CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1562 din 11 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Vin Ruşii! Corul Armatei Roşii vine la Bucureşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rusia este singularizată între toate tărâmurile lumii de oglindirea grandioasă prin muzică, balet, pictură şi literatură, a culturii, tradiţiilor şi frumuseţilor ei! Ruşii, din îndepărtate timpuri şi până azi au creat şi creează o magnifică operă artistică. Excomunicând fapte pe care istoria le înfierează, expansive cu forţa armelor, Rusia a fost dintotdeauna cuceritoare prin arta ei cea mai efervescentă, de o monumentalitate impresionabilă deopotrivă profund şi ascensional spiritual! În arealul vastei şi preţioasei spiritualităţi ruse, cabotinii artelor s-ar scufunda ca pietrele în ocean!  
 
Chiar dacă în maiestuoasa muzică a ruşilor au pătruns, prin fluctuaţile vremilor, şi cântece de mesaj înfiripat odată cu steaua de pe Kremlin, ea a avut întotdeauna capacitatea de a releva lumii o creaţie de dominaţie a universului sonor prin valoare melodică, în primul rând. Nici tunetul mării în furtună nu spintecă văzduhul muzicii mondiale aşa cum o face ciclopeanurile coruri ruseşti, măiastre. Incredibile aceste coruri, acapela ori cu acompaniament de orchestre ample, olimpiane, s-ar putea zice, de un electism impunător în muzica mondială!  
 
În vechea sa istorie, muzica Rusiei denotă afinităţi afective cu nobilitatea mesajului artei: pacea, iubirea, bunătatea. Pod magistral peste primejdii, ea a avut şi are braţe întinse pentru îmbrăţişare, dar, uneori, şi mâini încleştate pe arme! Nu sunt în lume coruri ca cele ruseşti, cu aşa amplitudine, acel fulger, acel tunet, acea poetică…! Numai ele se poate spune că sunt în raporturi de investigare a văzduhului, ca şoimii. Atât de înalt şi cu inocuitate străpung văzduhul, într-un zbor în care sunt angajate harul şi efortul titanic!  
 
Între corurile ruseşti şi mondiale, „The Red Army Choir” (Corul Armatei Roşii) nu semnifică doar un moment apoteotic muzical, deşi în respectul pentru adevăr, e dreptul lui de a fi considerat azi primul în lume! Lămurirea deplin adecvată a acestui fapt constă nu în efemeritatea unui curent al spectacolului muzical, ci în scrierea istoriei muzicii corale a unui aproape un secol în care Rusia şi lumea au trecut prin evenimente fierbinţi, ce-au determinat transformări radicale pe toate coordonatele planetare!  
 
Între istoria Corului Armatei Roşii şi istoria Rusiei există o intercalare influenţabilă reciproc. De la spiritul asaltului asupra Palatului de Iarnă, culminat cu zisa revoluţie leninistă din octombrie, la spiritul socialismului sovietic, muzica interpretată de corul de bărbaţi militari ai Armatei Roşii reprezintă vocea postulatelor istorice ale ruşilor, începând cu îndepărtarea şi execuţia sângeroasă a ţarului: război, foamete, îndoctrinare în spiritul sovietic… punctul terminus fiind vocea noii U.R.S.S. Dincolo de temele de glorificare a idealurilor Armatei Roşii, ceea ce edifică spectacolele realizate de „The Red Army Choir” dobândeşte cert excelenţa în muzică.  
 
Acest cor impozant îşi are sediul în Piaţa Roşie a Moscovei, în vecinătatea Teatrului „Balşoi” şi a turnurilor Kremlinului. Sub bagheta generalului dirijor Viktor Eliseev a susţinut spectacole magistrale în cele mai prestigioase săli de concerte din peste cincizeci de ţări, dintre care China, Japonia, Coreea, Australia, Germania, Franţa… Are dimensiunea unui vast ansamblu cu trei sute cincizeci de membri solişti, dansatori, muzicieni, coregrafi şi dirijori, dintre care, pentru spectacolele din străinătate se constituie dintr-un număr de aproximativ o sută de membri. A susţinut spectacole solemne cu ocazia investirii preşedinţilor Boris Elţîn şi Vladimir Putin, dar a cântat şi în faţa Papei Ioan Paul a II-lea, ceea ce edifică faptul că piesele pe care le interpretează fastuos vin în sprijinul ideii că nicio istorie nu se uită, cu toate umbrele şi luminile, cu rănile, gloria şi căderile ei.  
 
Astăzi, Corul Armatei Roşii are un repertoriu modernizat şi diversificat, din care nu lipsesc piese muzicale de paradă oficială cum ar fi cea de pe 9 mai, a sărbătoririi victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.  
 
Pe 23 septembrie, (2015), „The Red Army Choir” va fi protagonistul unui spectacol de muzică şi dans, la Sala Palatului din Bucureşti. Va fi o regăsire cu istoria, de la care publicul român are a simţi înălţarea spirituală inegalată de nicio muzică a lumii. A revedea istoria nu înseamnă şi a retrăi groaza care a marcat-o în răstimpuri. „The Red Army Choir“ avântează dinspre păturile istoriei un iureş de muzică impetuoasă, rusească. Muzica interpretată falnic de către „The Red Army Choir”, exceptând retrezirile la faţa întunecată a istoriei, este o oglindă a ei luminată într-un spectacol unic. Un spectacol de însufleţire eroică, de revedere a Rusiei traversând vremile prin cumpenele ei şi ale umanităţii, razant sau intersectând lumea.  
 
Un astfel de spectacol este nerepetabil într-o viaţă! De aceea, românii au prilejul unei uimiri şi urcări la cosmosul muzicii corale ruseşti fără asemănare în lumea întreagă şi în istoria omenirii, aşteptate o viaţă!  
 
Biletele au fost puse în vânzare și pot fi procurate prin intermediul platformei online www.ticketnet.ro, agenția oficială de ticketing a concertului, la casa de bilete a Sălii Palatului, în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVELCENTER, magazinele Inmedio, la Oficiile Poștei Române, Libraria Eminescu, la Unirea Shopping Center - parter și online prin www.bilete.ro, www.biletoo.ro, www.ticketstore.ro, www.startickets.ro, www.vreaubilet.ro și www.bilet.ro.  
 
Link-uri Youtube:  
 
https://youtu.be/H9dtRbgYLhM  
 
https://www.youtube.com/channel/UCB5BiAmvfBx_taZtF-tFYGQ  
 
https://www.youtube.com/watch?v=WFoDflh4HUg&list=PLTVhRvDu-J6xoPrpqmPOMJhjYHTwMzbpX&index=17  
 
Link bilete București:  
 
http://ticketnet.ro/event.php?id=4540  
 
Oficial Academic Ansamblul al Ministerului rus de Interne sub conducerea Eliseev General http://www.theredarmychoir.com  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Vin Ruşii! Corul Armatei Roşii vine la Bucureşti / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1562, Anul V, 11 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!