CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1563 din 12 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Narcisa Suciu. La fiecare revedere, aceeaşi, ca soarele în fiecare dimineaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă n-ar exista persistenţa folclorului în Maramureş, n-am putea face vorbiri despre cultura sătească a acestui rai românesc, fără teamă de o evocare caleidoscopică. Unde se cântă cu suflet se şi iveşte tendinţa de a cânta toţi, şi atunci se contopesc unele într-altele cântecele, iar influenţele reciproce pot să altereze valoarea. Şi-atunci, intervine o forţă ancestrală de rezistenţă a muzicii cu rădăcină şi de biruinţă a artiştilor autentici care o preia, apără şi perpetuează la răstimpuri.  
 
Aşa a răsărit crepusculul unei artiste uimitoare: o tânără fragedă ca lujerul de crin, blondă ca floarea soarelui, frumoasă ca toate florile; numele tot de floare îl avea: Narcisa! Era Narcisa Suciu! Cânta lin, părea că n-o tulbură niciuna dintre nelinişti.  
 
Pe porţile majestăţii artei populare maramureşene, pe porţile iubirii şi-nţelepciunii intra la coridorul florilor muzicii româneşti Narcisa Suciu, o fată ca o libelulă, ce răpea fără divulsiune duioşia din fluturi, focul dragostei din maci, puritatea din crini, aspiraţia din flancurile cedrilor şi le-a insuflat glasului ei, într-un crescendo de la cristalizarea unui vuiet lin, la ecoul tulnicelor.  
 
Ce frumos cânta Narcisa Suciu! Natura, cu miracolele ei şi omul cu omenescul şi inefabilul cânta! Simpla rostire a unui cuvânt, în vocea Narcisei Suciu are muzicalitate, iar cântecele ei nu pot fi aşezate într-un opis, într-o categorie. Ele sunt asemenea ghirlandelor ce au în corole esenţe de parfumuri şi expoziţie de culori. Cântecele acestea au incantaţii folclorice, vibraţii de folk, răsunet de chitări, mângâieri de viori, ritmuri de muzică uşoară, armonii simfonice… Au un răsărit lacustru, un cer de cicoare, o vivacitate de pădure, acurateţe de opal, supleţe de iarbă, strălucire de soare…!  
 
Cânta atât de frumos Narcisa şi într-o zi crezusem că i-am pierdut urma. A părăsit ţara ca dropiile risipite în grâu când fumegă câmpiile sub sărutul soarelui cu roua! N-am mai văzut-o, n-am mai auzit-o câţiva ani cât un veac. Dar trandafirii conştiinţei, iubirea şi amintirile, nu s-au scuturat, iar când s-a întors, nu numai că nu o uitasem, dar parcă nici nu plecase vreodată. Nu venea dintr-un vis de demult, era un azi când n-a fost, era iarăşi un azi când ne-am reîntâlnit.  
 
După noapte, soarele ne cuprinde iar cu aceleaşi braţe de aur incandescent şi ne sărută din nou cu gura aceleiaşi lumini ce sărută lumea de când e ea lume! Nu e nimic schimbat la soare în fiecare dimineaţă!  
 
Şi ce dacă timpul nu face reverenţe în faţa omului?! Narcisa, ca soarele, la fiecare revedere este aceeaşi!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Narcisa Suciu. La fiecare revedere, aceeaşi, ca soarele în fiecare dimineaţă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1563, Anul V, 12 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!