CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1571 din 20 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

„Flautul Fermecat” – Premieră oficială la Opera Comică pentru Copii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Jucată de peste două secole pe marile scene lirice ale lumii, opera „Flautul fermecat”, de W.A. Mozart, libret J. E. Schikaneder, face parte, începând din această primăvară, și din repertoriul actualei stagiuni a Operei Comice pentru Copii. Premiera are loc vineri, 24 aprilie 2015, ora 19:00, la Sala Mare a instituţiei (Calea Giuleşti, nr. 16).  
Această nouă producție poartă semnăturile regizorului Cristian Mihăilescu, a scenografei Viorica Petrovici și a coregrafului Cătălin Caracaș. Conducerea muzicală aparține dirijorului Ciprian Teodorașcu, iar coregrafia grupului de copii aparține maestrului coregraf Jaqueline Bratu.  
„ «Flautul fermecat», ultima operă a lui Mozart, «Soarele muzicii», este o victorie a Soarelui asupra tenebrelor, a Muzicii în fața zgomotului. Veniți din imperiul Reginei Nopții, Tamino și Pamina găsesc lumina, trecând prin probe teribile: proba focului, proba apei, dar, mai ales, proba tăcerii, a imposibilei comunicări. Lumea ce ne înconjoară e frumoasă, colorată, veselă, liberă, ca un freamăt de aripi. Ne-o înfățișează dionisiacii Papageno și Papagena. Copiii lor, Papagenuții, cum i-am numit noi, inventați de mine, vor duce mai departe această dragoste de viață, care face ca Pământul să trăiască. Privind la întâmplările de pe scenă, bucurându-vă de excelenții interpreți, lăsați-vă învăluiți, dragi copii de toate vârstele, de muzica celestă a celui iubit de Dumnezeu - pentru că aceasta semnifică numele lui, Amadeus.” - a declarat regizorul Cristian Mihăilescu.  
Apreciată pentru multiplele niveluri la care poate fi percepută, celebra operă este adaptată, în viziunea regizorului Cristian Mihăilescu, nivelului de înțelegere pe care-l au copiii cu vârsta cuprinsă între 5 - 15 ani, fără a-i fi diminuate farmecul și profunzimea pe care le poate recepta publicul adult.  
Opera ilustrează povestea tânărului prinț Tamino, care, în căutarea iubitei sale, iese din noapte spre lumină, călăuzit de trei copii. Cu ajutorul flautului său fermecat, el trece cele trei probe importante: Tăcerea, Focul şi Apa. Răsplata va fi pe măsură: va intra alături de Pamina în templul înţelepţilor. Atotputernica Regină a Nopţii va fi astfel învinsă de tinereţe, iubire şi adevăr.  
Celebrele personaje prind viață pe scena Operei Comice pentru Copii, în interpretarea soliștilor deja consacrați ai instituției, producția beneficiind și de elemente de noutate ce vor fi revelate pe scenă. „Mozart e acel izvor nesecat, la care revii mereu cu certitudinea că a mai rămas ceva ce urmează să descoperi și care să-ți potolească setea de frumos. Iar «Flautul Fermecat», ultima dintre celebrele sale creații, ar putea face parte din «curricula» oricărei instituții de cultură care-și asumă inclusiv un rol de educare a publicului, prin cultivarea gustului pentru valorile perene. Mă bucur să anunț că de acum face parte din stagiunea Operei Comice pentru Copii!” - a mărturisit Felicia Filip, director general al instituției.  
Biletele (vor fi 20 de reprezentații ale operei „Flautul fermecat” de W.A. Mozart) se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro - cu 48 de ore înainte de spectacol - și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) - cu o oră înaintea începerii spectacolului - în limita locurilor disponibile  
Anul acesta, Opera Comică pentru Copii pregătește alte două noi producții: „Fetița cu chibrituri” (balet, premiera pe 5 iunie) şi „Münchhausen”, de Dan Dediu (operă, premiera are loc în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”).  
Remarcabil este faptul că biletele la premiera anterioară, musical-ul „Peter Pan”, s-au epuizat înaintea premierei, iar la cele 17 spectacole programate, gradul de ocupare a fost de 100% (6719 bilete vândute şi 7208 spectatori în sală).  
Și prima ediție a Festivalului „Hänsel și Gretel” inițiat și organizat de Opera Comică pentru Copii la începutul lunii aprilie a fost un real succes de casă. Festivalul a reunit peste 20 de spectacole susținute de gazde, dar și de Opera Română din Craiova, Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul „Ion Creangă”, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, Școala de Balet Educa și Smart Art Association din București. Tot în cadrul festivalului au avut loc concerte-lecție susținute de maeștri ai scenei românești și internaționale: Ion Ivan Roncea (harpă), Miltiade Nenoiu (fagot), Marin Cazacu (violoncel), Ionuț Bogdan Ștefănescu (flaut), Bogdan Mihăilescu (chitară) și Raluca Oprea (soprană).  
„Acest festival poate fi asemănat cu un examen de maturitate al instituției. Deși se află la prima ediție, el este rezultatul unui obiectiv ambițios, la care vom clădi an de an câte o treaptă: familiarizarea tinerei generaţii cu o multitudine de genuri de spectacol şi promovarea actului artistic de calitate. Mulțumesc astfel tuturor dascălilor și artiștilor cu har care au aderat la acest deziderat și invit publicul să ia parte la o poveste la fel de năzdrăvană precum protagoniștii care au inspirat numele acestui eveniment.” - spunea soprano Felicia Filip.  
 
PROGRAMUL reprezentațiilor cu „Flautul fermecat” la OPERA COMICĂ PENTRU COPII, (Calea Giulești nr. 16), aprilie și mai 2015, Sala Mare  
 
Vineri, 24 aprilie, ora 19.00 - PREMIERĂ OFICIALĂ  
 
Luni, 27 aprilie, ora 11.00  
Marți, 28 aprilie, ora 11.00  
Miercuri, 29 aprilie, ora 11.00  
 
Luni, 4 mai, ora 11.00  
Marți, 5 mai, ora 11.00  
Miercuri, 6 mai, ora 11.00  
Sâmbătă, 9 mai, ora 11.00  
 
Luni, 11 mai, ora 11.00  
Marți, 12 mai, ora 11.00  
Miercuri, 13 mai, ora 11.00  
Sâmbătă, 16 mai, ora 11.00  
 
Luni, 18 mai, ora 11.00  
Marți, 19 mai, ora 11.00  
Miercuri, 20 mai, ora 11.00  
Sâmbătă, 23 mai, ora 11.00  
 
Luni, 25 mai, ora 11.00  
Marți, 26 mai, ora 11.00  
Miercuri, 27 mai, ora 11.00  
Sâmbătă, 30 mai, ora 11.00  
www.operacomica.ro  
(Text editat de către Aurel V. ZGHERAN)  
 
Referinţă Bibliografică:
„Flautul Fermecat” – Premieră oficială la Opera Comică pentru Copii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1571, Anul V, 20 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!