AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1555 din 04 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Paula Seling. Cântecul nu e pentru cei care nu se iubesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ploua infernal,  
 
şi noi ne iubeam prin mansarde.  
 
Prin cerul ferestrei, oval,  
 
norii curgeau în luna lui Marte.  
 
Pereţii odăii erau  
 
neliniştiţi, sub desene în cretă.  
 
Sufletele noastre dansau  
 
nevăzute-ntr-o lume concretă.  
 
O să te plouă pe aripi, spuneai,  
 
plouă cu globuri pe glob şi prin vreme.  
 
Nu-i nimic, îţi spuneam, Lorelei,  
 
mie-mi plouă zborul, cu pene.  
 
Şi mă-nălţam. Şi nu mai stiam unde-mi  
 
lăsasem în lume odaia.  
 
Tu mă strigai din urmă: răspunde-mi, răspunde-mi,  
 
cine-s mai frumoşi: oamenii?... ploaia?...  
 
Ploua infernal, ploaie de tot nebunească,  
 
şi noi ne iubeam prin mansarde.  
 
N-aş mai fi vrut să se sfârşească  
 
niciodată-acea lună-a lui Marte.  
 
Acesta-i poemul scris pe ploaie din ochii cerului, din văzduhul inimii, din norii iubirii, de către poetul înger Nichita Stănescu şi vărsat într-un eleşteu spiritual cu maluri de cleştar unde zburdă herghelii de orchestre din care una cântă sărutul, dragostea, lacrima…! „Ploaie în luna lui Marte” este simfonie şi psalm ale iubirii în verb, ale iubirii în act etern, uman şi cosmic, zămislite de zidari de castele sufleteşti, magi ai melosului şi versului caligrafiat cu melancolie topită în vopsele de vin neîmbisericit şi duh al vinei, de către Nichita Stănescu, Nicu Alifantis, Paula Seling.  
 
Iubirea, ca şi vinul dezveleşte tainele de sub cămăşi aruncate, ale gândului. „Ploaie în luna lui Marte”! E cântecul auzit în neauzita inimă ce grăieşte în ochi, e cântecul ce destupă cupe ceramice cu ceruite capace de iubiri neiubite de când iubirea iubire, pe care glasul de cântec al Paulei le-a izbucnit furtunoase în notele lirice pe care se leagănă poemul mirific al lui Nichita. Doar Paula Seling poate întinde cât văzduhul aripile unui glas fermecător pentru un aşa cântec de dragoste nemărturisită din remuşcare ci din setea prelungirii clipei unite cu fiorul! Răpăie în cântec o ploaie a raiului curgând în torent infernal şi se iubesc în vină păzită de seară iubiţi ce-aud ce spune seara, aud ce spune ploaia, aud ce spune dragostea doar lângă urechile la care şoapta sărută!  
 
Cântecul nu e pentru cei care nu se iubesc! Cântecul însuşi e zămislit din iubire dulce-nfiorătoare. Este atâta iubire în cântecul creat din îngeri, de Nichita Stănescu, Nicu Alifantis, Paula Seling, „Ploaie în luna lui Marte”, încât timpul nu are spaţiu şi spaţiul nu are timp să o cuprindă pentru că iubiri ca aceasta depăşesc timpul şi spaţiul, ducându-se unde li se pierd urma, cu tot cu iubiţii!  
 
Pentru Paula Seling, „Ploaie în luna lui Marte” este coamă în furtună de cal mitologic ce i-a dus numele în lumea iubirii sacre şi nemuritoare. Cântecul acesta îi scrie cât o arhivă biografia artistică. Îi clinchetează vocea de clopoţel. Maiestatea acestei voci ca o vioară sărutată şi ea de Nichita cel veşnic, aşa cum sărutase cândva chitara Andei Călugăreanu, nu are nevoie de mărturii scrise, căci cântecul o scrie şi o sărută cu gura ploii!  
 
Paula Seling este o artistă solară a iubirii. Fiecare cântec al ei e o frază de carte biografică, iar coperţile cărţii sunt cântecul „Ploaie în luna lui Marte”!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Paula Seling. Cântecul nu e pentru cei care nu se iubesc / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1555, Anul V, 04 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!