AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1556 din 05 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Monica Anghel. Melodiile, aşternut de flori cosite din rai
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întregul repertoriu de melodii cântate de Monica Anghel poate fi transfigurat într-o comunitate de fiinţe în stare ferventă, aşa cum e o prisacă! Acuitatea plutirii pe aripile melodiilor acestora facilitează trăirea mai multor vieţi: viaţa celui ce iubeşte, viaţa celui ce este fericit, viaţa celui ce suferă, viaţa celui ce plânge, viaţa celui ce surâde… În aceste melodii, timpul este dezagregat şi fiecare sentiment incită la o consumare în actul prezent, trecut şi viitor, simultan, prin amintire, trăire şi aspiraţie; în aceste melodii, materia este dezagregată şi fiecare atingere de lume se deconcentrează din simţul percepţiei în iluzia transformării lumii în abur de vis!  
 
Multe dintre melodiile interpretei Monica Anghel provoacă o fantastică feerie, cum poate doar un vin profiriu din fundul pivniţelor de la Cotnari mai e în stare să provoace! Multe dintre melodiile interpretei Monica Anghel provoacă o alunecare lină de clipe pentru că auzirea lor face ca omul să nu perceapă timpul în chintensenţă şi să fie absorbit în freamătul fiecărei clipe. Timpul ar devora fiinţa umană dacă fiinţa umană nu ar avea plăceri atractive, iar fiinţa umană ar devora timpul dacă timpul nu ar cuprine dorinţi. Din aceste pricini, nici omul nu devorează timpul, nici timpul nu devorează omul, ci se preschimbă magic realitatea în ceremonial de logodire a omului cu timpul, pe măsura chipului sufletesc al fiecăruia şi a măiestriei fiecăruia de a-şi înfrumuseţa viaţa.  
 
Muzica e măsura supremă a înfrumuseţării, iar melodiile interpretei Monica Anghel sunt buchet de flori la cununa de logodnă a omului cu timpul vieţii sale! Melodiile interpretei Monica Anghel sunt soare, vin, mireasmă, voluptate, bucurie, dragoste, suferinţă, dor, durere, toate acestea înnobilând, rafinând, îmbogăţind, sintetizând trăirile vieţii. Sub privire, sub inimă, sub spirit, Monica Anghel aşterne frumuseţe, încântare, farmec. Aşternut de cântece şi poeme, aşternut de dragoste şi bine omenesc, aşternut de flori cosite din rai, întinde în vieţile oamenilor interpreta Monica Anghel, una dintre artistele României inegalată în sensibilitatea şi căldura melodică, în armonia fascinantă a strunelor sale vocale.  
 
Monica Anghel cântă cum puţini ştiu şi pot, inteligent! Vocea interpretei Monica Anghel sună ca ciocnirea cupelor de aur, ca baterea clopoţeilor de cristal, ca răpăitul unei ploi fine şi calde la un ţărm însorit de mare. N-ar fascina operele naturii dacă pădurea n-ar fi lăcuită de clorofilă, n-ar fi tainic şi albatru cerul, dacă nu l-ar cuprinde şi adânci în ochiul lui universul, n-ar fi scump vinul dacă n-ar fi topaze potabile, n-ar fi miraculoasă viaţa dacă n-ar fi dulce dragostea, n-ar fi bine inimii, senin privirii, extaz sufletului, dacă n-ar fi muzica. Şi n-ar fi muzica întreagă, cu toate florile, culorile şi esenţele ei de parfumuri, dacă nu ar exista Monica Anghel, iar dacă nu ar fi existat Monica Anghel, muzica uşoară românească ar fi creat obligativitatea de a se naşte, mai curând sau mai târziu!  
 
Născută pe 1 iunie 1971, Monica Anghel este o fascinantă cântăreață, prezentatore de radio și actriță din România. Câştigătoare a Festivalului Internațional „Cerbul de aur”, ediția 1996 a participant şi ca reprezentantă a României, la concursul Eurovision (ediția din 1996, alături de formația „Sincron” și ediția din 2002, împreună cu Marcel Pavel).  
 
Jucând un rol de comedie cu grupul de umor „Divertis” şi-a etalat necontestabile veleităţi actoriceşti şi nu mai mic s-a dovedit talentul artistei în industria de film animat, dublând o voce caracteristică în seria „Hercule” (2003), cu rolul muzei Thalia. Tot în anul 2003, a avut același rol, cântând partiturile muzei, în filmul „Hercule” (2003), vocea în original aparținându-i lui Roz Ryan.  
 
În sfera muzical interpretativă este menţionabilă o necuprinsă paletă solistică şi de colaborări în cuplete muzicale, cu muzicieni de prestigiu, regizori, producători de spectacole elevate, televiziune, cinema… A colaborat cu Aurelian Temișan (duet în piesa „Încrederea”, compozitor și textier Dragos Docan - piesa apare atât pe albumul propriu al artistei editat de Roton în 1996 cât și pe albumul Best Of Dragoș Docan „Vai, ce bună-i fata asta!”, Electrecord 1998). A interpretat, de asemenea în duet cu actorul Ștefan Iordache trei cântece compuse de Dan Iagnov, ce apar pe discul „Magazinul meu de vise”, înregistrat la casa de discuri Roton în anul 2007: „Mai mult decât oricând”, „Viața noastră este un tangou” și „Nu te întreb”. De asemenea, a interpretat împreună cu Gabriel Cotabiţă compoziţia aceluiaşi Dan Iagnov, „Continent pierdut”, melodie care este inclusă pe CD-ul „Best of Dan Iagnov”, editat în anul 2006 la casa de discuri OVO Music.  
 
La vârsta primei tinereţi, interpreta Monica Anghel deţine unsprezece trofee muzicale cucerite la prestigioase festivaluri internationale. Fulminantă această ascensiune şi fulminante aceste cuceriri ale artistei pe fremătânda scenă a muzicii uşoare româneşti, dar justificabilă dacă se are în atenţie faptul că a pătruns în forfota muzicii profesioniste de la paisprezece ani, câştigând primul premiu important la Festivalul de muzică uşoară „Bucuresti-86”, cu două piese - „Eşti învingătorul” de Marcel Dragomir şi „O rază pentru dragostea mea” de Laurenţiu Profeta. Tot în anul 1986 a participat la Festivalul de la Mamaia, unde a obtinut premiul I la secţiunea Interpretare. A colaborat cu o seamă de compozitori prestigioşi, în special cu muzicianul Cornel Fugaru, alături de care a obţinut toate trofeele internaţionale - de două ori trofeul în Australia, premii în Macedonia, Finlanda, Germania… A câştigat marele premiu la Festivalul de la Braşov, Cerbul de Aur” şi a reprezentat cu succes România la Eurovizion, a susţinut numeroase concerte şi turnee naţionale şi în străinătate, colaborează cu televiziunea, radio-ul cinema-ul din România.  
 
Monica Anghel, un artist pentru oameni, personalitate cu o calitate umană specială, inteligentă, receptivă, vulcanică uneori, meditativă alteori, cu o voce aşijderea, lină ca violoncelul, ori tonică, precum pianul incitat pe tonurile lui grave, bună, cu eleganţă comportamentală, critică, dreaptă, exigentă cu acuitate, ironică în confruntare cu prostia umană, artista Monica Anghel reprezintă suprafaţa luminată de esenţă culturală şi artistică a unei generaţii reformatoare din mers cu multe neglijenţe, a societăţii româneşti. Prezenţa ei în spaţiul nostru public este de fiecare dată izvor sufletesc de clătit feţele oglindite periculos de tulbure uneori, în realitatea cotidiană românească!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Monica Anghel. Melodiile, aşternut de flori cosite din rai / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1556, Anul V, 05 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!