CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1565 din 14 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Adriana Antoni. Cerul împrumută de la ea refrene şi tapiserii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E dat acestei vremi pe care o petrecem la cumpăna a două veacuri şi două milenii să ivească un glas pe care îngerul să-l împrumute de-nfăşat şi alinat biciuiri de la viaţă, ori de desferecat tăcerea unei conştiinţe, de izbucnit din ghesul inimii văpaia unei iubiri, de smuls sau de pironit din sau în ocnele ochilor un plâns, de dus departe, legănat sau pe vifor, un gând…  
 
Glasul acesta e al artistei Adriana Antoni, iar îngerul e în toţi, demni şi nedemni… Cu fiecare cântec al Adrianei Antoni, vibrant până la clintirea afară din timp, un rău se curmă în lume, un fluviu de iubiri curge mai albastru într-un suflet, un cer coboară cortegii de luceferi aprinşi, la nuntirea cu marea…!  
 
Adriana Antoni cântă până la pădure şi învierea cifrată în frunză, până la vatra mării şi tăcerea din nisipuri, până la fruntea muntelui şi fervoarea vulturului, până la flori, până la râuri, până la pietriş, până la vânt, până la seară, până la dimineaţă, până la cosmos, până la suflet…! Ea surpă cu melodiile sale pereţi de granit şi marmură, reci, zidiţi între oameni şi oameni, între oameni şi natură, între iubire şi eternitate, între cântec şi pieptul de os, sub care inima înfierbântată trebuie sărutată şi iubirea vaporoasă trebuie ajunsă.  
 
Cântecele ei sunt rugă şi edict, strigăt şi şoaptă, foc şi ger, furtună şi zefir… Cântă magnific Adriana Antoni, solemn, impozant! Are un ceva de aură, de superbitate, de înfiorare… înviorează fibrele sufletului ca roua florile, este elegantă ca o principesă, este suplă şi vivace ca narcisa între florile fragezi ale primăverii, este trupeşă şi frumoasă precum căprioara, este iederă pe scenă, iar glasu-i este văzduh!  
 
Cântă înzeit muzică populară, folclor din toate zonele tării, doine, romanţe, tango-uri, valsuri, muzică usoară. În inima ei cântă toate cântecele, cum cântă în pădure toate păsările, dar în glasul ei cântă numai ea! În glasul Adrianei cântă copilăria ei şi dansează înmlădiat pe coloana visului adolescenţa, cântă fructele rumenitei maturităţi, dragostele ei, dragostele lumii toate, înalte până la pandantivii de nori albi ai cupolei lăuntrice, patimile ei şi ale lumii zămislite la voia tulburătoarelor schimbări veşnice, ale lumii înrădăcinate întocmai de zbor, ale lumii strânse în pumnul nerisipirii întocmai de scurgerea timpului, ale lumii cântate întocmai de descântecul de iubire şi patimă.  
 
Adriana Antoni cântă de pe când era crin cu boboc, în grădina de flori. Pe atunci scena-i era naltă, deasupra bretonului. Urca ţânc pe scările culiselor, la concursuri şi festivaluri şi cobora ghemotoc de înger de fată, emoţionată, copleşită de aplauze; azi scena e uniformă cu văzduhul pentru ea, iar spectacolele în care cântă sunt biruinţi asupra finitului uman, reputate de o artistă care reface frumuseţea, puritatea, farmecul divelor olimpiene. Scenele din România sunt covoare sub paşii ei, iar cântecele-i sunt tapiserii sufleteşti care nu doar văzduhuri sonore fascinante expun, ci şi vizuale. A purtat aceste refrene şi tablouri sufleteşti prin toată lumea, în Statele Unite ale Americii, Canada, Italia, Germania, Austria, Bulgaria, Ukraina, Grecia, Ungaria, Australia… A realizat duete musicale cu Gheorghe Zamfir, Irina Loghin, şi Leo Iorga.  
 
Cine a cântat vreodată cu Gheorghe Zamfir, în afară de munţi, de râuri, de mare şi de cer?! În afară de naiul său din care se rezămisleşte inima lumii… Doar Benone Sinulescu, doar Adriana Antoni şi din nou, doar naiul, cerul, râurile, munţii, marea… Mulţi oameni de pe planetă vor fi cântat în tenebrele sufleteşti cu Gheorghe Zamfir, dar pe scenă, nu mulţi…!  
 
Şi-atunci, ce mai rămâne de completat la creionarea portretului unei artiste cu duh, frumuseţe, celebritate şi, nu e neînsemnat: cu omenie?! Nimic, doar că este atât de tânără încât cerul va să împrumute pentru el din cântece şi tapiserii, pentru că sunt şi vor fi multe, cât o comoară fără sfârşit!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Adriana Antoni. Cerul împrumută de la ea refrene şi tapiserii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1565, Anul V, 14 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!