nu dorească acum să o fi cântat vreodată, sau poate că are, dar ceea ce a rămas, e operă! Curat şi limpede, cântecul glăsuit de interpretul Gabriel Cotabiţă poartă o imaginară mitră de pontif, căci acest cântec nu e doar spirit, e un învăţător spiritual pentru cine este atent şi aude bunătatea sunetului vocii cântăreţului care e lecţie, se poate spune, de muzică!  
Nu este uşor de cântat inteligent, lăsând numai harul să ardă şi să plăsmuiască de la sine un flux de vibraţii sonore agreabile! Nu! Nicidecum! Artistul Gabriel Cotabiţă are o timbralitate cu sigiliu în voce, care nici nu a fost copiată de la alta, nici alta nu o va copia pe ea. Vocea lui Gabriel Cotabiţă este a lui Gabriel Cotabiţă. Originalitatea nu e originalitate dacă e anonimă, originalitatea nerecunoscută derutează şi ameninţă ca în orice moment să fie revendicată de o întreagă armată de aparţinători. Dar, un cântec interpretat de Gabriel Cotabiţă edifică de la întâiul sunet personalitatea interpretativă a artistului Gabriel Cotabiţă.  
Vocea acestui artist a prins duh şi fiinţă, anume pentru Gabriel Cotabiţă, iar interpretul Gabriel Cotabiţă s-a născut nici mai curând, nici mai târziu, exact la timpul nimerit, şi anume pentru această voce. Întocmai cum cupele de cleştar sunt pentru vinul zeilor, iar vinul zeilor a fost stors din ciorchini de aur zdrobiţi pentru cupele de cleştar!  
Din adâncimile timpului răzbat cântăreţi şi melodii în unire afectivă cu destinul uman. Fără muzică, ce-ar pune omul pe rană, cu ce-ar fulgera surâsul, ce l-ar alina, ce i-ar pronunţa amara supărare, ce l-ar tulbura, ce l-ar linişti, ce l-ar mistui în vis, ce l-ar trezi...?! Pentru aceasta-i muzica? Pentru ca omul să se aibă pe corpul său şi pe spiritul său.  
Adâncimile de timp ne aduc şi ne iau cântăreţii, ne-nflăcărează şi ne sting cântecele! Pe când suntem aproape înăduşiţi de zise cântece, zăpăciţi de zişi artişti, avem parte de apariţii muzicale tot mai rare ale interpretului Gabriel Cotabiţă. Din nefericire! Nu trebuie să se întâmple aceasta! Oricând se aude undeva glasul lui Gabriel Cotabiţă, el dă vibraţie proaspătă estetizării şi civilizării vieţii prin cântece scumpe, din rezerva de muzică uşoară românească, cea care până nu demult era izvor de binefacere generoasă în spectacole splendide, galante, înstelate, inegalate decât de expoziţiile constelaţiilor care dincolo de cuprins au misterul!  
De aceea, interpretul Gabriel Cotabiţă şi cântecele sale trebuie să fie zilnic în vieţile noastre, ca pâinea, rugăciunea şi iubirea. Altminteri viaţa seacă zi cu zi!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriel Cotabiţă. Zidirea cântecului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1594, Anul V, 13 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!