CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1516 din 24 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Horia Moculescu. Faptele muzicii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzicianul Horia Moculescu, într-o viaţă de cântec, deşi propria viaţă i-a trăit-o uneori altcineva şi a trebuit să lupte adesea încleştat, pentru o sinuoasă libertate, a compus o muzică în cea mai mare parte reflexivă, prin care artistul se exprimă pe sine în afinitate cu flacăra iubirii, cu torentul afectiv al unui spirit numai şi numai tânăr, numai şi numai luminat de bunătate, numai şi numai întărit de iertare, numai şi numai înflăcărat de speranţă, numai şi numai înnobilat de inteligenţă, eleganţă verbală, generozitate şi foarte multă adecvare, bun simţ, modestie interrelaţionară! 
  
Dacă s-a prins uneori, fără voia sa, într-un limbaj obştesc tipic marginal, a ieşit la timp din capcana insultelor, pentru ca faptele să-l apere în locul cuvântului provocat ori provocator. Faptele acestea nu sunt altele decât faptele muzicii. Între goarna de luptă a gurii şi lira de melos a zidarului de iubire, a ales-o pe a doua, în limpedea lumină a unor melodii inedite şi mirabile. Cu ea întâmpină tot: mânia, răul, palma, durerea, invalidându-le invocaţiile, dejucându-le planurile. 
  
Prin viu grai, dar tăios şi otrăvit, nimeni nu a învins definitiv vreodată adâncul duh artistic! Într-o viaţă de om, o viaţă de artist, maestrul Horia Moculescu a biruit pentru sine şi pentru muzică multe lăncii, gheţari, stânci umane şi a creat o muzică ce a înarmat şi pe alţii cu speranţă, bunătate, frumuseţe şi iubire, ca să biruie şi ei. Pentru a salva inimile melomanilor, într-o îndelungă şi roditoare carieră artistică, maestrul Horia Moculescu le-a matlasat cu dantele de cântece fermecătoare ca viaţa şi bune ca doctoria. Mulţi dintre interpreţii generaţiei sale i-au cântat piesele, mulţi dintre cei de azi i le cântă şi i se vor cânta cât timp muzica va rămâne investită cu melos, sentiment, fior, vibraţie! 
  
Nu sunt mai puţin însemnate contribuţiile muzicianului Horia Moculescu la promovarea tinerelor speranţe muzicale, activităţile de jurizare la numeroase concursuri şi festivaluri, păstrarea şi evaluarea capitalului de valoare al muzicii uşoare româneşti la emisiuni tv, cum ar fi în principal „Atenţie, se cântă!”... Tot ceea ce înseamnă muzică în act sunt ziduri de gang printre care doar artistul suplu trece, purtând cu el arta suplă, şlefuită, luminoasă. Altele nu sunt muzică, sunt marfă sub muzicală, de cărat cu marfarul! Printr-un astfel de gang traversează artistul Horia Moculescu şi muzica sa, nu cu marfă ci cu un mărgean, spiritul unui veac de aur al muzicii uşoare româneşti. 
  
Maestrul, însuşi interpret de muzică uşoară, şi-a purtat adesea propriile compoziţii la libertatea scenei şi lumina platoului, cu propria-i voce, dovedind şi cu ea acelaşi lucru: măiestria şi melodicitatea plăcută, caldă, atrăgătoare! Foarte personal în compoziţie şi interpretare, muzicianul Horia Moculescu se asociază prin melodiile sale de muzică uşoară puţinilor oameni de azi care mai dăruie iubitorilor muzicii elanuri şi îmbrăţişări, într-un timp în care zişilor artişti li se năzare ochilor şi urechilor că sunt vedetele vedetelor, frumoase şi frumoşi, supreme şi viteji...! Fals, nimic mai fals...! A revela miracolele muzicii în artificialitate, extravaganţă, inautentic, antimuzical, e imposibil! Aceste valenţe ale cosmosului muzicii uniform cu cel interior uman, doar artişti adevăraţi, cum este maestrul Horia Moculescu le pot reda strălucitor, auroral. 
  
Interpret vocal şi instrumental - la pian -, compozitor, mediator, realizator de programe tv, născut pe 18 martie 1937 la Râmnicu-Vâlcea, muzicianul Horia Moculescu este pe linie maternă (mama Nidia Copetti), de origine italiană, iar pe linie paternă (tatăl Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică) este de origine română. A fost înzestrat cu talent muzical afirmat pretimpuriu, învăţând autodidact acordeonul la vârsta de doar șase ani. La numai unsprezece ani, în 1948 a rămas orfan de mamă. 
  
A urmat cursurile medii la Turda, Liceul de Băieţi (azi Colegiul Naţional „Mihai Viteazu”), pe care le-a absolvit în anul 1954. În timpul liceului si-a etalat virtuozitatea interpretativă instrumentală, la pian şi acordeon, cu piese de muzică uşoară. Zisa „origine socială nesănătoasă” de efigie propagandistică a regimului moscovito-securisto-comunist i-a zăgăzuit intrarea la Conservator. Din acest motiv a mers la Facultatea de Mine din Petroșani, unde admiterea era mult facilă. Aici, talentul său muzical nu a putut fi şi el coborât în subteran ci a izbucnit neîncătuşat şi admirativ, tânărul student Horia Moculescu integrându-se ca interpret muzical în cadrul orchestrei facultății. 
  
Mina nu a putut înghite în adâncul muntelui aspiraţiile artistului Horia Muculescu, iar talentul său l-a absorbit în fascinaţiile scenei. A părăsit munţii Petroşaniului şi s-a stabilit la Bucureşti, unde avea să cânte la pian şi vocal în localuri luxoase şi renumite, iar de aici va ajunge să cînte pe litoralul Mării Negre. Spiritul său explodat în văzduhul muzicii îl antrenează în aventura componistică, pentru ca de aici să înceapă drumul unei cariere fabuloase de compozitor celebru de muzică uşoară. A debutat cu melodia „De-ai fi tu salcie la mal” pe care o va cânta inegalabil şi cu strălucitor succes interpreta Mihaela Mihai. Cu această melodie, orizontul muzical al muzicii uşoare româneşti este cucerit definitiv de către tânărul artist Horia Muculescu. 
  
Anii s-au adunat în urma muzicianului şi odată cu ei, marile bucurii ale muzicii, care au zidit perete între satisfacţii şi multele întristări şi loviri de la destin. Muzica l-a urcat şi l-a menţinut la coroana patrimoniului artistic românesc, muzica i-a dăruit flacără şi spirit conştiinţei, muzica i-a îmbălsămat inima, i-a adus gloria! Astăzi, muzicianul Horia Moculescu este o personalitate scrisă trainic în istoria muzicii uşoare româneşti şi spectacolului muzical grandios, luminat de miracole muzicale! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) Foto: Horia Moculescu şi Alexandra Velniciuc, „Atenţie, se cântă!” 
  
Referinţă Bibliografică:
Horia Moculescu. Faptele muzicii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1516, Anul V, 24 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!