AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1551 din 31 martie 2015        Toate Articolele Autorului

„Cheia Sol” , un sitcom pentru adolescenţi, la TVH
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adolescenţii sunt în stare să zburde herghelii de note muzicale pe câmpiile reavăne, incendiate de florile primăverii! Ei preschimbă plumbul timpului în topaze şi rubin şi chiuie cu lucirile lor în oglinzile privirii cerului. Cântă în văzduhul lor sufletesc şi râd în canatul ferestrei inimilor care nu întâmpină cumpene la intersectările voioşiei cu iubirile!  
 
Pe acest iureş de fiori sufleteşti izbucnesc ardoarea, umorul şi cântecele tinereşti în sitcomul „Cheia Sol”, cu regie şi scenariu semnate Carmen Fulger Roşca. Întocmai numelui predestinat, sitcomul „fulgeră” o ambianţă adolescentină, printre nori veseli, ferestruiţi de soarele muzicii, jocului, umorului, din 9 aprilie (2015), când, la ora 21:30, TVH, va oficia lansarea ceremonioasă.  
 
„Adolescenţa, un subiect major aflat şi în atenţia serialului „Cheia Sol”. Cine sunt persoanele din anturajul adolescenţilor? Cum le inflenţează parcursul ca adulţi? La vârsta căutării de modele, a revoltelor legitime sau nu, adolescenţii se simt adesea exploataţi.  
 
Interacţiunea lor cu cei din jur capătă deseori nuanţe tragi-comice. În serialul „Cheia Sol” este exploatată latura comică rezultată din spiritul rebel, adolescentin, în contrast cu rigoarea specifică adulţilor. Un comic de situaţii pe portativul «Cheia Sol!»”, astfel anunţă să fie serialul, regizoarea şi scenarista lui, Carmen Fulger Roşca.  
 
Sitcomul contemplează, aşadar, în raza reflectorului, adolescenţa portretizată afectiv. Persoanele adulte din anturaj sunt acuarelate prin inflenţele lor în raport de conjuncturile, aspiraţiile, conflictele, căderile, zvâcnirile adolescenţilor, la vârsta căutării exemplelor, a examinării şi încercării problematicilor vieţii, a revoltelor în limita sau exterioritatea legitimităţii. Adolescenţii se simt uneori în stare de oprimare, punând greutate conflictului, situaţiilor considerate fapte de exploatare. Interacţiunea adulţilor cu ei imprimă deseori tragi-comicul, comedia clădindu-se pe seama păşirii adolescenţilor spre vârstele aşezărilor principiale, maturizării, rezolvării întrebărilor, în contul spiritului rebel în act, al furnicarului tineresc, mişunând ca argintul viu sub încercuirea rigorilor, experienţelor de viaţă, seriosului celor maturi, perceput ca rigid în contextul rebeliunii adolescentine.  
 
Serialul „solfegiază” un comic de situaţii pe portativul „Cheia Sol”!, structurat pe realitatea veche de când umanitatea, dar perpetuu proaspătă, inerentă şi imprevizibilă, a adolescenţilor pasionaţi de muzică şi artele spectacolului, o pasiune într-o înveşmântare tragi-comică, uniformă cu ardoarea ajungerii imediate la gloria artei considerate de către „instanţa” tinerimii înfocate pe cât de fenomenală, pe atât de incompatibilă cu „regulile” unei societăţi bazate pe compromis!  
 
Rampe de zbor al sitcomului „Cheia Sol” pe elitrele de opal pur ale adolescenţilor sunt culisele festivalurilor de muzică pentru copii şi tineret. „Profesori, directori, inspectori şi chiar miniştri, părinţi şi vedete autohtone implicate în parcursul artistic al aspiranţilor la podium sunt radiografiaţi cu penelul ascuţit al scenaristei care la rândul ei îşi exercită talentul în arta dramatică pe portativul cu quiproquo-uri şi comic de situaţii imaginat şi inspirat de realitate. Actori, vedete de show-biz, elevi, studenţi, cu toţii protagonişti ai unui tablou de societate menit să reflecte cât mai fidel mediul în care se formează, se dezvoltă, se consolidează generaţiile de artişti. Nu lipseşte din serial nici laitmotivul ce face obiectul ştirilor de senzaţie cu toată încărcătura de sentimente” este creionat în textul promoţional al noului serial, spre lauda televiziune care îl va lansa, TVH. Din distribuţie fac parte: Octavian Ursulescu, Adriana Trandafir, George Grigore, Monalisa Basarab, Doina Ghiţescu, Adrian Păduraru, Papil Panduru, Marian Simion, Eniko Georgescu, Anca Pandrea şi vedete din showbizz (Dinu Maxer, Ianna Novac, Mihai Constantinescu).  
 
„Mărturisesc că am jucat pentru prima oară într-un sitcom, răspunzând invitaţiei unei vechi colaboratoare şi preţuite realizatoare, Carmen Fulger, după ce tot ea, cu ani în urmă, îmi «testase» abilităţile actoriceşti. Atunci era vorba de o amuzantă montare, «Pînza Penelopei» se chema, parcă, iar eu cred că eram Ulysses, iar Doina Ghiţescu şireata Circe... Am prins gust pentru această joacă serioasă, asa că am acceptat acum să devin inspector şcolar, convins şi de faptul că titlul, «Cheia sol», ca şi subiectul, sunt legate de muzică. Mai ales că în câteva episoade am evoluat pe coordonate familiare mie, în postura de preşedinte de juriu la marea înfruntare muzicală dintre şcoli! M-am bucurat în egală măsură să mă reîntâlnesc cu artişti de valoare, cum ar fi Ianna Novac, Distinto sau cu fetiţele-minune, cu zeci de premii la activ, Bibi şi Ştefania Chesar. Nutresc speranţa ca această joacă frumoasă să-i amuze deopotrivă pe telespectatori, aşa cum noi ne-am distrat pe cinste la filmări! Dacă nu... de mâine sunteţi toţi exmatriculaţi!”, avertizează prezentatorul Octavian Ursulescu, alias inspectorul şcolar şef Rădulescu.  
 
Aşadar, cu toţii, la „Cheia Sol”, cu dragoste şi nostalgie şi, atenţie: severul inspector Rădulescu pune în vedere exmatricularea în vremi în care cartea nu mai are nicio importanţă, iar corigenţii sunt olimpici. Slavă şi premiul unu artei spectacolului, însă!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
„Cheia Sol” , un sitcom pentru adolescenţi, la TVH / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1551, Anul V, 31 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!