CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1532 din 12 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Cotnarii domneşti, vinuri înmiresmate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ori nuca seacă, ori buzele fără gustul stropului înveselitor al mierii de Cotnari...! Fără miez ar fi viaţa şi devastatoare ofrandele singurătăţii fără Cotnari, vinul soarelui şi-al şirurilor de jad, vechi de pe când mătaselor, aurului, păcii şi libertăţii, domnii Moldovei le încredinţau preţ scump şi jertfă!  
 
Fără vinul Cotnari, Moldova n-ar avea istorie! Cornul, pocalul, potirul şi paharul, din veacuri vechi până azi s-au umplut cu aur lichid şi miere de flori, absorbite din soare şi pământ prin rădăcinile fiinţei butucului, scurse pe serpentinele rugilor sacri la cristelniţele boabelor de viaţă, pace, bucurie şi plăcere, ale strugurelui Cotnari, cel mai dulce strugure, cel mai curat, cel mai generos, cel mai gustos, cu spirit înhămat cu hamuri de fireturi sufleteşti alături de caii vieţii ce trag şareta timpului spre rai de veselie, gust de dulceaţă şi cântece de inimă, de minte, de iubire, neiubire, drag, dor, patimă lumească, uniformă cu miracolele cosmosului!  
 
Din stăpânirea domnilor, boierilor şi podgorenilor istoriei, în grija societăţii Cotnari, vinul acesta e într-un strop din pahar, cât într-o seamă de doctorii! Paharul de Cotnari e frate cu mirabilul cântec pe care-l mistuie şi-l suie ca ser şi sevă la inimă, frate, de asemenea, cu poemul alcătuit din plămadă cu vin şi cuvânt!  
 
În pahar, vinul Cotnari e soarele dezagregat, din care meşterii Renaşterii au lăcuit vitraliile catedralelor; în suflet, vinul Cotnari e fratele meu, fratele tău… mama, tata, dragul, draga, prietenul… e pacea, iubirea, voia bună, dacă e băut cu bună măsură! Cinste celor ce au în grijă soarta celui mai bun vin românesc ce-n flacoane ar putea şedea în farmacii ca în hrube, beciuri, crame, restaurante, vinul Cotnari! Cu stropul lui, doctorii ar prescrie reţete mai vindecătoare decât doctoria.  
 
Cotnari e vinul sănătăţii, gustului, clarităţii, bucuriei, plăcerii! Mătăsos ca norii albi, lucitor ca soarele, bun ca viaţa, gustos ca nectarul, Cotnari e plasma din care s-au închegat şi au prins formă cuvintele multor cărţi, poemele şi melodiile multor cântece.  
 
Vinul Cotnari este şi va fi să fie speranţă, iubire şi sănătate pentru scriitori şi cântăreţi, este şi va fi să fie dulce domolire a setei de carte, şi cântec de iubire, de cultură, de artă, de omenie, pentru cei care citesc şi ascultă, nu o dată cartea şi melodia fiind sponsorizate din sporul binemeritat al Cotnariului.  
 
Iată ce frumos stă scris pe ambalajul care-i deopotrivă jilţ, bunului Cotnari, ca un strămoş şezând înaintea popasului din pahar în care-şi va spune dulcea poveste :  
 
„Vin vechi,  
vin generos,  
buchet de vise,  
bătrân sfătos,  
de-nţelepciune plin,  
rugină nobilă  
cotnar senin,  
tu porţi blazon  
de soare-n  
sticlele-nchise.”  
 
Cotnariului i se datorează lumina găsirii drumului cuvintelor din cărţi, duhului din cântece şi aroma ce pune la frământarea lor! Îi este cunoscută participarea la actele de cultură şi artă care numai prin sine, chiar de s-ar naşte, n-ar merge nici măcar un pas! Cinste, mulţumiri şi La mulţi ani, Vinului Cotnari!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cotnarii domneşti, vinuri înmiresmate / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1532, Anul V, 12 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!