AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1559 din 08 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Éva Kiss. Cântece cu două patrii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cândva, iubitorii cântecului, dintre cei care nu înseriau vedetele sau melodiile într-o ordine eminamente simplistă distingeau un glas original, cu o claritate şi melodicitate ce surprindeau şi totodată se fixau în preferinţe, deşi atunci, într-o pleiadă de interpreţi care au format generaţia aurorală a muzicii uşoare româneşti existau doar interpreţi apreciaţi şi adoraţi. Era glasul unei interprete tinere, cu o frumuseţe care rezidă din nealterarea naturaleţei umane, Éva Kiss. Că frumuseţea aceasta consistă cu stabilitatea e lucru dovedit, artista fiind azi neschimbată.  
 
Într-o zi a plecat enigmatic din ţară, iar cântecele, cum era de aşteptat, s-a încercat a-i fi puse la zid. Numai că iubirea de care se bucura a deschis o firidă în acest zid, iar cântecele ei, proliferate ca un sunet melodic liric şi alinător din strunele unei voci sensibile ca mandolina, şi magice, n-au putut fi stinse! Nu universul vestic al tentaţiilor cele mai fenomenal împânzite printre români, ca un năvod, a atras-o, ci Danemarca, regatul insondabil pentru mulţi dintre români.  
 
Cântecele artistei Éva Kiss, însă, au călătorit, dar fără să lase ţara unde se-ncolăceau toate necazurile de pe lume, pe o altă lume a bogăţiilor şi fascinaţiei. Éva Kiss a rămas până azi cu aceeaşi contemplare a patriei sale natale în ochii sufletului ce-au privit-o întotdeauna numai cu iubire. N-a plecat din România româncă şi s-a întors daneză. Dicţia şi vocabularul artistei n-au fost forfecate de străinătatea devoratoare de grai, cultură şi tradiţie ale ţării natale, nu în absenţă totală a celor etnic maghiare. Cu atât mai mult, cântecul a rezistat nemodificabil şi neuitat, cu o substanţială şi certă personalitate a sa. A iubit, totodată, şi iubeşte şi Danemarca, iar din acest motiv convingător, cântecele sale au două patrii.  
 
Provine dintr-o familie de români de condiţie socială medie, mama fiind casnică, dedicată creşterii şi educaţiei celor patru copii, iar tatăl care s-a stins pe când ea avea numai şapte ani, fiind redactor-șef la Casa Scânteii, secția în limba maghiară. A copilărit la târgu Mureş, oraşul de care se anină trăirile sale sufleteşti sub semnul cărora s-a cristalizat talentul ei artistic, un talent remarcabil pe care îl fructifică în anul 1967, la emisiunea televizată „Dialog de la distanță”, prezentată de actorul Ion Besoiu. De aici şi de acum, drumurile Evei Kiss se îndreaptă pe o rută ce ţinteşte cu precădere mirajul spectacolului muzical. Diplomele, premiile, prezenţele în spectacole tot mai frecvente, participările fructuoase la concursuri şi festivaluri îi asigură popularitate şi aprecieri avizate din partea colegilor, criticilor, muzicienilor...  
 
Se pot notifica pe acest plan de expunere următoarele: Festivalul Național al Artei Studențești, la care Éva Kiss a fost laureată cu premiul II, alături de Stela Enache (1970); participare la emisiunea „Steaua fără nume” (primele două etape, 1973); primele filmări și participare la Festivalul de la Mamaia cu melodiile „O ramură spre cer”, compusă de Radu Şerban și „Cântec”, muzic Horia Moculescu; turneu artistic în Cuba, alături de Marina Voica, Jan Păunescu, Adrian Romcescu și orchestra Radio, dirijată de Cornel Popescu; angajare, cu sprijinul Simonei Patraulea și al lui Sorin Grigorescu la Teatrul satiric muzical „Constantin Tănase” (1975); participare la Festivalul Internațional „Orfeul de Aur” din Bulgaria unde obține premiu pentru cea mai bună interpretare (1979); participare la „World Popular Song Festival” din Tokyo, Japonia cu piesa „Vreau”, muzica Dan Ardelean (1980); turneu cu orchestra „RC’Band” condusă de Radu Constantin-viitorul soţ (1981)...  
 
După şaptesprezece ani de turnee în străinătate, în 1984 „niște binevoitori”, numiţi aşa de artistă, îi opresc viza soțului ei, Radu Constantin, fost basist în orchestra „Romanticii”, condusă de Mircea Drăgan și orchestra proprie „RC’Band”, care, prin forţa împrejurărilor va trebui să caute în ţară de lucru, printre altele la restaurantul „Ambasador”, la „Modern”, „Salonul Spaniol”, „Doina”, pe litoral, la „Melody”, în Mamaia sau la „Internațional”, Olimp. În februarie 1988, Radu Constantin emigrează în Danemarca, iar pe 26 ianuarie 1990, soţia lui, Eva Kiss reuşeşte să îl urmeze.  
 
Danemarca devine astfel o a doua patrie a celor doi artişti care, în sfârşit, au izbutit în regatul îndepărtat, peste mări şi ţări, să se împlinească artistic. Au acum, în această ţară, unde munca, harul, seriozitatea şi libertatea sunt coordonatele siguranţei reuşitei în viaţă, un studio de imprimări în care au editat trei compact-discuri, foarte apreciate şi vândute excepţional în Danemarca. Soțul artistei a imprimat un compact-disc cu trompetă (Radu Constantin cântă la două syntetizatoare, două chitări, trompetă, muzicuță), la un studio din Arhus, succesul fiind şi de această dată fulminant. Împreună, cei doi artişti participă la emisiuni tv din Danemarca, acordă interviuri posturilor de radio din acest regat, participă frecvent la concerte de binefacere pentru copii străzii din România şi Rusia, ori pentru sinistrații din Tailanda.  
 
Artista Eva Kiss a cântat, eveniment de care este foarte mândră, în fața Reginei Margareta a II-a a Danemarcii de două ori, o dată cu ocazia unui concert de binefacere, organizat de Crucea Roșie, iar a doua oară, cu ocazia dineului dat de președintele României de atunci, Ion Iliescu în onoarea Casei Regale a Danemarcei.  
 
„Tăcutele iubiri”, „Anotimpul speranţelor”, „Puterea dragostei”, „Copilul meu”, „Acele veri ale iubirii”, sunt melodii ce răsună la fel de fermecător în cele două ţări care sunt una când este vorba despre satisfacţiile artistice ale interpretei Eva Kiss. E drept, azi Danemarca ştie să culeagă mai spornic roadele glasului artistei, dar, poate, nu e departe vremea când admiratorii ei de altădată o vor redescoperi, iar cei care n-au fost încă atinşi de farmecul melodic al cântecelor sale şi nu-i cunosc până azi calităţile umane eminente, să aibă ocazia de a o descoperi!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Éva Kiss. Cântece cu două patrii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1559, Anul V, 08 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!