CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1518 din 26 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Olimpia Panciu. Sensibilitatea unui cântec reparcurge drumurile memoriei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marius, Olimpia şi Mihai! Este vorba despre un trio cu falduri de amintiri! Atunci când Marius Ţeicu, Olimpia Panciu şi Mihai Constantinescu formau acest trio de rară intensitate afectivă, exista un curent de cuplete muzicale, trio-uri, trupe, formaţii cu prezenţe foarte apreciate în emisiunile radio sau tv de muzică uşoară românească, cele mai multe dintre ele realizate mirabil de inegalabilii Titus Munteanu, Alexandru Bocăneţ, Tudor Vornicu, Titus Andrei... 
  
„Trei prieteni, trei prieteni/ Ne-am legat întreaga viaţă să fim mereu/ Trei prieteni, trei prieteni/ Care cântă la bine, dar şi la greu/ Prieteni, vreme bună sau furtună/ Noi am mers toţi împreună şi am vrea/ Trei prieteni, trei prieteni/ Să ne ştie lumea aşa//”... unde sunt „Varietăţile” de altădată?! Televiziunea de atunci, aşa cum era ea, era o albie pe care curgeau torente lirice muzicale de operă, operetă, balet, romanţă sau de muzică folclorică şi uşoară care parcă au intrat în pământ, un pământ brăzdat azi de uscăciune! Zisul folclor, zisa muzică uşoară de azi nu mai sunt ce erau! Iar opereta, opera, baletul nu mai sunt deloc la tv, pe când romanţa e rară ca pacea în forfota mării! 
  
Azi, Marius Ţeicu şi Mihai Constantinescu sunt prezenţi rar, în rărita lume muzicală românească autentică, activă, iar despre Olimpia Panciu începuse a se şti din ce în ce mai puţin. Amintirile însă, i-au păstrat lucirea ochilor absorbiţi în vis, lumina şi surâsul feţei, dar în principal, melancolia, emoţia, linul vocii ei, nerespingându-se din armonia trio-ului, ci întocmai îmbinare fiindu-i. În componenţa acestui trio, Olimpia Panciu genera o destindere mintală, introducea o undă melodică mătăsoasă, o nobilă ştrengărie plină de voioşia tinereţii, restabilea în verva melodică un tonus feminin sublimat de gingăşia unei catifelate voci. 
  
Tendinţele esenţiale şi practice ale acestui trio erau ale unui cumum înveselitor: muzică, text, vervă scenică... Cei trei artişti parodiau muzical pe multe subiecte, cu claritatea mesajului şi vesel, aspecte ale vieţii, fapte, trăiri, personaje, deopotrivă romantic şi tumultos. Olimpia Panciu avea suavitate şi frumuseţe în care parcă se mistuia un mister! Parcă era o complicitate a misterului acestuia cu plecarea ei bruscă şi pentru îndelungat timp din planul muzical românesc. A plecat din ţară şi s-a stabilit din 1985 în Danemarca, împreună cu soţul ei, Mircea Romcescu, începând după aceasta ca vocea să i se audă tot mai puţin în România. 
  
Cine n-a vrut, cât timp a fost plecată, s-o revadă şi reaudă?! Măcar din când în când...! Pentru unii, despărţirea ei de scena românească era resimţită pur emotiv, dar pentru muzica uşoară românească înseamna un loc lăsat pustiu, regretabil! Una dintre retrăirile admiraţiei bazate pe amintiri fericite era vocea de neuitat a Olimpiei Panciu, o voce tulburătoare, cu originalitate de timbru, cu un ceva ce nu se uită. Timpul are alambicurile lui în care se depun memorii distilate până la a rămâne doar bunătatea şi frumosul. Acestea ajung peste timp în retora vieţii, din care fiecare ia uneori atât cât vrea, alteori atât cât poate! 
  
Între preţiozităţile vieţii, un cântec este hrană spirituală. Or, Olimpia Panciu, a comunicat cu ţara, atunci când era departe, întocmai prin cântecul ei. El este singura realitate emoţională care nu a plecat cu artista în străinătate. De aceea, şi azi, sensibilitatea cântecului Olimpiei Panciu reparcurge din când în când drumurile memoriei noastre! Prima sa întoarcere acasă a fost în 2004, când şi-a lansat albumul realizat împreună cu soţul ei, „Mereu împreună”. De asemenea, în acelaşi an a participat la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, secţiunea Creaţie, cu melodia „Unde eşti copilărie”, versuri şi compziţie Mircea Romcescu. 
  
Au trecut atâţia ani, petrecuţi de Olimpia Panciu şi soţul ei Mircea Romcescu departe de ţară, la optzeci de kilometri de Copenhaga. Dar s-a întors, într-o zi, acasă! De acum, publicul care a iubit-o şi o iubeşte, o recheamă pe scenă, s-o revadă mai mult decât în scurte apariţii la televiziune. Publicul îi recheamă glasul în cântec, în spectacol! Chiar cântecul şi spectacolul o recheamă! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Olimpia Panciu. Sensibilitatea unui cântec reparcurge drumurile memoriei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1518, Anul V, 26 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!