CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1552 din 01 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Gianina Corondan. Nu seamănă cu nimeni, seamănă numai cu ea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fraţi ca miejii de nucă am fi cu toţii de-am avea măcar o parte de voioşie şi bunătate pe care le găsim pure doar la ţânci ca mieii. De ce ne-am preface cu mâna noastră mereu, mereu, cărarea de trandafiri în deal povârnit?! De ce nu lăsăm clipelor aripile şi savoarea şi le îngreunăm cu pietre de moară ca să-şi chinuie zborul? De ce ne complicăm cu întrebări şi ne încâlcim iţele gândului, încremenindu-l în creştetul pitic, în loc să-l lăsăm vultur? De ce, dacă nu iubim pe un om, nu putem măcar să nu-l urâm? 
  
Ca o părere supraindividuală, oprit în loc o clipită cât un fulger, cineva care confundă punctele cardinale ale vieţii strigă „Evrika” şi-şi împlineşte regăsirea de sine dacă întâlneşte un model: Gianina Corondan! Descoperind-o pe Gianina Corondan, descoperi remediul despovărării de juguri şi străbaţi, într-o alunecare înviorată, inversă, spre ieşirea din desiş, apoi păşeşti pe drumul ce duce la libertate şi lumină. 
  
Gianina Corondan este o personalitate plurivalentă, om de televiziune, artistă, om de presă, om de omenie... Aceste ocupaţii şi haruri ale sale sunt ca ciocanul sculptorului, rotund pentru ca oricum ar lovi dalta să nu o nimerească de o muchie ce-ar putea să imprime o direcţie inexactă, deformând relieful operei. Inteligenţa, voia bună, tonusul, bunătatea, frumuseţea sunt calităţile umane neîntrecute ale Gianinei Corondan. Cu ele nu adememeneşte capriciile vieţii, nu minte anii ci biruie şi-nfloreşte-n flori de iasomii, surâs şi soare superbitatea feminină. De aici şi în unitate cu acestea începe actul concret al ocupaţiilor profesionale ale Gianinei Corondan. 
  
Televiziunea, muzica, teatrul, dansul, presa o cunosc pe Gianina Corondan, iar ea le cunoaşte pe ele şi le stăpâneşte în frâie de fireturi: îndemânăre, inteligenţă, talent şi râvnă. Prezentatoare tv nonconformistă („Vremea”, „Generatia Pro” „Ora G” - trei ani -, „Stele de... 5 stele” - alături de Cosmin Cernat, „Şcoala vedetelor” - diriginta noii promoţii, „O tură de aventură” - cu Tom Wilson -, „Efectul MG” - alături de Mihai Anton, proiectul „Mari Români” - co-prezentatoare...), Gianina Corondan a făcut mulţi paşi în cadenţă şi sens cu televiziunea în proces continuu de reformatare. 
  
Se spune în cercul apropiaţilor că agreează motto-ul: „Dacă e - e, dacă nu e - nu e!” (filozof bulgar). Viaţa, e drept, are zarafii ei. Şi Gianina Corondan le-o fi dat lor dobânzi, dar biografia sa spune că împlinirile nu îi sunt întâmplare, iar pierderile n-au atras-o în resemnare. Voise în copilărie să devină taxatoare pe autobuz, profesie avantajoasă în perceperea ei de atunci, pentru motivul că ar fi ocupat întotdeauna un loc şi ar fi legat o prietenie cu şoferul, iar ca bonus ar fi putut să coboare oricând, oriunde, rod al bunei înţelegeri cu şoferul. Între timp a uitat de autobuz şi complicităţi amicale cu şoferul, alegând Ştiinţele Economice pe care, spre deosebire de aspiraţiile mai vechi le-a absolvit şi a urmat şi studii aprofundate în finanţe, tot la ASE, precum şi studii aprofundate de regie şi producţie de film şi tv la U.N.A.T.C., unde era poreclită CIF, pentru „cusurul” de a fi fost o şefă de grupă atipică. 
  
Pasionată de tenis de masă şi handbal, teatru, film, dans, muzică..., Esop i-ar fi imputat că a acaparat la suflet prea multe dintre delectări şi a mai rămas puţin pentru ceilalţi. Filmele „Trainspotting”, „Dogville”, „Moromeţii”, desenul animat „Dexter’s Lab”, romanul „Crimă şi pedeapsă” de Dostoievski sunt pricini de afectivitate pe care şi le oferă, îi admiră pe actorii Woody Harelson, Katherine Hepburn, Dan Nuţu, Lulu Mihăescu... Preferă şi cântă muzică rock, adorată de zvârlugi frumoşi ca rândunelele în iureş la sreaşină, îi plac Skin, şi formaţia Skunk Anansie, iubeşte ariciul (Gianina nu dezminte pe nimeni cu uimirile), îi place rozul. Şi-a vopsit cândva în roz maşina veche „Tico”, din plăcerea pentru culoarea roz şi din impulsurile ei nonconformist iremediabile. Coafurile şi culorile părului, vestimentaţia Gianinei Corondan erau ale Gianinei Corondan căci Gianina Corondan n-a semănat niciodată cu nimeni, a semănat numai cu ea, totdeauna! Frumoasă, energică, talentată, rebelă, cuceritoare pe viaţă de la prima privire, Gianina Corondan nu ştie ce sunt acelea tiparele. 
  
Dar ea este ea un tipar pentru spiriduşi care oricât sunt de frumoşi şi vioi, tot nu se mulează exact pe acest tipar, însă îi seamănă cu un ceva, în tot cazul! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Gianina Corondan. Nu seamănă cu nimeni, seamănă numai cu ea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1552, Anul V, 01 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!