CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1526 din 06 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Nae Cosmescu. La vârsta pomului gata să umple coşurile culegătorilor...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este lucru ştiut că cine a fost sau este angajat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, ori colaborează cu el, nu poate să fie decât numai un om de valoare, iar pe deasupra un om de omenie. Nu-i vorbă, până şi cei care calcă trotuarul în sus şi în jos pe lângă clădirea cu mari vitrine a Teatrului acestuia, sunt asemenea, ca de altfel şi cei de pe trotuarul de cealaltă parte a Căii Victoriei, dar ei parcă nu-s trecători aşa de cumsecade, dacă nu-şi întorc capul spre Teatrul cu pisanie şi lauri, „Constantin Tănase!”  
 
Unul dintre făptuitorii spectacolelor sub tavanul boltit şi greu de istorie şi poveste al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” este regizorul Nae Cosmescu. Nici amintirile, nici spectacolul în act nu duc lipsă la „Tănase” de semnificaţii şi farmec. Ele sunt deasupra divertismentului minor, degustat la golul televizor, de dimineaţă până seara şi din seară până dimineaţa, în cerc şi bruscă pledoarie din 1989 încoace, pentru amestec de emisiuni repetabile, cu artişti neartişti, personalităţi nepersonalităţi, persoane publice până la familiaritate, înăduşitoare, pătrunse în vieţile românilor pe ruta unor emisiuni tv, cu agresivitate. Zilnic aceste figuri ale tv-ului saturează cu prezenţa în casele tuturor, încât oamenii aceştia de pe micul ecran ar trebui şi luaţi în evidenţa asociaţiilor de locatari! Vrând, nevrând, la masa românului, în sufrageria românului, pe perna patului românului, în coasta românului, în aerul românului, în auzul şi văzul românului, în sufletul, nervii, gândul, somnul românului mişună puzderia ziselor persoane publice de la televizor, ca mascaţii ritualurilor orgiastice!  
 
Ei, de aceea sunt pe lume teatrele României, cu făptuitorii lor profesionişti! Între făptuitorii aceştia, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” e tatăl şi deopotrivă copilul teatrului românesc, cel dintâi şi cel de-al doilea neavând nimic a face în niciun moment al istoriei lui cu larma pe care cred unii că o pot numi artă şi cultură! Unele din spectacolele de la „Tănase” au sigiliul proeminent al regizorului Nae Cosmescu. Valoarea dată lor de către acest profesionist al regiei de teatru, film şi divertisment îngenunchiază definitiv preferinţa nesocotiţilor care nu gustă nectarul umorului ci se delectează cu acriturile expirate! Din acest punct de vedere, regizorul ar fi o doică ce alege pentru spectatorul cu suflet de copil sticluţa cu esenţe aromate de fructele artei.  
 
E greu de ştiut până unde se soarbe din umor şi mai ales care-i „sticluţa” cu nectarul umorului. În aceasta consistă ştiinţa şi harul regizorului Nae Cosmescu. Un spectacol la îndemâna sa este frescă grandioasă de înaltă explozie coloristică, dinamică şi cu verb, pe când un spectacol la îndemâna amatorilor poate pricinui o prăpădire monstruoasă a ceea ce s-a clădit într-o istorie solară a teatrului românesc. Or, aceasta, la „Tănase” ar invalida nu o reprezentaţie, nu o distribuţie de actori, realizatori, producători etc., ci o comoară de calificative adunate într-o istorie care taie prin mijloc arta şi cultura unui secol!  
 
Prin talentul, dăruirea şi profesionalismul său, regizorul Nae Cosmescu nu lasă să se întâmple aceasta, nu numai la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, ci nicăieri, aşa cum nu a lăsat niciodată, oriunde a avut soarta artei regizorale în mâinile sale, aşa cum nu o lasă şi nu o va lăsa, oriunde este azi sau va fi mai târziu. Îl unesc cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” iubirea şi pasiunea, care de altminteri, îl unesc deopotrivă cu tot teatrul românesc de pe oriunde trece, se observă aceasta!  
 
Regizorul Nae Cosmescu a absolvit IATC-ul în anul 1963, sectia Actorie. Şi-a început însa activitatea de regizor, în 1964, angajându-se la Teatrul Naţional al Televiziunii Române, la care a fost timp de doi ani şeful secţiei de Teatru. În acelaşi timp a mai fost şi patronul revistei, „Star“, primul saptămânal în care se publicau informaţii despre viaţa culturală, cu şi despre personalităţi. Ca jurnalist, Nae Cosmescu a scris cam trei mii de articole, dar nodul profesional al său l-a legat în tot acest timp de televiziune, mediu în care Nae Cosmescu a ţinut activă lupta cu compromisurile. „În 1980 am realizat un film, dupa un scenariu scris de Cristian Munteanu, de la Teatrul Radiofonic”, spune regizorul. „Materialul se numea Pasărea fără aripi, dar pe postul naţional de televiziune a fost rebotezat cu titlul «Urcuşul». De altfel, filmul a câştigat premiul pentru spectacolul cu cea mai bună temă contemporană, acordat la Festivalul Internaţional de Teatru TV, ediţia a VIII-a, din Bulgaria. De ce cele două titluri? Iniţial, eroina principală era o fată singură, într-o societate incurabilă, bolnavă. În final, ea nu a mai rezistat presiunilor din exterior şi, ca răspuns la tot ceea ce o înconjura, s-a sinucis. Cu toate că scenariul fusese aprobat în forma respectivă, cei din conducere şi-au spus că nu e posibil ca fata să se sinucidă, căci ce exemplu va da ea societăţii? Aşa că povestea s-a schimbat, iar eroina nu a mai murit la sfârşitul filmului“. Pe posturile naţionale a fost difuzată varianta modificată, în timp ce la un festival internaţional a mers cea iniţială.  
 
Încurajat şi susţinut de către publicistul, dramaturgul, scriitorul Dinu Săraru, regizorul Nae Cosmescu şi-a fructificat propriul spirit, bunătatea sufletească, talentul gazetăresc şi literar, înmănunchind o colecţie valoroasă de pamflete.  
 
„M-a preluat cunoscutul romancier Dinu Săraru, care pe vremea aceea răspundea de destinele «Cronicii Române» şi m-a invitat să continui proiectul. Cartea de faţă este rezultatul unui întreg an de colaborare cu «Cronica Română», săptămână de săptămână, în fiecare vineri”, mărturiseşte autorul culegerii de pamflete.  
 
„Domnule”, spune în replică maestrul Dinu Săraru, „o să încep cu un subiectivism condamnabil - e foarte bun prieten cu mine, şi, de aceasta, nu pot să-l înjur deşi a lucrat cu mine la televiziune până a devenit şeful teatrului de televiziune. M-a ascultat şi cred că m-a ascultat cu folos, a venit de la Piteşti, era un tânăr frumuşel avea o nevastă zvârlugă, frumuşică şi aia”.  
 
Cartea se intitulează „50+1 pamflete... ca la Tănase”. „Mă bucur că astăzi pot participa la lansarea cărţii lui Nae Cosmescu, care se lansează cu un volum de pamflete excelente”, a rostit la lansare directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, actorul Alexandru Arşinel. „Este vorba aici, în această carte, de lucruri pe care noi le-am făcut la Naţional TV, o iniţiativă de a da publicului şi câteva vorbe de duh ori acestea sunt ale lui Nae Cosmescu. Vă sfătuiesc să le citiţi, pentru că vă va da o stare de satisfacţie”, invită colegial şi în cunoştinţă de cauză actriţa Stela Popescu, iar semenul de breaslă Geo Saizescu avea să afirme: „Eu am avut iniţiativa, în cadrul premiilor naţionale de spirit şi umor românesc, să decernez şi un premiu ale societăţii umoristice «Păcală» lui Nae Cosmescu”.  
 
În 2005, director artistic la Național TV fiind, Nae Cosmescu a scris un scenariu de serial, pornind de la ideea că mahalaua contemporană românească nu este departe de cea interbelică din „Gaițele”. Serialul s-a numit „Cuscrele”. La data aprobării proiectului acestuia Nae Cosmescu împlinea şaizeci şi cinci de ani. Era 26 iulie 2005. Serialul s-a bucurat de succes. În rolurile principale au jucat Draga Olteanu Matei și Tamara Buciuceanu-Botez, pentru întâia oară împreună într-o producție tv.  
 
La vârsta când pomul roditor are fructe rumene şi e pregătit să umple coşurile culegătorilor, regizorul Nae Cosmescu, întâlnit azi în dese şi de succes spectacole, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, are un potenţial maxim de a se dărui publicului său care l-a admirat şi respectat o viaţă, cu noi şi multe spectacole!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Dragoş Constantin)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nae Cosmescu. La vârsta pomului gata să umple coşurile culegătorilor... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1526, Anul V, 06 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!