AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1558 din 07 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Marina Scupra. Scena i se potriveşte ca pantoful Cenuşăresei...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avânturile eruptive ale uitării puteau birui într-o zi în a şterge amintirile despre Marina Scupra, atât de mult timp au durat. Dar nu încape nicio îndoială în faptul că artista a lăsat în tumultul unui curent de tinereţe şi acorduri melodice foarte incitante şi agreate motive suficiente de îndrăgire. Acestea sunt necontrapunctate de nici un bob de alt motiv, căci Marina Scupra are un glas muzical echivalent cu melodicitatea şi tonusul unei orgi de bazilică, iar comportările sale pe scenă, ca şi în exterioritatea scenei sunt în unire cu inima publicului! 
  
Ca linele mângâieri de la claviaturile orgii se lipesc melodiile Marinei Scupra de strunele sufletului, iar odată atraşi de farmecul artistei, cei care-i păşesc perimetrul cântecului ei cu floare pe hotar, vecină cu soarele surâsului îşi fac lumina ochilor şi gazdă a iubirii inima. 
  
Este o artistă ce întronează influxul clipelor pe scenă, ori pe ecran, atât pentru ca spectatorii să-şi îngăduie a se ferici cu privitul unui om frumos, cât şi pentru că ascultatul unor melodii cu lirism fosforescent şi cadenţat pe fervoare şi speranţă este în oricare moment un vis! Are un repertoriu cu mătase melodică şi vultur sol! În genere, textele acestor melodii spun mesaje care potenţează aspiraţiile umane, fără alunecare în oniricul de dincolo de realul vieţii decât pe aripa păsării ce-mpleteşte zborul cu iubirea. Cântecele acestea sunt propriile corelaţii şi afinităţi ale artistei Marina Scupra, cu publicul ei. 
  
Fantezia şi iubirea sunt îndeosebi mugurii cântecelor glăsuite de Marina Scupra, ce-au explodat în prima lor primăvară într-o florărie magnifică. Dar magicul spectacol al generaţiei Marinei Scupra a început la un momendat să fileze ca o lampă ce fumegă, iar printre cei dintâi, a devenit incomunicabilă cu publicul artista clocotitoare de tinereţe, frumuseţe şi talent, Marina Scupra! 
  
Necrezut joc al întâmplării, suprapus cu fluxul ascensional de superficialităţi în tot şi toate ale societăţii româneşti. Opacitatea spirituală s-a subsumat coloraturii kitsch a spectaclelor obscure ce-au prins viaţă şi levitaţie, în timp ce Marina Scupra s-a retras deoparte, pesemne pentru degajarea sa din acest carusel. 
  
A trecut mult, cât o nesfârşire, până când, ca un crepuscul ivit fulgerător la est, Marina Scupra a reapărut! A fost una dintre revenirile la care publicul a năzuit îndelungat! La prima vedere e o reapariţie, dar în profunzimea speranţelor celor care o iubesc pe Marina Scupra e o promisiune. 
  
Drept e, nu a încetat niciodată să slujească muzicii. La Şcoala Populară de Artă din Constanţa lucrează la vocea unor copii care înainte să fi atins splendorile scenei, ating temeliile scenei: ştiinţa, exerciţiul, încrederea, pasiunea, iubirea... Obţine cu aceşti copii flori împlinitoare ale muncii sale perseverente, la fel de înmiresmate şi de adorabile, pe care însăşi le primea pe scenă. Dar perspectiva de a fi răpită cu totul, departe de propria evoluţie pe scenă, în defavoarea acordării timpului pentru a reveni total în spectacol, nu poate fi împlinitoare a aspiraţiilor publicului care-a aşteptat-o până la marginea răbdării, şi e azi momentul ca Marina Scupra să curme această răbdare. Scena i se potriveşte ca pantoful Cenuşăresei! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Marina Scupra. Scena i se potriveşte ca pantoful Cenuşăresei... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1558, Anul V, 07 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!