CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1569 din 18 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Anca Agemolu Uitarea, ca delict
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prin anii ’60, muzica era muzică, vitaliza şi sensibiliza, era unul dintre porturile la care nu acostează niciodată navele eşuate. Ceea ce era altceva, nu se cânta la televizor şi nici pe scenele de prestigiu. Pictorii, poeţii, muzicienii aveau virtuţi, nu bani de plătit ca să apară. Celebritatea, până la era zisei democraţii care a surpat totul dar nu a schimbat nimic, nu era culcuş ori pistă, nu se înrudea cu managementul pe bani de urgenţă şi cu orice preţ iar mediocritatea artistică nu avea spetezele de azi, avea parte de sita de ieri!  
 
Pe atunci cânta cu graţie o artistă care întinereşte mereu: Anca Agemolu. Toate cântecele sale sunt ale reveriei! Măiestria interpretării, textele şi muzica lor sunt armonii, melancolie şi flacără de spirit. Sunt emoţie, iubire, alinare! Ele au împodobit în jumătatea a doua a veacului trecut cărările gândului, aşa cum fluturii împodobesc aleile grădinii.  
 
Este armeancă şi poartă în spirit doinele şi baladele care sunt sărbători sufleteşti ale acestui neam cu fibre antice rafinate. Atâtea geruri au trecut peste el, dar armeanul cântă neîncetat, cântece licoroase, cu licoare de dor, drag şi viaţă. Muzica armeană, dacă nu e a inimii, nu e din buchetul farmecelor.  
 
Cuceritoare cum sunt însă, cântecele interpretei Anca Agemolu au zbor de pasăre cu plisc de liră! Sunt cântece sensibile ca aburii ce-au mers cu norii drum lung, ca să plângă în şiroaiele ploii! Cine mai cânta aşa, atunci? Cântau toate principesele muzicii uşoare româneşti ce-au înnobilat cu vocea lor compoziţii muzicale pe care, tăcând, îngerul le ascultă şi visează!  
 
În ţara spicului de grâu, a pădurilor bătrâne cu zimbri, a Dunării cu deltă mirifică şi perla Ada Kaleh pe care-au scufundat-o netrebnicii, cu mare cântată de Ovidiu, salbe de munţi cu cerbi, şiraguri de râuri plescăite de păstrăvi, platouri de câmpii cu dropii şi ciocârlii, numai cântecele n-au putut să ni le distrugă şi fure străinii, dar nici noi nu le-am purtat grija! Aici a cântat cândva, ca vioara, lin şi alinător, Anca Agemolu. Ei, parcă îi fură cineva cântecele, în bandă hoţească, de drumul mare, cu timpul.E uitarea!  
 
De ce-am uitat-o pe Anca Agemolu?! Ce legi lacunare guvernează inima românului, că scapă din năvodul inimii veşnicia şi pescuieşte spume?! Timpul n-ar trebui să fie o tainiţă în care să părăsim cântecele artistei Anca Agemolu. Timpul ar trebui să fie o ambră în care aceste cântece să strălucească şi să fie contemplate.  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Anca Agemolu Uitarea, ca delict / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1569, Anul V, 18 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!