CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1523 din 03 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel Vişan. Întâlnirea cu maestrul e o descoperire...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă noi, partea aceasta de europeni care ne numim români am respecta regulile omeniei măcar puţin din cât le respectă artistul Dorel Vişan, ţara aceasta nu ar mai avea nevoie de legi! Regulile n-au pricini de ovaţii, ele decurg din viaţă. Or, în vorba înmiresmată nimeni nu rămâne mai netulburat decât cel parfumat cu apa de colonie a propriilor aserţiuni ce-i îmbată pe unii! Unde sunt aceste vorbe înmiresmate? În regulile bunei cuviinţe, nici într-un caz!  
 
Cine ascultă şi e atent măcar la câteva vorbe rostite de către actorul Dorel Vişan va găsi în ele regula elementară care-i a supebităţii rarei simplităţi. În rostirile sale nu e loc de zugrăvituri cu sclipici, ci cu var alb, curat, proaspăt, împrospător! Este în el un ceva selectiv din naturaleţea, bunătatea, corectitudinea românului strămoş, drept produse de muzeu spiritual azi, istorie cu tematică bizară în percepţia strănepoţilor românului acestuia! Cum de a rezistat curentului actorul Dorel Vişan şi ceilalţi oameni de omenie neunşi de nocivitatea celebrităţii?!  
 
E o plăcere să-l asculţi pe maestru, de-ar vorbi în şir, ore după ore…! Întâlnirea cu maestrul Dorel Vişan e o descoperire! O ivire într-un filon de minereu zăcut în măruntaiele pământului, de când lumea şi pământul, a unei flori de mină! Vorbeşte limpede ca roua şi frumos ca un apostol. În fiecare propoziţie atrage atenţia asupra scăpării din mână a cârmei omenescului, naturalului, binelui, dreptului, esteticului… Dar nu ţipă, vorbeşte blând, nu iese din armonia românească de cândva a discuţiei, nu deranjează, nu sfidează, nu pălmuieşte, nu blestemă, nu înfierează!  
 
Ar putea vorbi ca un savant şi nu vorbeşte aşa, ar putea să mimeze filozoful copleşit de gânduri şi nu o face, sfâşiind de pe faţă zâmnbetul, căldura, bunătatea, îngăduinţa…! Nimic nu are exces şi lipsă de moderaţie în ce exprimă actorul Dorel Vişan, decât numai când e vorba de personajele negative pe care le joacă desăvârşit. Delectarea şi desfătarea nu se străvăd în vreun gest excentric, vreo costumaţie, vreun huzur exotic, opulent, în vreun buluc de snob, undeva, la cineva, la ceva… Nu! Delectarea sa se relevă, căci este omeneşte ca omul să-şi activeze plăceri interioare pentru sine, în recitarea propriilor versuri. Atunci se simte că maestrul e dominat de emoţia violonistului ce-şi aude vioara sufletului său înconjurat de o orchestră ce tace.  
 
Foloseşte moderat timpul pe care-l împarte cu altcineva, niciodată nu lungeşte vorba, plictisind. Cuvântul său este întotdeauna un compliment al cuvântului. N-ar descuraja, n-ar deranja vreodată pe cineva, nici chiar atunci când critică, pentru că direct, nu face aceasta. Maestrul critică un fenomen, o atitudine, o întâmplare, nu practică atacul la persoană cu plăcerea devorării demnităţii cuiva. Parcă degustează cuvintele, ca pe un vin vechi, domnesc şi dumnezeiesc, nu toarnă cuvinte fără număr, informe, ingrate, groase.  
 
În actorie, maestrul Dorel Vişan a scris o pagină de mare strălucire a istoriei artei Thaliei, pe care a iubit-o şi-o va iubi, căreia i s-a dăruit şi i se va dărui de la iubire până la jertfă. Pe ruta schimbărilor administrative ale României, după politici, demnitari şi regimuri s-au făcut şi se vor mai face raionalizări, judeţe, regionalizări, provincii, dar inima maestrului n-a fost spintecată niciodată de vreun hotar. Este ardelean pur, lucru văzut, auzit, simţit lesne dar a fost, spre exemplu, ca şi Ştefan Ciubotăraşu, mai Ion Creangă decât Ion Creangă însuşi, în filmul în care l-a jucat pe nemuritorul povestitor de la Humuleşti, „Un bulgăre de humă”.  
 
Ceea ce e dovadă că nu împarte actoria în sortimente. Maestrul Dorel Vişan dă valoare oricărui rol şi din acest punct de vedere, orice personaj jucat primeşte un prestigiu, indiferent dacă este pozitiv sau negativ. Pe când, din planul raportării la exegeţii săi, maestrul este un român al tuturor românilor, un artist pentru toţi românii!  
 
„…Dorel Vişan este un poet de la Curţile Dorului. A cântat sub ferestrele lui Lucian Blaga şi Emil Isaac pe când cei doi mari boieri ai scrisului gândeau Adrealul aplicat peste contururile lumii.  
Într-o clipă de lumină, maeştrii, înălţându-se peste balcon i-au zis:  
-Dorel Vişan, tu îl vei cânta pe Dumnezeu şi binecuvântarea vinului…  
Şi Dorel Vişan l-a ascultat cu prisosinţă.”, aşa a scris despre maestru, Fănuş Neagu!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel Vişan. Întâlnirea cu maestrul e o descoperire...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1523, Anul V, 03 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!