CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1568 din 17 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Dragoş Păslaru. Actor la „coarnele plugului Dumnezeiesc”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În adânc, unde triumfă conştiinţa asupra concretului perceput, spiritul sondează eternitatea în om. Mulţi dintre noi înţelegem puţin peste ce văd ochii şi încă şi mai puţin peste ce simte corpul. Dar, aşa cum numai fictivul cer, cel albastru de deasupra norilor, pe care ni-l închipuim capăt, nu poate mărgini Universul, nici noi nu putem clădi pereţi între care să închidem lumea pe care o credem, ironici sau indiferenţi faţă de o lume pe care nu o credem. 
  
Fiecare sistem de credinţe are perspectivele şi limitele sale. Credinţa în Dumnezeu, având drept punct iniţial Geneza şi, fireşte, punctul terminus enigmatic, este uimitor câtă forţă de transformare analitică poate avea şi cât de contrastant poate întoarce gândirea la poluri de raţionament exact opus! În toată istoria omenirii, această credinţa a transformat până şi asasinul în salvator de vieţi, duşmanul în frate, netrebnicul în om cumsecade, îndârjitul în om bun, viciosul în cumpătat, mişelul în cinstit, perfidul în drept, sâcâitorul în răbdător, câinosul în suflet de miel...! 
  
O aşa mirare a ivit, într-o zi, când lumea teatrului şi cinema-ului românesc s-ar fi aşteptat la toate, numai la aceasta nu, actorul Dragoş Pâslaru când a descălecat de pe caii tuturor învoirilor lumii libere şi a luat drumul ascultării la mănăstire. Avusese soţie pe Anca Pâslaru, scenograf la Teatrul „Ion Creangă” şi un fiu, trăia o viaţă de familie pe care n-ar fi dat-o până atunci pe împărăţiile globului pământesc, era un actor afirmat, cu nume scris într-o filmografie ce-i deschidea un orizont spre gloria artistică. Perspectivele nu erau altele decât numai şi numai roz, toate închizându-se în vârf unde se concentra un mod singular de a înţelege şi trăi viaţa: bucuria, împlinirea, fericirea în două familii: cea proprie şi cea a actorilor! 
  
S-a născut în anul 1951, cu un har exteriorizat în tot ce-l înfăţişa corporal şi sufleteşte, ca un tablou în relief, culoare şi dinamism compoziţional, harul actoriei. Nu s-a prevăzut că lăuntric este dublat de un alt spirit! Rolul său de excelenţă este Horia Sima, din filmul „Drumeț în calea lupilor” (1988). Acesta avea să îi cauzeze însă şi o groaznică întâmplare când minerii l-au considerat legionar şi l-au zdrobit în Piaţa Universităţii. Dar, nu sunt nesemnificative celelalte filme în care a jucat: „O lacrimă de fată” (1980), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), „Secvențe” (1982), „Singur de cart” (1983), „Ochi de urs” (1983), „Întoarcerea din iad” (1983), „Să mori rănit din dragoste de viață” (1984), „Umbrele soarelui” (1986), „Șobolanii roșii” (1990), „A unsprezecea poruncă” (1991), „Balanța” (1992), „O vară de neuitat” (1994), „Domnișoara Christina” (1996), „Capul de zimbru” (1996) (film TV), „Femeia în roșu” (1997), „Fii cu ochii pe fericire” (1999). 
  
Pe scenă, actorul Dragoş Pâslaru a jucat în piesele: „Trăsura la scară”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 11 oct. 1983), „Cum vă place”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 30 apr. 1985), „Ultimul bal”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 21 sept. 1986), „O noapte furtunoasă”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 28 ian. 1987), „Taifun” (Furtuna), Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 14 dec. 1988), „Al patrulea anotimp”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 2 oct. 1989), „Burghezul gentilom”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 11 nov. 1989), „Ospățul lui Balthazar”, Teatrul „C.I. Nottara“ (premiera 20 apr. 1991), „Teatrul seminar. Bios și Eros”, Teatrul „Odeon“ (premiera 1992), „Poveste de iarnă”, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“ (premiera 2 mart. 1994), „Melissa, Poveste de iarnă”, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“ (premiera 26 apr. 1995”). 
  
După revolta populară din 1989, a protestat pe 13-15 iunie 1990 în Piața Universității, împotriva regimului ajuns atunci la putere şi a fost snopit în bătaie de către mineri. Înainte de a intra în comă de pe urma ghioagelor armatei de represiune din Valea Jiului, primul lucru pe care l-a zărit cu ochii însângeraţi a fost crucea de pe turla bisericii „Sfânta Ana” de la Colţea. Atunci a fost săgetat actorul de gândul ce încolţea în taină sub scoarţa sufletului său, aşteptând clipa de a izbucni la lumina soarelui! Scăpat cu viaţă din bestialitatea ortacilor mânaţi de ură, din neştiinţa şi abatere voită şi manipulativă de la adevăr avea să ia o hotărâre care a mirat o lume. 
  
A părăsit scena şi filmul şi, pesemene, sub stupoarea soţiei, a decis să divorţeze şi să plece la mănăstire. S-a călugărit, în anul 1999, la Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea, primind numele de monah, Vasile. Ulterior, a primit rangul de ieromonah şi noul nume monahal, Valerian. In prezent este preot la Mănăstirea Pătrunsa. Nu putea să-şi îndrepte paşii pe altă cale cel care, maltratat fiind, la pragul dintre viaţă şi moarte, a declarat în faţa anchetatorilor mai târziu: „Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc și sufletul meu a iertat tot!”. 
  
Frate de mănăstire, în primul termen de ascultare a lucrat la sectorul zootehnic, apoi ca bucătar, pentru ca să devină în cele din urmă șeful cancelariei Mănăstirii Frăsinei. 
  
Devenit monahul Valerian, a fost hirotonisit preot, după ce mai vieţuise şi în sihăstrie, într-o chilie din vârf de munte şi fără electricitate, de către I.P.S. Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, în cadrul unei slujbe oficiate la Catedrala din Râmnicu Vâlcea. I-au fost alături, ca şi odinioară, foşti colegi de scenă şi film din urmă cu aproape douăzeci de ani: Manuela Hărăbor cu soţul ei, Rareş Stoica, Magda Catone, Tomi Cristin, Claudiu Bleonţ... 
  
În legătură cu loviturile din partea minerilor care erau să îi curme viaţa, şi mergerea sa pe drumul credinţei, către viaţa monahală, fostul actor Dragoş Pâslaru, acum părintele Valerian a mărturisit pentru revista „Lumina”: „Eu spun că Dumnezeu a trimis lucrul acela ca să pot plăti o parte din păcatele vechi pe care le aveam şi atunci mi-a dat o astfel de trăire. Personal, mie mi-a servit această experienţă extraordinar de mult. De ce? În primul rând, pentru că nu am fugit din faţa primejdiei, am stat să o primesc... Doar mi-am înălţat ochii... şi atunci am văzut crucea de pe bisericuţa «Sfanta Ana» de la Colţea. Nu am văzut crucea şi-am zis: «sunt salvat», nu! A fost ceva fără gând, fără cuvânt. Am văzut crucea şi m-am bucurat enorm, atât! Ceea ce s-a declanşat în fiinţa mea... nu poate fi redat în cuvinte”. 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Dragoş Păslaru. Actor la „coarnele plugului Dumnezeiesc” / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1568, Anul V, 17 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!